Aplicații ale undelor electromagnetice

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In functie de frecventa sau lungimea de unda cu care radiatia se repeta in timp, respectiv in spatiu, undele electromagnetice se pot manifesta in diverse forme:

- radiatiile (undele) radio

- microunde

- radiatii infrarosii,

- radiatii luminoase,

- radiatii ultraviolete,

- radiatii X (Rontgen),

- radiatii "?" (gamma).

1. Undele (radiatiile) Radio

Undele radio - se folosesc si pentru transmiterea semnalelor de televiziune, pentru comunicatii prin satelit si telefonie mobila.

Au cele mai mari lungimi de unda din spectrul electromagnetic. Aceste unde pot fi mai lungi decat un teren de fotbal sau la fel de scurte ca o minge de fotbal.

Undele radio fac mult mai mult decat sa aduca muzica in radiourile noastre. Ele transmit de asemenea semnale pentru televizoare si telefoane celulare.

Antenele televizoarelor receptioneaza semnalul, sub forma undelor electromagneticeTelefoanele mobile folosesc si ele unde radio pentru a transmite informatii. Acestea sunt mult mai mici decat undele folosite de TV sau cele FM.

2. Microundele

Privind spectrul electromagnetic, putem observa ca microundele nu fac parte din domeniul vizibil, deci ochiul uman nu le percepe.

Ele pot fi generate, ca si undele radio, de instalatii electronice. Microundele sunt unde electromagnetice cu lungimi de unda variind de la un metru la un milimetru sau cu frecvente cuprinse intre 300 MHz (0.3 GHz) si 300 GHz.

De cand au fost utilizate pentru prima data, microundele si-au gasit o raspandire larga in diferite instalatii si dispozitive:

- instalatii de securitate a zborului,

- radare militare si de politie,

- instalatii de emisie TV,

- dotari de telefonie mobila,

- aparate medicale de diatermie (metoda terapeutica, constand in ridicarea temperaturii unor organe interne cu ajutorul curentilor de inalta frecventa)

- cuptoare cu microunde.

Totodata, numarul de aplicatii industriale a crescut permanent si alarmant. Microundele sunt folosite pentru incalzire in instalatiile de prelucrare a cauciucului, precum si in cele de producere a hartiei si a cartonului.

? Cuptorul cu microunde

Microundele folosesc energia electromagnetica, generata electronic de catre un magnetron.

Atunci cand microundele actioneaza asupra alimentelor, se produce o rotatie interna a moleculelor de apa din interiorul alimentului procesat. Aceasta agitatie determina un efect Joule in aliment. Un produs nu se incalzeste daca in compozitia sa nu contine molecule de apa.

Acest lucru permite ca alimentele sa se incalzeasca, spre deosebire de vasul si de mediul din jur care raman la o temperatura.

? Radarul

Radarele folosesc microundele pentru a determina distanta, viteza si alte caracteristici ale mijloacelor de zbor.

Dezvoltarea radarelor a fost accelerata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru utilitatea lor in armata.

Acum radarele sunt folosite pentru controlul traficului aerian, in meteorologie, in orientarea vaselor pe apa sau in determinarea vitezei vehiculelor.

3. Radiatii Infrarosii

Razele infrarosii sunt radiatii electromagnetice a caror lungime de unda este superioara luminii vizibile, aflandu-se la polul opus al spectrului fata de lumina ultravioleta.

Cercetarile si dezvoltarea tehnologiei moderne au dus la numeroase aplicatii folositoare, utilizand radiatiile in infrarosu.

- -in astronomie

- -in oceanografie

- -in meteorologie

- -in geologie, studierea vegetatiei si solului

- -in studiile pe animale

- -in arheologie

- -in Istorie si Arta

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Aplicatii ale undelor electromagnetice.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 790 cuvinte
Nr caractere:
16 815 caractere
Marime:
561.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Fizică
Tag-uri:
unde electromagnetice, Fizica
Predat:
la liceu
Profil:
Real
Specializare:
Matematică–informatică
Sus!