Uniunea Europeana - Origine Evolutie si Perspective

Extras din referat Cum descarc?

1.Scurt istoric privind crearea Uniunii Europene.
Constructia Uniunii Europene s-a concretizat dupa al II-lea razboi mondial si a fost creata cu scopul de a garanta o pace durabila.
1.1 Etape in crearea si evolutia Uniunii Europene.
Robert Schuman a propus la 9 mai 1950 punerea in comun a resurselor carbunelui si otelului ale Frantei si Germaniei in cadrul unei oraganizatii deschise de catre celelalte tari europene, raspunzand la apel Belgia, Olanda Luxemburg si Italia, semnand astfel la Paris,in data de 18 aprilie 1951, Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si a Otelului (CECO) , care a intrat in vigoare incepand cu data de 23 iulie 1952.
Pe 25 martie 1957 au fost create alte doua "comunitati europene" si anume Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA) si Comunitatea Economica Europeana (CEE), unde cele sase state membre CECO (Franta, Germania, Belgia, Olanda, Luxemburg, Italia) au semnat doua tratate la Roma. 
Din 1968, pentru schimburile comerciale externe se aplica un tarif vamal comun si nu se mai aplica drepturi vamale la schimburile intracomunitare, creandu-se astfel o uniune vamala intre statele membre ale Comunitatilor Europene.
Pentru prima data cand au avut loc alegeri in Parlamentul European a fost in anul 1979, din acel moment aceste alegeri sunt o data la cinci ani in Statele Membre. Alt eveniment care a avut in 1979 a fost crearea Sistemului Monetar European, fiind creat pentru a asigura stabilitatea monedelor europene.
In anul 1986 a fost semnat Actul Unic European la Haga si Luxemburg, care a adaptat tratatele de constituire a Comunitatii Economice Europene.
Tratatul de la Maastricht semnat la 7 februarie 1992 si intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993 perevede formarea Uniunii Europene cu piata interna politici commune, uniune economic si monetara, politica externa si de securitate comuna, cooperare in domeniul justitiei si afacerilor interne. Denumirea corecta a documentului este "Tratatul Uniunii Europene".
In anul 1996 a fost adoptat un pact de stabilitate care prevedea aplicarea de catre statele membre ale zonei euro a programului de stabilitate si aplicarea sanctiunilor financiare, iar in 1997 a fost adoptat documentul intrat in istorie sub denumirea de Tratatul de la Amsterdam, care a intrat in vigoare la 1 mai 1999. Tratatul de la Amsterdam aducea o serie de modificari la tratatele Comunitatii Europene, un exemplu fiind acela ca protectia social a fost consolidata, iar o parte din domeniile incluse in justitie si afaceri interne au fost trecute in spectrul comunitar. 
La 29 octombrie 2004 la Roma a fost semnata Constitutia Europeana, ratificata de Austria, Belgia,Cipru,Estonia,Germania,Grecia,Ungaria,Italia,Letonia,Lituania,Luxemburg,Malta, Slovacia, Slovenia si Spania. Constitutia care trebuia sa intre in vigoare la 1 noiembrie 2006, a fost respinsa in cadrul referendumurilor din Franta si Olanda. Pentru a iesi din impas, Comisia Europeana a propus sa fie modificat Tratatul privind Uniunea Europeana in vigoare la etapa actuala, textul respective capatand denumirea de Tratatul de la Lisabona.


Fisiere in arhiva (1):

  • Uniunea Europeana - Origine Evolutie si Perspective.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Radulescu Mugurel, Europa in miscare, Ed. Tritonic, Bucuresti 2005 
http://ec.europa.eu
http://europa.eu
Jinga Ion,Uniunea Europeana realitati si perspective, Ed. Lumina Lex, Bucuresti 1999


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!