Balanta Jolly

Extras din referat Cum descarc?

Caracteristica principala a unui corp, densitatea sau masa volumica, se noteaza cu ? si se defineste ca fiind raportul dintre masa corpului si volumul ocupat. Matematuic densitatea se exprima prin relatia: Pentru corpurile regulate, masurarea densitatii se pate face prin folosirea relatiei matematice de definire, determinand prin cantarire precisa masa si prin masurare volumul.
Aceasta modalitate de determinare a densitatii nu este aplicabila pentru corpurile solide nemasurabile, la care nu li se poate determina volumul.
In referat se prezinta o metoda de determinare indirecta a densitatii corpurilor prin determinarea densitatii relative. Pentru aceasta se utilizeaza ca instrument ajutator balanta Jolly, inventata in secolul 19 de fizicianul german Philipp von Jolly.
Pe supurtul balantei culiseaza, la inaltime reglabila, un platan pe care se aseaza un vas cu apa distilata, despre care se cunoaste ca la temperature de 40C are densitatea de 1000 kg/m3. Se suspenda corpul de resort si se determina alungirea l a resortului de constanta elastica, k, necunoscuta.
(Se cunoaste ca daca la capatul liber al unui resort se suspenda un corp de masa m acesta se va capata alungirea l data de relatia: unde g este acceleratia gravitationala.
Se foloseste relatia (1) si se retranscrie relati (2) ca: Cufundam in intregime corpul in lichid, si datorita actionarii fortei lui Arhimede care impinge corpul de jos in sus cu o forta egala cu greutatea volumului de apa dislocuit, noua forta care actioneaza asupra resortului va fi mai mica, iar acesta va avea o alungire l, pe care o masuram. Avem relatia: Inlocuim constanta elastica folosind relatia (3) si obtinem: Se determina densitatea corpului folosind relatia: ...


Fisiere in arhiva (1):

  • Balanta Jolly
    • Referat.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!