Tipurile Controalelor Vamale si Perfectionarea Lor

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Capitolul I. Serviciul vamal al Republicii Moldova 4
3. Capitolul II. Controlul vamal si tipurile acestuia 6
2.1. Conceptul si tipurile controlului vamal
2.2. Analiza controalelor vamale efectuate de Serviciul vamal al Republicii Moldova pe perioada 2008-2012
4. Concluzii 14
5. Bibliografie 15


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Odata cu proclamarea independentei, Republica Moldova a demarat procesul de trecere la economia de piata, organizare economica indispensabil legata de fenomenul globalizarii. Dezvoltarea economica a tarii se bazeaza tot mai mult pe cooperarea internationala.
Unul din mecanismele menite sa asigure securitatea economica a statului este sistemul vamal. De rind cu celelalte mecanisme statale, Republica Moldova a avut nevoie de crearea si implimentarea, intr-un termen scurt, a sistemului sau vamal.
Serviciul Vamal al Republicii Moldova este organul administratiei publice, subordonat Ministerului Finantelor, care asigura securitatea economica a statului, implementeaza politica vamala si conduce nemijlocit activitatea vamala in Republica Moldova. 
Serviciul Vamal este un organ de drept, cu statut de persoana juridica, dispune de stampila cu Stema de Stat a Republicii Moldova, activeaza conform principiului de institutie bugetara, finantata de la buget si dispune de fonduri speciale.
Misiunea Serviciului Vamal consta in promovarea politicii vamale, in vederea asigurarii securitatii economice a statului, prin facilitarea comertului, securizarea traficului international de marfuri si mijloacelor de transport, asigurarea respectarii reglementarilor vamale, perceperii drepturilor de import si export, lupta impotriva fraudelor vamale, dezvoltarea unei administratii profesioniste si transparente, care implementeaza standarde internationale cu scopul simplificarii procedurilor de vamuire si protejeaza societatea aplicind uniform si impartial legislatia vamala. 
Structura aparatului central al Serviciului Vamal este aprobata prin Hotarirea Guvernului nr. 4 din 02.01.2007. Astfel, SV este constituit din aparatul central (2 departamente si 16 directii) si 8 birouri vamale.
Importanta temei reiese din faptul ca Serviciul Vamal este un organ de administrate fiscala in Republica Moldova, pe noi toti care suntem cetateni ai acestei tari ne intereseaza tipurile controalelor vamale la care putem fi supusi la intrarea sau iesirea de pe teritoriul tarii. La fel ca economisti suntem interesati de mecanismul de lucru al Serviciul Vamal, el fiind parte componenta a economiei tarii.
Rolul temei studiate si mai ales al controlului vamal este de a familiariza publicul despre toate tipurile controlului vamal, esenta lor, cum se efectueaza controlul vamal in Republica Moldova si ce venituri aduce activitatea Serviciul Vamal la bugetul de stat.
Studiul dat este format din: cuprins, introducere, doua capitole, capitolul doi este format din doua subcapitole, concluzii si bibliografie.
Capitolul I. Serviciul vamal al Republicii Moldova
Istoria sistemului vamal al Republicii Moldova isi are inceputurile imediat dupa proclamarea independentei si suveranitatii tarii noastre la 4 septembrie 1991, odata cu intrarea in vigoare a Decretului Presedintelui nr.189 din 03.09.91 ,,Cu privire la subordonarea institutiilor vamale situate pe teritoriul Republicii Moldova". Actul normativ dispunea trecerea tuturor structurilor vamale din teritoriu sub gestiunea Guvernului Republicii Moldova, compuse la acel moment din vama Ungheni, vama Leuseni si vama interna Chisinau. 
Sistemul vamal s-a format in regim de urgenta, in scurt timp fiind amenajate posturi de control vamal, angajat efectivul de inspectori vamali, care aveau o inchipuire vaga despre specificul acestei activitati, dar pe parcursul anilor au insusit alfabetul specialitatii si au devenit punctul de sprijin al verticalitatii organelor de control vamal. 
In anul 1992 birourile vamale Ungheni si Leuseni au fost reorganizate si create patru birouri vamale noi la frontiera cu Romania: Sculeni, Costesti, Cahul si Giurgiulesti. Tot in acest an au fost puse bazele activitatii a 22 puncte de control vamal la frontiera Republicii Moldova cu Ucraina, activitate legalizata prin semnarea la 20.03.93 a Acordului intre Guvernul Republicii Moldova si Cabinetul de Ministri al Ucrainei ,,Cu privire la punctele de trecere a frontierei vamale". 
Primul Cod vamal - actul legislativ de baza care reglementeaza principiile organizatorice si de activitate ale sistemului vamal a fost adoptat la 09.03.93. Noua redactie a Codului vamal a fost adoptata la 20 iulie 2000. Din luna octombrie anul 1994 Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline a Organizatiei Mondiale a Vamilor. Pe parcursul ultimilor ani de activitate organele vamale au inregistrat o dezvoltare continua si stabila, perfectionindu-si formele de activitate, insusind tehnologii moderne, aplicate pe plan international. In punctele de trecere a frontierei de stat au fost edificate noi sedii ale birourilor vamale cu o infrastructura contemporana, au fost create conditii optime, care permit organizarea muncii angajatilor vamali la un nivel calitativ superior. S-a imbunatatit baza materiala a sistemului vamal, subdiviziunile teritoriale au fost dotate cu tehnica si utilaj special. 
Rezultatul major al acestei perioade consta in faptul ca in Republica Moldova activitatea vamala a obtinut statut social de permanenta, s-a reusit formarea unui colectiv de specialisti in materie vamala, apt sa indeplineasca la nivelul cerintelor toata gama de sarcini ce le revin organelor vamale. Fondul de aur al Serviciului Vamal il constituie contingentul de colaboratori, angajati in organele vamale la etapa formari lor si au ramas devotati acestei profesii, devenind etalonul specialistului de inalt profesionalism, model de onestitate, daruire, care si-au asumat riscul perioadei de tranzitie si de edificare a organului de drept, chemat sa stea la straja securitatii economice a tarii noastre - Republica Moldova. 
Serviciul Vamal al Republicii Moldova este o institutie din sistemul organelor de drept si de securitate a statului avind misiunea de a asigura securitatea economica a tarii prin colectarea eficienta a taxelor si impozitelor, combaterea fraudelor vamale, facilitarea comertului international si protejarea societatii, aplicind uniform si impartial legislatia vamala. In urmatorii trei ani institutia va tinde spre perfectionarea sistemului vamal, astfel incit catre anul 2014 Serviciul Vamal al Republicii Moldova sa se bucure de o apreciere inalta si sa fie recunoscuta ca fiind una dintre cele mai moderne, eficiente si transparente autoritati de stat. 
Autoritatile publice, cetatenii, comunitatea de afaceri, institutiile europene si internationale vor fi siguri in capacitatile sistemului vamal moldovenesc de a: 
o organiza activitatea vamala in mod eficient si eficace; 
o oferi informatii veridice necesare pentru a sustine procesul de luare a deciziilor; 
o facilita traficul de marfuri pentru cei care s-au conformat legislatiei vamale si contracara; fraudele vamale, aplicind masurile de sanctionare fata de infractori.
Colaboratorii Serviciului Vamal impartasesc urmatoarele valori comune:
o Profesionalism si eficienta evidentiate prin indeplinirea calitativa a atributiilor organelor vamale si tendinta continua spre perfectionare profesionala;
o Dedicatie maxima orientata spre dezvoltarea sistemului vamal national;
o Etica si integritatea profesionala, reprezentarea cu demnitate in relatiile cu societatea, autoritatile nationale si cele internationale;
o Obiectivitate, disciplina, demnitate si responsabilitate;
o Transparenta activitatilor si deschidere pentru dialog.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipurile Controalelor Vamale si Perfectionarea Lor.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!