Vectorii Tehnologici și Funcționali ai Societații Cunoașterii

Extras din referat Cum descarc?

Un vector al societatii cunoasterii este un instrument care transforma societateainformationalaintr-o societate a cunoasterii. Pentru a face primii pasi in societateacunoasterii este necesara declansarea unui numar minim de asemenea vectori. Primulasemenea vector este crearea unui Internet 'dezvoltat', care este un vector tehnologic,apoi tehnologia cartii electronice (vector tehnologic) si managementul cunoasterii(vector functional, cu doua valente, una pentru functionarea economicasi organizatoricaa unei intreprinderi, corporatii, multinationale sau societati, alta pentru utilizarea morala acunoasterii in societatea globalizata). Dar numarul acestor vectori ai societatii cunoasteriieste mult mai mare, fiecare nou vector aducand un pas inainte in dezvoltarea acesteisocietati.
- Vectorii tehnologici ai societatii cunoasterii
Consideram ca urmatorii vectori tehnologici sunt de avut in vedere pentru societatea
cunoasterii 
Internet dezvoltat, prin extensiune geografica, utilizarea de benzi de transmisiepana la cele mai largi posibile, trecerea de la protocolul de comunicatie IP4 laprotocolul IP6, cuprinderea fiecarei institutii in retea, a fiecarui domiciliu si afiecarui cetatean.
Tehnologia cartii electronice, care este altceva decat cartea pe Internet, desidifuzarea ei se bazeaza in special pe Internet, dar si prin CD-uri.
Agenti inteligenti, care sunt de fapt sisteme expert cu inteligenta artificiala,folositi pentru 'mineritul' datelor (data mining) si chiar pentru descoperiri formale denatura cunoasterii (knowledge discovery); agentii inteligenti vor fi utilizati pentrumulti dintre vectorii functionali ai societatii cunoasterii.
Mediu inconjurator inteligent pentru activitatea si viata omului.
Nanoelectronica, care va deveni principalul suport fizic pentru procesareeainformatiei, dar si pentru multe alte functii, nu numai ale societatii cunoasterii dar siale societatii constiintei.
- Cum dezvoltam Internetul ?
Dezvoltarea Internetului depinde in primul rand de dezvoltarea retelelor detelecomunicatie, a retelelor de calculatoare, locale, de tip INTRANET (specifice uneiinstitutii sau organizatii) si extinse national si international, de dotarea cu calculatoarepersonale, servere etc, respectiv de constituirea unei infrastructuri a societatiiinformationale ; in al doilea rand, de amplificarea aspectelor de continut specific societatii cunoasterii, de constituirea de baze de date si de cunostinte, de intreprinderi siorganizatii virtuale, muzee virtuale etc. Daca in 1999 constatam ca Romania este o taranedezvoltata din punct de vedere informational , dupa aproape doi ani nu se poatespune ca pozitia tarii noastre este shimbata chiar daca s-au facut si progrese importante inanumite sectoare, dar nu la scara societatii in totalitatea ei. Extinderea Internetului presupune imbunatatirea infrastructurii de telecomunicatii carepentru distante mari va utiliza cablurile optice care se dovedesc mult mai convenabiledecat transmisiile prin sateliti, desi pot fi si pareri contrarii motivate de interesecomerciale. Dar fibra optica poate fi utilizatasi la viteze mai mici, de2 Gb/s sau 10 Gb/s ceea ce in conditiile noastre ar putea fi multumitor in prima etapa de extindere a Internetului.Utilizarea cablurilor optice pana la beneficiar nu este de loc recomandata din motiveeconomice: instalarea cablurilor optice este costisitoare, echipamentele terminale caretrebuie sa transforme semnalele optice in semnale electrice sunt foarte scumpe si in plusfibra optica nu transmite energia electrica necesara echipamentelor terminale (astfel cumeste cazul liniilor telefonice obisnuite care nu depind de energia locala).De aceea solutia economica este aceea ca in urmatorii ani, chiar in tarile cele maidezvoltate, pana la o anumita zona locala de clienti sa se utilizeze fibra optica, iar de aicila beneficiari sa se recurga la clasicele fire de cupru (twisted pairs) sau la cabluricoaxiale. Ceea ce este surprinzator este faptul ca s-au dezvoltat tehnologiile DSL (digitalsubscriber-line) care se bazeaza pe modemuri speciale si care permit ca pe fire de cuprusa se ajunga, in functie de distanta de transmisie, la viteze care pareau incredibile cucativa ani in urma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Vectorii Tehnologici si Functionali ai Societatii Cunoasterii.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!