Transformări în reglementarea pieței de capital din România în contextul integrării europene (implementarea acquis-ului comunitar și analiza critică a legislației de după 1990)

Cuprins referat Cum descarc?

1. Ideea de integrare europeana 3
2. Reglementarea pietei de capital in Romania 4
2.1 Reglementarea pietei de capital inainte de anul 1990 in Romania 4
2.2 Reglementarea pietei de capital dupa anul 1990 5
Concluzii 12
Bibliografie 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Ideea de integrare europeana
Procesul integrarii in cadrul Uniunii Europene isi are ca inceputuri luna septembrie a anului 1946 cand Winston Churchill, Primul-ministru al Marii Britanii a lansat in discursul sau tinut in Universitatea din Zurich ideea implementarii Statelor Unite ale Europei, socotind faptul ca mai intai este nevoie de un parteneriat incheiat intre Germania si Franta. Negocierile diplomatice dintre Danemarca, Belgia, Franta, Italia, Irlanda, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia au avut ca urmare consolidarea Consiliului Europei, in luna mai a anului 1949, la promulgarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului in 1950, a Tratului cu privire la Comunitatea Europeana a Carbunelui si a Otelului in luna aprilie a anului 1951, la semnarea Conventiei in 1960 la Stockholm referitoare la Asociatia Europeana a Liberului Schimb respectiv la infiintarea Organizatiei in anul 1961 pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Un moment semnificativ in ceea ce priveste diplomatia europeana l-a reprezentat atat negocierea cat si semnarea Tratatului de la Maastricht cu privire la formarea Uniunii Europene in februarie a anului 1992. 
Transformarile de tip politic, economic si social ce au fost declansate in Europa ca urmare a Revolutiilor atat din Est cat si din Centrul Continentului pe parcursul anilor 1989-1991 au cunoscut un impact hotarator in ceea ce priveste evolutia relatiilor atat inter-europene cat si mondiale. Uniunea Europeana a incept sa fie un "punct de atractie" pentru totalitatea poparelor din Centrul ar si din Estul Continentului. S-a concluzionat faptul ca integrarea acestor tari trebuie sa parcurga urmatoarele etape: prima etapa in care tarile sa aibaun statut de asociat la UE iar cea de-a doua numita etapa integrarii propriu-zise. Anii 1990-1993 au fost catalogati ca fiind "anii negocierii" atat a modalitatilor cat si a conditiilor in ceea ce priveste asocierea la Uniunea Europeana a tarilor din Centru si Est. Aceste negocieri diplomatice au fost consemnate in acordurile de asociere ce au fost intre fiecare tara asociata respectiv Comunitatile Europene si statele ce sunt membre pe de alta parte. S-a hotarat ca aceasta asociere sa aiba o perioada de tranzitie ce sa nu depaseasca 10 ani, fiecare impartita in doua etape ce dureaza cinci ani ce sunt succesive. In cele doua etape s-a impus ca tarile ce sunt asociate sa realizeze reformele ce se cuvin si sa implementeze factori ce sunt necesari in vederea cooperarii intre parti. Uniunea Europeana a hotarat sa stabileasca anumite instrumente de asistenta economica, financiara, tehnica respectiv de cooperare in scopul sprijinirii tarilor respective de a face fata anumitor consecinte economice si sociale in ceea ce priveste reajustarea structurala. 
Romania a optat dupa Revolutia din 1989 pentru integrarea atat in structurile europene cat si in cele euro-atlantice. Pe parcursul anilor 1990-1993 s-au desfasurat negocieri intre Romania si Uniunea Europeana de tip politic-diplomatic cu pentru semnarea unui Acord a Comunitatii Europene cu ocazia pregatirii tarii atat pentru aderare cat si pentru integrarea in Uniunea Europeana. Partile mentionate au hotarat ca aceasta colaborare sa aiba in componenta sa o perioada de tranzitie pe o perioada ce sa nu depaseasca 10 ani (1993-2003). Reglementarile acestui acord prevedeau libera circulatie a marfurilor, a capitalurilor, furnizarea mai multor servicii intre Romania respective Comunitate, circulatia lucratorilor, cooperarea atat culturala cat si financiara dar si armonizarea legislatiei. 
2. Reglementarea pietei de capital in Romania
2.1 Reglementarea pietei de capital inainte de anul 1990 in Romania
Pietele bursiere de marfuri si valori in Romania se situeaza la mijlocul secolului al XIX-lea. Asadar, in Adunarea Obsteasca a Tarii Romanesti din anul 1839 s-a pus pus problema constituirii unei burse de marfuri la Braila respectiv la Bucuresti ce avea ca obligatie publicarea in mod periodic a principalelor tranzactii finalizate comerciale. In 1840 s-a elaborat si pus in desfasurare Codicele al Tarii Romanesti de Comert ce a fost extins in 1864 si in Moldova. Inspirat dupa Codul francez emis in 1807 aborda un capitol referitor la bursele de comert. 
In 1865 a aparut primul proiect de lege in ziarul Monitorul pentru constituirea burselor de comert la Bucuresti dar si la Iasi, Braila si Galati. In 1881 Parlamentul a emis o lege asupra "burselor, mijlocitorilor de marfuri respectiv de schimb". Aceasta lege avea ca scop "efectuarea tranzactiilor de tot felul". Legea impunea ca fiecare bursa sa se infiinteze prin Decret Regal doar in orasele unde camerele de comert aveau suficiente mijloace pentru a intretine localul si personalul sau. In luna decembrie a anului 1881 Parlamentul a adoptat Regulamentul burselor de comert, hotarand modul in care trebuie sa functioneze aceste institutii si totodata fixarea drepturilor si obligatiilor mijlocitorilor de schimb dar si cursurilor de bursa. Prin intermediul acestei legi s-au infiintat primele burse la Bucuresti, Braila, Iasi respectiv Galati. Bursa Bucuresti a cunoscut o activitate slaba pana in anul 1904 iar legea existenta a fost inlocuita in mai 1904 cu o alta numita Legea asupra burselor de comert. La baza functionarii noi legi a stat principiul libertatii tranzactiilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Transformari in reglementarea pietei de capital din Romania in contextul integrarii europene (implementarea acquis-ului comunitar si analiza critica a legislatiei de dupa 1990).docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Carti:
1. Anghelache, G., Piata de capital in context european, Editura Economica, Bucuresti, 2002.
2. Mazilu, D., Integrarea europeana, drept comunitar si institutii europene, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004.
3. Niculescu, N., Ecuatia economic-politic in Romania, Editura Economica, Bucuresti, 2001.
4. Tutuianu, A., Piata de capital. Regimul juridic aplicabil participantilor, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2007
Publicatii:
1. Badea, L., Economie teoretica si aplicata, vol. XIX (2012), No. 3(568), pagina 26.
2. Ciochina, I., Nita, N., Acta Universitatis George Bacovia. Juridica, vol. 7, Issue 1/2018.
Site-uri web:
1. eur-lex.europa.eu. 
1. www.revistadestatistica.ro. 
2. www.oeconomica.uab.ro.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!