Transferul Electronic de Fonduri

Extras din referat Cum descarc?

In ultimele doua decenii dezvoltarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor TIC au determinat spectaculoase mutatii la nivelul societatii. Cel mai important factor al productiei in economia moderna a devenit cunoasterea.Societa-
Tea informationala si a cunoasterii se bazeaza pe - noua resu-sa, una prioritara: informatia.
Informatia a devenit - resursa esentiala pentru dezvoltarea societatii moderne care antreneaza - crestere continua a volumui si diversitatii informatiilor prelucrate si care utilizeaza tehnologia informatie si a comunicatiilor, trasaturi care au condus la conceptul societate informationala, aceasta societate reprezentand - noua etapa a civilizatiei umane, care implica folosirea intesiva a informatiei cu un impact economic si social deosebit.
Prin transferul electronic de fonduri intelegem un ansamblu de tehnici informatice, electronice, telemetrice, care permite schimbul de fonduri intre parteneri, prin intermediul bancilor si a unor sisteme speciale de transfer, intr-un timp foarte scurt. Inca din deceniul 1960-70 au aparut unele inovatii tehnologice care permiteau legaturi intre locatii foarte indepartate de pe glob, ceea ce a permis aparitia mai intai a transferului electronic de fonduri si apoi a platilor electronice. In locul instrumentelor de plata clasice au inceput sa circule mesaje privind platile, cu informatiile necesare referitoare la moneda, suma, parteneri, banci, precum si alte informatii specifice. Modalitatea electronica de transfer al fondurilor a determinat si anumite modificari organizatorice in cadrul bancilor prin crearea de compartimente specializate in transferuri de fonduri, carti de plata, plati catre persoane fizice, aparitia unor noi servicii bazate pe aplicatii bancare electronice.
El poate fi efectuat in timp real, adica intr-un interval de ordinul secundelor-minutelor, sau poate avea loc, de regula, in - zi bancara, si se poate face individual (gross) ori net. Transferul individual este un transfer de fonduri pe baza bruta in care fiecare tranzactie, reprezentand un ordin de transfer, este executata pe rand, ,,bucata cu bucata". In transferul net se calculeaza pozitia financiara neta reciproca a bancilor participante cu scopul de a transfera un singur total intre fiecare doua banci, reprezentand rezultatul tuturor trimiterilor reciproce, si primirilor, de fonduri in acea zi si, mai general, pana la - data fixata si cunoscuta. 
Privind riscurile ce pot intervenii in transferul de fonduri electronice, ele se diferentiaza in functie de valorile lor:
- transferuri de valori mari (SWIFT si TARGET)
- transferuri de valori mici (Eurogiro, Western Union, Money Gram).
1. Transferuri de valori mari
Prin transferuri de valoare mare se intelege - notiune care depaseste valoarea unitara mare dar si notiunea de transfer urgent specific transferurilor interbancare (atat pe plan intern cat si pe plan extern in valute convertibile)
1.1.Transferul prin SWIFT
SWIFT ( Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) a fost fondata la inceputul anulilor 1970, este - cooperativa de peste 7600 de banci din peste 200 de tari. In esenta SWIFT ofera conectivitate, transport de mesaje, standardizare, si procesare de tranzactii (plati si decontari - clearing and settlement), pentru trei mari sectoare de piata - in domeniul relatiilor dintre - institutie financiara centrala si membrii ei (cum ar fi un sistem domestic de banci), in domeniul relatiilor interbancare, incluzand si legaturile transfrontaliere, si in domeniul relatiilor banca - companie client.
Transferurile SWIFT sunt foarte flexibile si permite formarea de grupuri de banci care isi schimb mesaje financiare si transfere de fonduri intre ele. Aceasta retea este non stop prin linii telefonice iar mesajele ne ofera trei tipuri de operatiuni: transferuri de credit prin ordine de plata, confirmari de schimb valutar si tranyactii cu titluri. Prin SWIFT se fac si transferuri on-line.
Pentru transmiterea unui mesaj, utilizand reteaua SWIFT, se procedeaza astfel: 
-se intocmeste mesajul, la un terminal, de catre - operatoare care lucreaza cu un ecran performant, in funttie de normele SWIFT si tipul mesajului; 
- se plaseaza mesajul intocmit intr-un sir de asteptare; 
- mesajul se controleaza de un verificator si se plaseaza intr-un sir de plecare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Transferul Electronic de Fonduri.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!