Tipuri de Interventionism Statal si Impactul Acestora asupra Finantelor Publice

Cuprins referat Cum descarc?

1. Trecerea de la statul jandarm la statul providenta 3
1.1 Prezentarea doctrinei liberale 3
1.2. Prezentarea doctrinei interventioniste 5
2. Tipuri de interventionism 8
2.1 Interventionismul compensator 8
2..2. Interventionismul corector 10
3. Impactul statului interventionist asupra finantelor publice 13


Extras din referat Cum descarc?

1. Trecerea de la statul jandarm la statul providenta
1.1 Prezentarea doctrinei liberale 
In perioada tranzitiei societatii omenesti de la comunitatile de tip gentilic la societatea sclavagista, apar primele institutii de tip statal. Odata cu dezvoltarea economiei de schimb, statul sclavagist foloseste si resurse banesti pentru acoperirea cheltuielilor publice. Din acest moment, practic, se poate vorbi de aparitia primelor elemente de finante - impoxite, imprumuturi etc.
De-a lungul anilor, conceptiile despre finante au evoluat continuu. In aceasta evolutie e contureaza doua etape distincte: prima corespunde in linii generale, masinismului, capitalismului ascendent (secolele XVIII - XX), iar cea de-a doua - dezvoltarea monopolurilor ( secolul XX si mai cu seama dupa marea recesiune economica mondiala). Conceptiile din prima etapa sunt considerate clasice, iar cele din etapa urmatoare moderne.
Conceptele clasice reflecta, de fapt, doctrina liberala, predominanta in perioada capitalismului ascendent. Parintele acestei teorii liberale este Adam Smith, considerat si precursorul Scolii liberale clasice. In anul 1776, acesta publica la Londra primul tratat extins de economie: ?Avutia Natiunilor. Cercetare asupra naturii si cauzelor ei?, in care sintetizeaza numeroasele curente de gandire de pana la el, pornind de la fiziocratii francezi, sinteza ce constituie punctul de plecare al economiei politice clasice. El critica mercantilismul, care, dominand gandirea economica timp de doua secole, a dat nastere atat protectionismului, cat si unei interventii active economice si militare, a statelor natiuni nou cosntituite. Adam Smith enunta celebra alegorie a mainii invizibile.
Potrivit acestei teorii, care are la baza interesul personal, activitatea economica trebuie sa se desfasoare in conformitate cu principiul ?laissez- faire, laissez passer, le monde va de lui meme?, urmarindu-se evitarea oricarei interventii din partea autoritatii publice care ar putea perturba initiativa privata, libera concurenta, actiunea legilor obiective ale pietei. Activitatea economica trebuie sa ramana apanajul intreprinderilor private - capitaliste, orice participare a statului la viata economica fiind considerata contraindicata. Este in interesul societatii ca statul sa se limiteze doar la sarcinile sale traditionale vizand mentinerea ordinii interne, apararea tarii si intretinerea de relatii diplomatice, iar cheltuielile publice sa fie reduse la min


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Interventionism Statal si Impactul Acestora asupra Finantelor Publice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!