Utilizarea Instrumentelor Financiare pentru Reglarea Economiei in Cadrul Modelului IS-LM

Cuprins referat Cum descarc?

1. Prezentarea generala a modelului IS  LM .p.1
1.1. Curba IS .p.2
1.1.1. Echilibrul pietei bunurilor .p.2
1.1.2. Analiza corelatiilor dintre nivelul venitului, 
rata dobanzii si investitii .p.5
1.2. Curba LM .p.7
1.2.1. Piata monetara .p.7
1.2.2. Excesul de cerere si exesul de oferta
pe piata monetara .p.10
1.3. Echilibrul simultan static dintre piata marfurilor
si piata monetara .p.12
1.3.1. Tipuri de politici financiare si efectele lor .p.13
1.3.2. Semnificatiile macroeconomice ale deplasarii
curbelor IS si LM .p.15
1.4. Echilibrul general si modelul IS  LM .p.16
1.4.1. Ajustarea la echilibru in conditiile ratelor de schimb rigide .p.16
1.4.2. A justarea la echilibru in conditiile ratelor de schimb flexibile .p.19
2. Caracteristici ale politicilor financiar  monetare 
in modelul IS  LM .p.22
2.1. Multiplicatorul politicii fiscale si multiplicatorul
politicii monetare .p.22
2.2. Efectele politicii bugetare .p.23
2.3. Efectele politicii monetare .p.23
2.4. Politicile conjuncturale si strategiile posibile .p.24
Bibliografie .p.26


Extras din referat Cum descarc?

1. Prezentarea generala a modelului IS  LM 
Modelul IS-LM este cunoscut in literatura de specialitate ca exprimand esenta macroeconomiei moderne. El este un model de echilibru intre piata de marfuri si piata de valori, care ia in considerare influenta ratei dobanzii; a fost introdus pentru prima data de J.K. Hicks. Asa dupa cum sugereaza si denumirea sa, modelul are doua curbe principale care reflecta echilirul celor doua piete, IS si LM.
Curba IS reflecta echilibrul pietei marfurilor, unde I reprezinta investitiile, iar S reprezinta economiile, iar curba LM reflecta echilibrul pietei banilor, unde L reprezinta cererea de bani, iar M reprezinta oferta de bani.
Rata dobanzii si venitul sunt determinate impreuna de echilibrul dintre piata de marfuri si piata monetara, lucru ce ne obliga la analiza interactiunii dintre cele doua piete. 
Fig.1. structura gnerala a modelului IS-LM
1.1. Curba IS
1.1.1. Echilibrul pietei bunurilor
Diagramele Hicks ilustreaza legaturile dintre piata bunurilor si cea monetara. 
In cadranul stanga jos, se reflecta indentitatea eonomii investitii:
Economii (S) = Investitii (I)
Care se intalneste in orice punct de pe dreapta de 45o. Cadranul stanga sus arata investitiile ca functie de ratele dobanzii (i). Cadranul din dreapta jos arata functia consumului, dedusa in mod indirect prin intermediul economiilor. Pe masura ce cresc veniturile (y) cresc si economiile (S), dar mai putin decat cresc veniturile.
Cadranul dreapta sus ilustreza legatura dintre doua variabile comune: veniturile si ratele dobanzii. Incepem cu un anumit punct de pe axa investitiilor, sa spunem I. Functia investitiiei arata ca aceasta este consecventa cu o anumita rata a dobanzii i1 . acum coboram pe linia de 45o, apoi traversam spre S, in cadranul dreapta jos (functia consumului), apoi urcam spre y1 si deci in cadranul din dreapta sus.
Cand acea linie intalneste rata dobanzii i1 s-a stabilit un punct (G) la care piata bunurilor este in echilibru la o anumita combinatie a ratei dobanzii si venitului.
Acelasi procedeu poate fi repetat dintr-un alt punct de pe functia investitiei unde investitia I2 mai mare, este compatibila cu o rata a dobanzii mai scazuta i2. Aceasta va stabili un nou punct in cadranul dreapta sus (H).
Unim cele doua puncte din cadranul dreapta sus si obtinem curba IS; ea defineste echilibrul pietei marfurilor la combinatii diferite ale ratelor dobanzii si venituror. 
Echilibrul pe piata bunurilor si serviciilor presupune echilibrul dintre economisire (S) si investitie (I), de unde rezulta numele curbei care il reprezinta (IS). Curba IS reprezinta ansamblul dintre rata dobanzii (i) si venit (Y) care asigura echilibrul pietei bunurilor si serviciilor, evidentiat prin relatia:
Y = C + I 
Care este echivalenta cu:
I(i) = S(Y)
Ecuatia arata cu claritate ca in situatie de echilibru exista o relatie intre i (de care depinde investitia) si Y (care determina economisirea). Pe piata bunurilor si serviciilor Y este, deci, o variabila endogena (explicata pe acasta piata), iar i este o variabila exogena (explicativa). Y este determinat de echilibrul dintre oferta si cererea de bunuri si servicii, iar i este fixat pe piata monetara. Pentru a determina relatia dintre i si Y pe aceasta piata, trebuie sa vedem cum evolueaza Y (variabila dependenta) cand variabila i (variabila independenta) se schimba. O scadere a ratei dobanzii stimuleaza investitia, ceea ce creste productia (Y).
Daca rata dobanzii creste, investitia, care este o functie descrescatoare de i, se diminueaza. Scaderea investitiei cauzeaza o reducere a produsului intern.
Echilibrul economic pe piata reala (a bunurilor si serviciilor) este redat de evolutia curbei IS, avand drept coordonate nivelul ratei dobanzii practicata pe piata financiara si marimea produsului sau venitului global (y), conform graficului:


Fisiere in arhiva (3):

  • CUPRINS.doc
  • prima pag.doc
  • Utilizarea Instrumentelor Financiare pentru Reglarea Economiei in Cadrul Modelului IS-LM.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!