Tranzactiile cu Optiuni

Extras din referat Cum descarc?

Tranzactiile cu optiuni se practica de mult timp in lumea comerciala. Se pare ca astfel de contracte au fost utilizate pentru prima data in Olanda, in prima jumatate a secolului al XVII-lea, in legatura cu prosperul comert cu lalele. Un producator care urma sa expedieze o cantitate de bulbi cu vaporul incheia, pentru a se proteja impotriva riscului de pierdere a marfii pe timpul transportului, un contract cu un alt producator privind cumpara!rea de la acesta a unei cantitati de bulbi egala ca volum cu cea expediata, la un anumit pret, la optiunea sa. Astfel, in cazul pierderii incarcaturii, el putea sa exercite optiunea de cumparare, inlocu!ind marfa pierduta, iar in cazul in care marfa ajungea cu bine la destinatie, el renunta la exercitarea optiunii. Prin urmare, functia principala a optiunii era sa asigure acoperi!rea riscului asociat unei tranzactii.
Privita ca tehnica generala, optiunea poate fi definita ca un acord prin care una din parti, vanzatorul optiunii vinde celeilalte parti, cumparatorul, dreptul, dar nu si obligatia, de a cumpara un activ (marfa, valuta sau titlu financiar) de la el sau de a-i vinde lui un activ, in anumite conditii (pret, termen de valabilitate). 
La inceput optiunile erau nenegociabile, in sensul ca dreptul conferit detinatorului nu era transmisibil. Acest gen de optiuni se utilizau de exemplu la Bursa de la Paris, sub forma drepturilor de vanzare/cumparare la un anumit pret a unui activ pe piata cu lichidare lunara. Cumparatorul optiunii platea un pret pentru dreptul dobandit (numit "avec"), iar in preziua lichidarii contractelor RM putea sa exercite sau sa abandoneze optiunea.
1. Piata optiunilor negociabile
Optiunile negociabile sunt contracte standardizate incheiate intre vanzatorul optiunii (engl. option seller; writer; maker) si cumparatorul optiunii (engl. option buyer; holder) prin care primul vinde celui de-al doilea dreptul de a cumpara sau de a vinde un activ determinat. Prin urmare, optiunea reprezinta un drept care, daca este exercitat, creeaza obligatii intre parti privitoare la activul de baza. Dupa natura acestor obligatii se disting doua tipuri de optiuni: cele de cumparare si cele de vanzare.
Optiunea de cumparare (engl. call; fr. option d'achat) este un contract, in forma negociabila, care da dreptul cumparatorului (buyer, holder) ca intr-o anumita perioada de timp, sa cumpere de la vanzatorul optiunii (seller, writer) activul de baza, la un pret stabilit prin contract. Pe de alta parte, vanzatorul optiunii call isi asuma obligatia de a vinde cumparatorului activul de baza, la pretul stabilit, daca optiunea este exercitata intr-un anumit interval de timp.
Optiunea de vanzare (engl. put; fr. option de vente) este un contract in forma negociabila, care da dreptul cumparatorului optiunii ca intr-o anumita perioada sa vanda activul de baza vanzatorului acesteia, la un pret stabilit prin contract. Pe de alta parte, vanzatorul unui put isi asuma obligatia de a cumpara activul de baza de la cumparatorul optiunii la pretul stabilit, daca optiunea este exercitata intr-un anumit interval de timp.
In functie de activul de baza, optiunile se impart in mai multe categorii: optiuni pe actiuni (engl. stock options), optiuni pe instrumente de datorie (debt options), optiuni pe valute (currency options), optiuni pe indici (index options) si optiuni pe contracte futures (futures options). In ultima categorie sunt cuprinse optiunile pe contracte futures cu marfa, valute, rata dobanzii etc.
Toate optiunile de acelasi tip - call sau put - care au acelasi activ de baza formeaza o clasa de optiuni (de exemplu, clasa optiunilor de vanzare pe actiuni IBM). Extinderea tranzactiilor cu acest tip de titluri financiare s-a realizat indeosebi in ultimele doua decenii, pe masura dezvoltarii pietei bursiere in marile centre financiare ale lumii.
In SUA, inainte de 1973, optiunile negociabile se lucrau "la ghiseu" in tranzactii interdealeri, fara sa se poata vorbi de o adevarata piata bursie!ra pentru aceste titluri. In 1973 Bursa de marfuri de la Chicago (CBOT) a deschis prima piata organizata pentru optiunile pe actiuni, Chicago Board Options Exchange (CBOE); in aprilie 1973 s-au tranzactionat primele optiuni call, iar din iunie 1977 au fost lansate optiunile put. Ulterior piata optiunilor a cunoscut o dezvoltare spectacu!loasa, atat prin diversificarea activelor de baza, cat si prin introducerea tranzactiilor cu optiuni la cele mai importante burse din lume.
Astfel, in 1982 a fost infiintata in cadrul CME de la Chicago, Piata pe Indici si optiuni (Index and Option Market - IOM), unde se tranzactioneaza, intre altele, optiunile pe contrac!tul futures pentru indicele Standard&Poor's 500. In Marea Britanie, in urma reorganizarii radicale a Bursei de Valori de la Londra, s-a creat Piata optiunilor Negociabile de la Londra (London Traded Option Market - LTOM), sucursala a ISE. In Franta a fost deschisa, in septembrie 1987, Piata optiunilor Negociabile de la Paris (Le Marche d'options negociables de Paris - MONEP). Totodata, la marile burse de valori (NYSE, TSE) au fost lansate contracte cu optiuni pe actiuni si indici de bursa, iar pe unele piete organizate pentru tranzactii futures se lucreaza si diferite clase de optiuni (LIFFE).


Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzactiile cu Optiuni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!