Testarea macro stress a taxelor si comisioanelor bancilor din zona euro

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Aceasta lucrare utilizeaza tehnici econometrice de panou pentru a estima un model macrofinanciar pentru veniturile din taxe si comisioane in raport cu activele totale pentru un esantion larg de banci din zona euro. Folosind parametrii estimati, se efectueaza o analiza a scenariilor, proiectand raportul veniturile din taxe si comisioane intr-un orizont de trei ani, conditionat de scenariile de baza si de scenariile macroeconomice nefavorabile utilizate in testul de rezistenta la nivelul UE din 2016. Rezultatele indica faptul ca rata veniturilor din taxe si comisioane variaza in special odata cu modificarea propriului decalaj, rata dobanzii pe termen scurt, rentabilitatea pietei bursiere si cresterea reala a PIB. Ele arata, de asemenea, ca proiectiile privind rata veniturilor din taxe si comisioane sunt mai conservatoare in cazul scenariului nefavorabil decat in cazul scenariului de baza. Aceste concluzii sugereaza ca testele de stres care presupun prognoze privind veniturile din taxe si comisioane independente de scenariu vor fi probabil scazute.
Metodologia de analiza
In scopul asigurarii unui sistem financiar functional pentru sustinerea cresterii economice, cadrele de testare macro-stres sunt adesea folosite pentru a evalua intr-o maniera prospectiva rezistenta sectorului bancar la evolutiile (negative) macroeconomice si financiare. Scopul principal al testelor de stres macro este de a evalua sensibilitatea la evolutiile macroeconomice si financiare nefavorabile ale bilantului si profiturilor si pierderilor bancilor individuale. In timp ce cele mai multe instrumente de testare a stresului au, de obicei, module bine dezvoltate pentru proiectarea pierderilor din imprumuturi si a veniturilor nete din dobanzi, alte surse de venituri si cheltuieli sunt adesea modelate doar rudimentar. Acest lucru ignora faptul ca alte parti ale venitului net al bancilor pot fi, de asemenea, legate de evolutiile macroeconomice si financiare. Cu alte cuvinte, aceste abordari ale testelor de stres pot risca sa omita elementele cheie ale activitatilor generatoare de venit ale bancilor, cum ar fi veniturile din taxe si comisioane care, impreuna cu venitul net din dobanzi si venitul net din tranzactionare sunt cele trei surse de venit cele mai importante pentru majoritatea bancilor. De fapt, taxele si comisioanele constituie, in medie, intre 22% si 30% din veniturile nete ale bancilor din zona euro si aproximativ doua treimi din totalul veniturilor neaferente dobanzilor ale bancilor din zona euro. Prin urmare, testele de stres care ignora sensibilitatea fata de conditiile macroeconomice ale unei astfel de surse importante de venit ar putea subestima volatilitatea pozitiei de solvabilitate a bancilor atunci cand sunt expuse evenimentelor de stres. In acest context, acesta lucrare propune un model de estimare a relatiei dintre anumiti factori macroeconomici si financiari cheie si veniturile din taxe si comisioane in raport cu activele, utilizand date anuale intre 1995 si 2015 pentru un esantion de 103 banci din zona euro. Apoi, arata modul in care se poate aplica modelul estimat pentru a testa rezistenta acestei surse de venit, conditionata de scenariile de baza si de scenariile macroeconomice nefavorabile utilizate in testul de stres la nivelul UE din 2016. 
Pentru a examina care variabile sunt cele mai relevante in influentarea veniturilor din taxe si comisioane asupra activelor, autorii aplica o procedura de selectie variabila. Mai exact, in prezenta a numeroase variabile candidate, obiectivul este de a alege ca regresori care au cea mai explicativa putere pentru variabila noastra de interes, pastrand in acelasi timp modelul relativ redus pentru a evita problemele suprasolicitante. In scopul selectiei variabilelor, se foloseste algoritmul de regresie in unghiuri mici (LARS). Algoritmul LARS permite selectarea unui subset de regresori dintr-un set mai mare de variabile si ofera o ordine de includere care reflecta importanta fiecarei variabile independente in explicarea variabilei de interes. In cadrul acestei analize, setul initial de variabile, la care se aplica algoritmul LARS, cuprinde veniturile incasate din taxe si comisioane aferente activelor si atat valoarea concomitenta cat si primul intarziere a acelor variabile macrofinanciare disponibile pentru analiza scenariului, si anume : rentabilitatea pietei bursiere, rata inflatiei IPC, cresterea PIB real, prima diferenta a ratei pe termen scurt, prima diferenta a ratei dobanzii pe termen lung si a inflatiei preturilor imobiliare rezidentiale. Acest set de variabile este in concordanta cu rationamentul economic si in conformitate cu principalii factori discutati in literatura de specialitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Testarea macro stress a taxelor si comisioanelor bancilor din zona euro.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!