Teorii Legate de Pietele Financiare

Extras din referat Cum descarc?

I. Teorii Generale 
Se spunea ca pe piata capacitatea de autoreglare exista atata timp cat exista incredere, iar in momentul in care aceasta este viciata prin interventii sistematice, pietele devin hipersensibile si instabile, si se accentueaza posibilitatea de aparitie a unei crize.
Din cenusa teoriilor economice - cea a autoreglarii pietei si cea a mainii invizibile - demontate de recesiunea severa care afecteaza economia mondiala, renaste teoria interventionismului statal lansata dupa Primul Razboi Mondial de John Maynard Keynes si pusa in practica si in timpul Marii Crize din anii '30. 
George Soros, unul dintre cei mai faimosi speculatori financiari, spunea despre criza mondiala actuala ca "nu se aseamana crizelor precedente, insa marcheaza sfarsitul unei ere". Ce se termina acum si ce incepe?
Pana nu de mult pietele erau capabile sa se autoregleze, sau cel putin asta sustineau marile nume, printre care si Alan Greenspan, presedinte al Fed intre 1987 si 2006.
Ideea de libertate oferita de capitalism devenise religia deceniilor trecute. Cu toate acestea, potrivit filozofului Benjamin Walter, acesta "nu salveaza si nu mantuieste pe nimeni, si nici nu serveste reformei existentei umane, ci pur si simplu ii transforma pe oameni in datornici unii fata de ceilalti".
Ilustrativa pentru acest caz este teoria mainii invizibile enuntata de economistul Adam Smith in lucrarea ,,Avutia natiunilor", pentru a descrie forta naturala care ghideaza capitalismul liber de piata prin intermediul competitiei.
Potrivit acesteia, pe o piata libera, prin urmarirea propriului interes, indivizii stimuleaza indirect economia. Smith considera ca in cazul societatilor capitaliste urmarirea propriului bine contribuie la binele societatii. El mai spune ca interactiunea actorilor de pe piata conduce la maximizarea bunastarii acestora, pentru ca astfel fiecare participant incearca sa se perfectioneze.
El a mai spus ca pe o piata libera nu trebuie sa existe reglementari pentru a se putea asigura schimbul mutual benefic de bunuri si servicii, in conditiile in care mana invizibila va ghida actorii de pe piata.
Criza actuala a ilustrat ca aceasta mentalitate, aceea a urmarii bunastarii individuale, nu duce la cresterea bunastarii sociale, ci din contra, la diminuarea ei, pentru ca firmele falimentare ajung sa se infrupte din banii contribuabililor.
Pietei nici macar nu i s-a oferit sansa de a se autoregla. Nici cei mai pasionati exponenti ai liberalismului economic, nici bancherii nu au mai fost dispusi insa sa astepte sa vada cum va reactiona piata, apeland imediat la ajutorul statului, a carui interventie o criticau pana nu de mult. Recent, Soros, 78 de ani, spunea ca desi cea mai grea perioada a crizei mondiale actuale s-a incheiat, este inca extrem de necesara reglementarea internationala a pietei globale.
Statul, care pana nu de mult era considerat nenecesar ca jucator in economie, revine acum in prim-plan. Cu putin timp inainte de debutul crizei, statul nu se bucura de prea mult credit social. Marginalizarea si blamarea statului devenise un exercitiu obligatoriu pentru economistii liberali si totodata un subiect la moda pentru politicieni. Era vazut din perspectiva unei rude sarace care trebuia sa se multumeasca cu farmiturile ce ramaneau de la torturile afaceristilor, numite si impozite. Acum el este cel care salveaza companiile, ce pana nu de mult il priveau de sus, de la colaps. Pe umerii statului sunt puse acum o serie de responsabilitati, speculandu-se responsabilitatea acestuia pentru binele public.
II. Rolul si contributia pietelor financiare la finantarea si eficientizarea activitatii financiare a firmelor
Raportarea firmei la piata financiara este esentiala pentru existenta si dezvoltarea activitatii acesteia. Pe piata financiara se coteaza societati care doresc sa obtina fonduri pentru desfasurarea activitatii viitoare fiind insa obligate sa indeplineasca o serie de criterii legate de transparenta afacerii in ceea ce priveste managementul acesteia si rezultatele financiare, evolutia ei in timp, evolutia comparativa cu alte societati din acelasi domeniu, perspective de dezvoltare.
In cadrul pietei financiare distingem doua segmente care permit obtinerea de resurse financiare: piata primara si piata secundara.
Pe piata primara se procura resurse de catre agentii economici prin emisiunea de titluri financiare proaspat emise printr-o oferta publica de vanzare.
Pe piata secundara se tranzactioneaza instrumente financiare care deja au fost emise anterior pe piata primara. Piata secundara ofera un plus de lichiditate activitatii financiare a firmelor permitand ca acestea sa se prezinte in mod transparent investitorilor si sa fie cotate la o anumita valoare rezultata din cererea si oferta de titluri.
Piata secundara prin piata bursiera si piata extrabursiera valorifica un stoc de active financiare, a caror capitalizare reprezinta o parte din bogatia nationala a tarii. Ponderea capitalizarii fiind diferita de la tara la tara in functie de natura pietei si de gradul de dezvoltare economica a tarii respective. Spre exemplu pentru piata bursiera aceasta variaza de la peste 20% din PIB in Franta pana la 60% in SUA si Anglia. Daca se va lua in calcul si piata extrabursiera se vor inregistra valori de peste 40% pana la 80% din PIB in SUA.
Din punct de vedere al intreprinderii atitudinea sa fata de piata bursiera si extrabursiera poate fi examinata in trei momente:
-un moment al analizei oportunitatilor oferite de piata;
-un moment al deciziei de a se cota pe piata bursiera sau extrabursiera;
-un moment al gestiunii proprii a cursului actiunii.
Cotarea societatii pe una din pietele posibile, bursiera sau extrabursiera se va face tinand cont de analiza acestora si de o autoevaluare a societatii. De obicei, la inceput cotarea se face pe piata extrabursiera asigurand prin aceasta o perioada de inceput fiind o piata pregatitoare cu cerinte mai reduse in comparatie cu piata bursiera.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teorii Legate de Pietele Financiare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!