Bionanotehnologiile

Extras din referat Cum descarc?

Participand de-a lungul timpului la diverse formari atat la chimie cat si la fizica, doua discipline mi-au atras cu adevarat atentia ,,Fizica plasmei" si ,,Biochimia", discipline care au adus prin multiplele lor utilizari adevarate beneficii omenirii. Studiind mai atent chimia carbonului am aflat despre nanomateriale si apoi despre nanotehnologii, bionanotehnologiile reprezentant pentru mine un domeniu nou, de foarte mare actualitate si foarte interesant totodata.
Progresele care se inregistreaza in domeniul medical, in ultimii ani, sunt de necontestat. Oriunde privim - genetica, imunologie, microbiologie, farmacologie, informatiile, descoperirile, realizarile, se succed si circula cu viteza ametitoare.Fie ca este vorba despre decriptarea genomului uman, noi tratamente impotriva virusului HIV, descoperirea prionilor, noi tipuri de vaccinuri, utilizarea laserului in medicina, si multe, multe altele, cunoasterea si explicarea unor fenomene, concomitent cu aplicarea unor metode si mijloace adecvate de tratament, a fost posibila datorita dezvoltarii tehnologiei si invers: pe masura ce mijloacele tehnice si metodele moderne de investigare se dezvolta, sporeste si volumul datelor, informatiilor, cunostiintelor dintr-un domeniu sau altul. 
Dar daca pana acum, tendinta generala era de a dezvolta aceste mijloace si metode, de a utiliza aceasta tehnologie in "afara" noastra, apar acum domenii revolutionare in medicina, care isi propun sa actioneze mult mai rapid si eficient, direct in interiorul organismului nostru. 
Un astfel de domeniu, aflat in zorii evolutiei sale, este nanomedicina.
Domeniul nanomedicinei il constituie cercetarea modalitatilor de a utiliza dispozitive de ordin nanometric - nanoroboti - in sfera medicala. 
Dispozitivele respective se afla deocamdata in stadiul de proiect, se studiaza detalii legate de aspectul exterior, forma, dimensiuni, structura, modul in care acestia actioneaza in interiorul corpului, comunicarea si controlul asupra lor, modalitati de terapie prin intermediul lor.
Diametrul unui astfel de microrobot ar fi de aproximativ 0,5-3 microni, fiind alcatuit din componente de ordin nanometric.
Materialul constituent, carbonul, va fi principalul element utilizat sub forma diamantului, (datorita unor calitati chimice deosebite si a unei reactivitati scazute). Alte elemente usoare - hidrogen, oxigen, azot, siliciu - vor fi folosite pentru diversele componente ale nanorobotilor.
Interiorul va fi vidat, iar exteriorul, desi expus diverselor substante chimice din organism, va fi destul de rezistent. Lichidele nu pot patrunde in interior, decat in cazul in care s-ar solicita o eventuala analiza a acestora.
Tot in interior va exista un mini-computer, capabil sa efectueze aproximativ 1000 operatii pe secunda, necesar comunicarii cu exteriorul, si mai ales, indeplinirii unei anumite sarcini. 
Energia necesara functionarii acestui mecanism va fi asigurata prin metabolismul local al glucozei sau oxigenului, sau, extern, prin existenta unei surse de energie acustica.
Semnalele transmise de aceste computere vor fi preluate de o retea de navigatie implantata in organism, retea prevazuta cu statii (noduri de comunicare) pe unde trec nanorobotii si schimba informatii referitoare la statusul lor in acel moment.
Comunicarea cu nanorobotii din interior spre exterior, si invers, se face prin semnale acustice, asemanator ca principiu si mod de functionare cu ultrasunetele.
Nanorobotii vor putea distinge categorii de celule ale organismului-gazda in urma analizarii antigenelor de suprafata ale acestora, pe baza unor senzori chemotactici prevazuti in structura lor.
Reactivitatea chimica scazuta a diamantului in mediul intern va face ca sistemul imunitar al organismului gazda sa nu provoace reactii imunitare negative la introducerea nanorobotilor in organism. 
In functie de tratament, nanorobotii vor fi injectati in organism in doze variabile (cativa cm3 de lichid - apa, solutie salina) - ce contine intre 1 si 10 trilioane nanoroboti. 
Acessia avand o tinta si un traseu bine definite, se orienteaza prin intermediul retelei de navigatie din organism si, cu ajutorul ghidajului din exterior (medic), se activeaza si incep sa functioneze.


Fisiere in arhiva (1):

  • Bionanotehnologiile.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!