Tipuri de Bugete Utilizate in Practica Nationala si Internationala

Cuprins referat Cum descarc?

1. Originea bugetului 3
2. Sistemul bugetar si componentele acestuia 4
3. Tipuri de bugete utilizate in practica nationala 6
4. Tipuri de bugete utilizate in practica internationala 8 
5. Concluzii 10
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1. Originea bugetului
Cuvantul buget isi are originea in expresiile ,,bouge" si ,,bougette" care inseamna ,, punguta" sau ,, saculet". In limba engleza, prin cuvantul ,,budget" se intelegea punga in care erau aduse la Parlament documentele referitoare la situatia veniturilor si cheltuielilor statului. Anglia a fost primul stat care a intocmit in anul 1215 un buget deoarece regele a fost constrans sa isi limiteze veniturile din impozite si taxe la nomenclativul stabilit de Parlament.
Pe continentul european cuvantul buget a fost utilizat oficial la inceputul secolului al XIX-lea in Franta, in legea bugetului de stat pe anul 1806. 
In Tarile Romane, cuvantul buget apare in Regulamentele Organice, care definesc sensul termenului ,,biudje" prin estimarea cheltuielilor anului viitor. Desi Principatele Romane nu intocmeau prevederi bugetare, executia bugetara se tinea prin condici si se intocmeau dari de seama privind veniturile si cheltuielile vistieriei chiar din secolul al XVII- lea. 
Mai tarziu se reusea legiferarea unei masuri care sa puna ordine in finantele publice. Prin lege s-a proclamat printre altele ca: 
- nici un impozit nu poate fi instituit fara consimtamantul Parlamentului; 
- fondurile banesti de stat provenite din impozite sau din alte surse nu pot fi utilizate decat in scopurile incuviintate de corpul legiuitor; 
- autorizatia parlamentara pentru perceperea veniturilor si efectuarea cheltuielilor se acorda pentru o perioada de timp scurta, fiind valabila doar in aceasta perioada. 
Prin aplicarea acestor principii s-a ajuns ca in fiecare an sa se elaboreze un act normativ care prevede, pe de o parte, veniturile de incasat, iar pe de alta parte, cheltuielile de efectuat. 
Legea contabilitatii publice din 1903, precum si cea din 1929 preciza: ,,Bugetul este actul prin care sunt prevazute si in prealabil aprobate veniturile si cheltuielile anuale ale statului sau ale altor servicii publice" 
2. Sistemul bugetar si componentele acestuia
Sistemul bugetar reprezinta ansamblul bugetelor intocmite intr-o tara, relatiile de interdependenta existente intre componentele sale si intre acestea si mediul extern, precum si metodele, procedeele si institutiile prin intermediul carora se pun la dispozitia autoritatilor publice (centrale si locale) resursele financiare necesare realizarii obiectivelor de dezvoltare economica si sociala a tarii. Sistemul bugetar este diferentiat in functie de structura organizatorica a fiecarui stat: tip unitar (Italia, Franta, Spania, Olanda, Suedia, Romania) si de tip federal (India, SUA, Canada, Elvetia, Brazilia, Germania, Australia). 
In statele de tip unitar exista un sistem bugetar organizat in 2 trepte: 
- bugetul administratiei centrale de stat (denumit si buget de stat, buget ordinal sau general) ; 
- bugetele locale corespunzatoare unitatilor administrativ teritoriale cu personalitate juridica. 
Componentele sistemului unitar de bugete pot fi grupate si reunite in doua categorii, respectiv : 
- Bugetul public national format din: bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele locale; 
- Bugetul general consolidat este ansamblul bugetelor, componente ale sistemului bugetar, agregate si consolidate pentru a forma un intreg. 
Consolidarea bugetara se refera la operatiunea de eliminare a transferurilor de sume dintre bugetele componente ale sistemului bugetar in vederea evitarii dublei evidentieri a acestora. Aceasta operatiune include si ajustarile determinate de intrarile anuale de credite externe si rambursarile ratelor de capital. Bugetele prezentate sunt formate, la randul lor, din venituri si cheltuieli. Acestea, consolidate la nivel national, evidentiaza fondurile financiare publice si nivelul efortului financiar public pe anul fundamentarii estimarilor, urmarindu-se asigurarea echilibrului intre nevoile si resursele publice. Deficitul de finantat se stabileste la nivelul bugetului general consolidat.


Fisiere in arhiva (2):

  • Tipuri de Bugete Utilizate in Practica Nationala si Internationala
    • buget.proiect.ppt
    • proiect.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!