Trezoreria Intreprinderii

Cuprins referat Cum descarc?

Continutul trezoreriei intreprinderii 3
Previzionarea fluxurilor de trezorerie 4
Intocmirea bugetului activitatii de trezorerie 5


Extras din referat Cum descarc?

Continutul trezoreriei intreprinderii
Activitatea societatii omenesti se concretizeaza in procese creatoare ca, fabricarea unui bun culegerea unei informatii, efectuarea unui serviciu, crearea unei opere de arta sau unei descoperiri stiintifice si, in fluxuri de transfer, exprimand, in general, dorinta fiecarui participant de a-si satisface nevoile de consum, de a-si asigura si imbunatati existenta.
Procese de formare, repartizare si utilizare a fondurilor banesti au loc nu numai la nivelul statului ca autoritate publica ci si intreprinderile organisme bancare si financiare de asigurari sociale si de asigurari de bunuri si raspunderi civile. De fapt finantele intreprinderii reprezinta veriga de baza a intregului sistem financiar si de credit. Aceasta afirmatie se bazeaza pe faptul ca majoritatea fondurilor banesti ce se formeaza la diferite nivele ale sistemului financiar si de credit isi au izvorul in venituri create in intreprinderile private si publice. Fenomenul finantelor isi are originea in relatiile pe care intreprinderea le are cu toti agentii economici si financiari, cu statul si alte organisme financiare.
Intre activitatile financiare desfasurate la nivelul unei intreprinderi se inscrie si problematica trezoreriei, mai exact a resurselor care provin din actvitatile desfasurate si asigurarea echilibrului financiar, cu cel mai scazut cost si raspunde in acest fel, problemelor concrete cu care se confrunta omul de afaceri.
Intreprinderile isi evalueaza nevoile de capital prin intermediul trezoreriei, dupa structura modului de folosinta, in plasamente stabile si plasamente ciclice. In acelasi timp, potrivit evaluarii nevoilor de capital, se determina izvorul resurselor de finantare, prin care se obtine capitalul si in acest fel se realizeaza echilibrul dintre nevoile de finantare si capitalurile procurate cu costuri convenabile.
Trezoreria constituie un element esential al gestiunii pe termen scurt. Trezoreria poate fi utilizata fie pentru achizitionarea echipamentelor indispensabile cresterii interne, fie pentru procurarea titlurilor de participatie care vizeaza cresterea externa. Trezoreria constituie deci, gajul flexibilitatii intreprinderii. 
Conceptul de trezorerie este unul dintre cele mai greu de definit in domeniul financiar. Astfel trezoreria poate fi definita din doua puncte de vedere si anume: 
1 - ca ansamblul disponibilitatilor ce includ lichiditatile din: casierie, conturi de la banci, acreditive, conturi alimentate special pentru carnete cec cu limita de suma si titluri de plasament.
2 - ca diferenta intre nevoia de fond de rulment (NFR) si fondul de rulment (FR); incasari si credite bancare pe termen scurt.
Printre obiectivele trezoreriei, se pot mentiona urmatoarele: 
- evitarea pierderilor zilnice de valoare, fapt care necesita o buna cunoastere a conditiilor de creditate impuse de banca, a sistemelor de preturi, tarife si negociere. 
- obtinerea de credite in conditii de minimizare a costului capitalului de imprumut. 
- utilizarea intr-o maniera profitabila a fondurilor, in sensul ca trezorierul are sarcina obtinerii celui mai bun plasament al disponibilitatilor banesti excedentare, in vederea degajarii unui profit maxim.
Gestiunea de trezorerie ocazioneaza interventia simultana, atat a deciziei de finantare, cat si a celei de plasament. Gestiunea trezoreriei actioneaza in urmatoarele trei directii, componente fundamentale si anume: 
l - accelerarea incasarilor si reducerea fondurilor neutilizate existente in conturi bancare; 
2 - alegerea mijloacelor de plata adaptate nevoilor intreprinderii;
3 - optimizarea trezoreriei.
Optimizarea trezoreriei presupune, ca intreprinderea sa-si organizeze intr-o asemenea maniera relatiile cu banca, incat sa evite, pe cat posibil, deschiderea mai multor conturi in acelasi timp.
Optimizarea trezoreriei se intemeiaza pe trei principii: 
1 - utilizarea corespunzatoare a creditelor, dupa ce in prealabil, au fost selectate cele mai ieftine si mai flexibile. 
2 - promovarea unor tehnici adecvate de plasament a excedentelor de trezorerie. 
3 - evitarea, pe cat posibil, a utilizarii de conturi debitoare (care comporta anumite costuri) sau de conturi creditoare (care trebuie remunerate).


Fisiere in arhiva (1):

  • Trezoreria Intreprinderii.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!