Tranzactii Bursiere

Extras din referat Cum descarc?

1. Mecanismele pietei de capital
DECIZIA DE FINANTARE
Pentru a-si incepe sau a-si derula activitatea, o societate are nevoie sa investeasca in active reale. Acestea pot fi: active corporale (teren, cladiri, echipamente) sau active necorporale (brevete, licente, francize).
Pentru a obtine fondurile necesare pentru investii in active reale, compania vinde investitorilor hartii de valoare numite active financiare sau valori mobiliare. Activele financiare au valoare pentru investitori pentru ca acestea sunt creante asupra activelor reale si cash-ului produs de societate.
Compania poate obtine finantare prin contractarea unui imprumut (DATORII) sau emisiune de actiuni (CAPITAL). Activele financiare de baza pe categorii sunt:
1) DATORII:
- Imprumuturi bancare;
- Credite;
- Obligatiuni (care vor fi vandute pe Piata de Capital);
2) CAPITAL: 
- Actiunile (care vor fi vandute pe Piata de Capital): actiuni comune, actiuni preferentiale, garantii etc.
Rolul pietei de capital este sa directioneze fondurile de la economii catre investitii. Functiile de baza ale pietei de capital sunt:
- sa asigure finantarea societatilor prin emiterea de valori mobiliare;
- sa permita transferul dreptului de proprietate asupra companiilor intre investitori prin vanzarea si cumpararea de actiuni prin intermediul Bursei de Valori;
- sa permita investirea economiilor populatiei si a fondurilor investitorilor institutionali in valorile mobiliare emise de companiile listate.
Cand companiile doresc sa se finanteze cu noi fonduri/capital recurg fie la imprumuturi bancare fie la emisiunea de noi obligatiuni sau actiuni, pe care la vand investitorilor pe piata primara.
PIATA PRIMARA este piata financiara pentru emisiunea si plasamentul initial al instrumentelor financiare (capital si datorie). 
O companie poate sa se finanteze cu capital prin emisiunea de actiuni pe Piata Primara prin:
- Oferta Publica Initiala - actiunile companiei sunt vandute publicului larg pentru prima data;
- Drepturi de preferinta - actionarii existenti ai companiei isi pot exercita dreptul de preferinta in cumpararea noilor actiuni emise;
- Oferta Primara - o companie publica listata emite noi actiuni care sunt oferite investitorilor.
Piata primara cuprinde trei tipuri principale de participanti:
- Investitorii/Creditori: care au surplus de fonduri (economii) pe care intentioneaza sa le plaseze (sa le investeasca sau sa constituie depozite) in vederea obtinerii unui randament financiar; 
- Debitori: sunt entitati care au nevoie de finantare (ale caror cheltuieli depasesc venitul lor curent) ce necesita acces la fonduri pentru necesarul de investitii/consum si care sunt dispuse sa plateasca un pret pentru obtinerea fondurilor;
- Intermediarii financiari (SSIF): care asigura legatura intre entitatile cu excedent si cele cu deficit de fonduri.
Prin piata primara, Debitorii/Companiile obtin accesul la Creditori prin Intermediarii Financiari. Rolul SSIF-ului este sa faciliteze legatura dintre Debitori si Creditori folosind instrumentele pietei de capital, SSIF-ul primind un comision pentru serviciile sale.
Pietele organizate verifica calitatea debitorilor astfel incat investitorii interesati sunt partial protejati; asigura lichiditatea investitiilor prin tranzactionarea emisiunilor de valori mobiliare. Investitorii sunt informati prin intermediul pietei, in legatura cu rezultatele financiare si evenimentele importante ale societatilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tranzactii Bursiere.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!