Tranzacția Bursieră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin tranzactii bursiere intelegem contractele de vanzare-cumparare de titluri si alte active financiare, care se incheie pe piata secundara de capital cu mijlocirea agentilor de bursa , respectiv a societatilor de intermediere financiara autorizate. Aceste tranzactii se vor efectua in conformitate cu legislatia privind valorile mobiliare din tara respectiva, si cu regulamentele institutiilor implicate (Bursa de Valori, institutiile pietei OTC etc.).

Interpretarile cu privire la notiunea de tranzactie bursiera au evoluat treptat in timp, si mai ales in ultima perioada, astfel incat daca in mod traditional erau considerate tranzactii bursiere doar acele contracte incheiate in incinta bursei si in timpul sedintei de tranzactionare, acum sunt acceptate ca fiind tranzactii bursiere si cele care sunt efectuate in afara bursei cu singura conditie de a fi inregistrate aici. De altfel, acest lucru a fost impus de fenomenul de delocalizare a burselor, de globalizare precum si de aparitia pietelor OTC.

Tranzactiile bursiere reprezinta esenta functionarii pietei bursiere, de al carei volum si valoare depinde eficienta pietei bursiere respective.

Participantii la tranzactia bursiera sunt:

- ofertantii de: - marfuri fungibile si standardizabile;

efecte rezultate in urma actelor de comert (efecte de comert);

- valori mobiliare, de tipul: actiuni, obligatiuni, bonuri de tezaur, titluri de stat cu dobanda variabila sau fixa;

- contracte, negociate initial pe o piata la termen, care devin subiect pentru: tranzactiile speculative, tranzactii cu instrumente financiare (moneda, valuta), tranzactii pe instrumente derivate (cu optiuni, cu prima), pe indici bursieri.

- investitorii - care doresc sa investeasca valorile realizate in valori cu rata profitului mai mare decat rata dobanzii;

- societatile comerciale (corporatii) - care atrag capital prin emisiune primara sau secundara de valori mobiliare;

- societatile care gestioneaza portofolii de valori mobiliare (actiuni si obligatiuni).

Tipurile de tranzactii care se incheie pe piata bursiera sunt fi variate, in functie de piata bursiera:

1) tranzactii la vedere, la disponibil pe piata marfurilor

Cunoscute si sub denumirea de tranzactii cash sau pe bani gata, tranzactiile la vedere se caracterizeaza prin aceea ca persoana care adreseaza ordinul de vanzare/cumparare isi asuma obligatia ca imediat sau in perioada de lichidare normala (la cateva zile din momentul incheierii tranzactiei) sa puna la dispozitia partenerului titlurile vandute sau suma de bani care reprezinta pretul tranzactiei.

Aceste tranzactii se deruleaza pe baza contului cash deschis de client la firma broker.

In situatia in care clientul nu isi indeplineste obligatiile asumate, brokerul va proceda la lichidarea pozitiei clientului sau astfel:

- vanzarea titlurilor respective la valoarea lor de piata din momentul in care obligatia scadenta de depunere a fondurilor nu a fost indeplinita

- cumpararea titlurilor de pe piata la cursul curent in vederea lichidarii pozitiei unui client care nu a predat integral titlurile vandute.

2) tranzactii la termen - tranzactii ce apar ca urmare a sezonalitatii productiei sau consumului sau datorita intervalului mare de transport de la locul productiei la locul consumului. Are loc transferul fizic al obiectului tranzactiei, in schimb plata este reglementata

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tranzactia Bursiera.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
2 850 cuvinte
Nr caractere:
15 100 caractere
Marime:
42.78KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
tranzactii, productie, clienti
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!