Tipuri de Bugete Utilizate in Practica Internationala

Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Finantele
1.1 Generalitati privind finantele
1.1.1 Definitia finantelor publice
Aparitia primelor elemente de finante si a finantelor din zilele noastre constituie rezultatul unui proces istoric complex si indelungat, care a cuprins intreaga viata economico- sociala. Finantele au aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii, continutul, functiile si rolul lor fiind determinate de modul de productie respectiv. 
In tara noastra inca din sec al XIX- lea, se cunoaste notiunea de fisc, care denumea organul financiar care incasa si controla impozitele, taxele si amenziile.
De-a lungul timpului, conceptul de finante publice a evoluat, astfel se contureaza doua etape distincte:
- prima etapa corespunde in linii mari masinismului, capitalismului ascendent al sec XVIII- XX, apartinand conceptiei clasice;
- a doua etapa corespunde dezvoltarii monopolurilor, sec al XX- lea, mai ales dupa marea recesiune economica mondiala din 1929- 1933, apartinand conceptiei moderne.
Trasatura caracteristica a finantelor consta in aceea ca resursele banesti mobilizate la fondurile centralizate si necentralizate, nu presupun acordarea unei contraprestatii directe, imediate sau individualizate.
Din punct de vedere didactic, finantele sunt definite ca fiind relatii economico-sociale exprimate in forma baneasca aparute in procesul redistribuirii produsului intern brut (PIB) intre institutiile statului si cetateni, persoane fizice sau juridice.
Din punct de vedere al formei de proprietate, finantele se impart in: 
- publice
- private
Finantele publice reprezinta relatiile aparute in procesul de asigurare si repartizare a fondurilor necesare statului, exprimate in forma baneasca sau in forma valorica. Aceste relatii se concretizeaza in transferuri banesti de la agentii economici, de la institutii si persoane fizice la bugetul statului si de la bugetul statului catre agentii economici, institutii si persoane fizice cu prilejul cheltuirii acestor fonduri. 
Finantele private cuprind totalitatea societatiilor comerciale, bancare, de asigurari indiferent de proprietarul capitalului. In domeniul finantelor private se constituie capitalul tuturor tipurilor de societati comerciale, regii autonome si companii nationale. Caracteristica finantelor private este ca aici fondurile nu se consuma, ci se avanseaza si recupereaza in permanenta in circuit. Finantele private mai cuprind alaturi de fondurile firmei propriu- zise, fondurile de credit si fondurile de asigurari.
Exista o deosebire clara intre finantele publice si cele private. Finantele publice cuprind resursele statului, cheltuieli, datorii, iar finantele private cuprind resursele, cheltuielile, imprumuturile populatiei si intreprinderile populate ( industrie, comert, banci, societati de asigurare, etc.).


Fisiere in arhiva (1):

  • Tipuri de Bugete Utilizate in Practica Internationala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!