Avertizor de Prezenta

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Inca de la inceput, titlul lucrarii de fata (avertizor de prezenta) permite abordarea sa in foarte multe variante si din foarte multe unghiuri. De exemplu, o abordare mai simplista ar fi un obstacol ascuns care la trecerea vreunei persoane sau mobil, sa declanseze un anumit avertizor. 
Lucrarea de fata incearaca mai mult sa fie un exemplu si nu o abordare elaborioasa a fenomenului. Prima directie mare spre care se indreapta proiectul este stabilirea naturii electrice (electronice) a temei de elaborat. La fel ca si mai sus, si din punct de vedere electric se poate depista prezenta printr-o sumedenie de circuite si metode de depistare. O metoda simpla si in acest caz ar fi "microintrerupatoare" asezate astfel incat sa poata indica de exemplu deschiderea unor usi sau pot fi actionate de niste corzi ascunse unui ochi insuficient de vigilent, si care sa declanseza sau sa comanade anumite actiuni sau semnale. Tot din aceasta categorie, un alt exemplu ar fi un senzor de miscare, sau un circuit care sa declanseze avertizorul in functie de un anumit nivel de zgomot calibrat conform mediului in care se doreste a fi instalat respectivul dispozitiv, etc. Ca si "etaj de avertizare" se poate de asemenea alege din mai multe solutii posibile cum ar fi : semnalizare sonora, luminoasa, sau cicuitul poate lua de exmplu unele decizii (cum ar fi inchiderea automata a intrarilor de acces).
Circuitul realizat a fost ales astfel incat sa fie capabil sa depisteze intercalarea unui obiect sau persoane intre doua puncte de montare a doi senzori. In acest sens, circuitul contine o celula de infrarosu cu ajutorul careia se face detectia urmata de un etaj de amplificare si apoi unul de semnalizare.
2. Descriere fenomen
Deoarece sistemul realizat este unul electronic este evident faptul ca unul din fenomenele ce apar, este de natura electric. Un alt fenomen pe care se bazeaza montajul de fata este emisia in infrarosu.
Montajul porneste de la o celula de infrarosu. In urma rezolvarii aceste probleme a rezultat solutia prezentata in figura de mai jos :
Elementul din stanga este un LED (light emiting diode) de infrarosu, adica cu ajutorul sau se emite unfascicul de lumina in domeniul infrarosu care excita sau nu baza unui fototranzistor cu senzibilitate maxima tot in infrarosu. Excitarea sau nu a fototranzistorului se face in functie de existenta sau absenta unui obstacol ce poate optura emisia diodei. Daca emisia este opturata, fototranzistorul nu va mai putea intra in conductie, rezultand o intrerupere a circuitului in puctul respectiv ceea ce poate fi "valorificat" si folosit in circuit pentru a genera semnale diferite in functie de cele doua stari posibile ale fototranzistorului (blocat sau in conductie). Daca insa emisia LED-ului ajunge sa fie receptionata in baza fototranzistorului, aceasta conduce la intrarea in conductie a sa.
Semnalul preluat din celula prezentata este necesar a fi amplificat pentru a putea comanda de exemplu doua LED-uri care sa indice (decodifice) starea de conductie sau blocare a fototranzistorului. Acest etaj se poate realiza cun un singur tranzistor (nefiind necesara o amplificare foarte mare pentru comanda LED-urilor) in conexiune clasica de polarizare. Tranzistorul va fi exxitata in baza de semnalul primit de la celula de infrarosu si in acest fel junctiunea colector-emitor va conduce suficient curent pentru comanda sistemului de avertizare.
3. Aplicatie
In continuare se pune problema interconectarii unor componente astfel incat sa se poata realiza o semnalizare corespunzatoate a starii de prezenta sau de absenta a obstacolului (obiectului).
Pentru aceasta schema propusa este urmatoarea :


Fisiere in arhiva (1):

  • Avertizor de Prezenta.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!