Teoria Monetarista

Extras din referat Cum descarc?

Banii si sistemele lor institutionale au aparut si au evoluat sub presiunea nevoilor oamenilor legate de relatiile de schimb, ceea ce a influentat progresul economic permanent, prin simplificarea, fluidizarea si ieftinirea schimburilor economice dintre oameni, dar a influentat covarsitor evolutia tuturor relatiilor interumane.
Fenomenele monetare au fost sesizae de toate societatile umane, pe intreaga scara a evolutie schimbului, de la schimbul in natura (troc) si pana la economia moderna (analizata ca o economie monetara, bazata pe o diversitate de agregate monetare).Locul teorie monetare in cadrul stiintei economice s-a conturat de foarte mult timp, in sensul ca toti marii economisti au formulat, alaturi de teoria lor economica si sociala, si o anumia torie monetara.
Exista, astfel, o multime de teorii monetare prin care se cauta explicatii si corelatii intre fenomenele monetare si evolutia societatii umane din punct de vedere economic, social, politic etc.
Intelegerea corecta a locului teoriei monetare in cadrul celorlalte laturi ale teoriei economice ( privind productia, comertul intern si extern, finantele etc) trebuie sa tina seama de cele doua mari procese evolutive, si anume :
- pe de o parte procesul de diferentiere si specializare a cercetarilor, care a permis identificarea si analizarea distincta a fenomenelor monetare ;
- pe de alta parte, procesul de integrare a tuturor rezultatelor obtinute, intr-o teorie economica unitara.
Esenta teoriei banilor ca instrument tehnic al schimbului rezida in faptul ca banii sunt considerati a fi rezultatul unei conventii intre oameni, adoptata pentru depasirea dificultatilor tehnice ale trocului. Altfel spus, bani sunt un experiment ingenios creat pentru a servi nevoilor practice ale schimbului. Elementele acestei teorii au fost sesizate inca de Aristotel, care a formulta pentru prima data in mod explicit problema naturii complexe a acestui fel ciudat de bogatie care este moneda, din moment ce posesorul sau oricat de avut ar fi, poate le fel de bine sa moara de foame ca si cel care nu o are. Ele au fost dezvoltate de A. Smith si D. Ricardo, analiza lor ocupand un loc, adeseori important, si in gandirea monetara contemporana, indeosebi sub forma conceptiei neutralitatii monedei. In opinia lui A. Smith, de pilda banii sunt << marea roata a circulatiei >>, adica un instrument tehnic, la fel ca drumurile, caile ferate, mijloacele de transport folosit pt inlaturarea difcultatilor schimbului in natura.
Limitele acestei conceptii se datoreaza faptului ca atat A. Smith cat si D. Ricardo nu au inteles suficient de profund procesul genezei banilor, doarece au vazut in forma marfa a produsului muncii o forma naturala si una sociala si nu au sesizat caracterul contradictoriu al acestei forme.
Factorii determinanti in evolutia teoriei monetare moderne
Evolutia si diferentierea teoriei monetare depinde de mai multi factori de influenta.
a) Dezvoltarea economica-sociala este considerata factorul primordial
in evolutia teoriilor monetare, deoarece economicul determina cresterea complexitatii structurii activitatilor si a relatiilor dintre ele. Practic, o tara cu o economie mai putin dezvoltata are o teorie monetara mult simplificata, pe cand o tara foarte dezvlotata are o combinatie de teorii monetare, diverse si complexe.
Concluzia care trebuie retinuta in legatura cu influenta sistemului social-economic asupra teoriei monetare este aceea ca pe masura ce economia se dezvlota, modelul theoretic si aplicativ al analizei monetare devine mai complex, bazat pe variabile multiple, pe noi legaturi cauzale si noi valori ale parametrilor care axprima aceste leaturi in cadrul acelui sitem social-economic
b) Dezvoltarea generala a stiintei a permis cristalizarea unor teorii 
economice,verificarea unor principii, iar aparitia unor teorii economice cu un grad mai inalt de generalitate si de lucru a influentat pozitiv cristalizarea unei teorii monetare. Pe masura ce stiinta economica a ajuns la o serie de generalizari si enunturi general valabile si uilizate de toate tipurile de economii, a avut loc cresterea gradului de generalitate concomitant cu restrangerea caracterului de relativitate pentru teoria monetara. In mod deosebit, aparitia si aplicarea unor teorii integratoare a contribuit si la limpezirea teoriei monetare. De exemplul, teoria privind ocuparea fortei de munca in economiile actuale a influentat adoptarea unor teorii si politici monetare adecvate, de catre tot mai multe state.
c) Perfectionarea metodelor cantitative de analiza economica reprezinta un 
castig esential pentru intrega stiinta economica. Aparitia si aplicarea tot mai larga a econometriei a creat posibilitatea dezvoltarii si diferentierii teorie monetare, in concordanta cu diferentierea modelelor teoretice si cu accentuarea carcaterului lor aplicativ. In ultima vreme, au fost construite numeroase modele monetare econometrice foarte complexe, care au fost incluse, apoi ca scheme-bloc distincte in principalele modele de crestere economica, cu deschidere spre folosirea tehnicii moderne de calcul. Econometria a impulsionat cercetarea fenomenelor monetare atat de catre echipe guvernamentale, cat si de catre cercetatori izolati, ajutati de o tehnica de calcul adecvata. De asemenea, econometria a permis unificarea unos teste si repetarea lor pentru a verifica ipoteze teoretice si efectele solutiilor propuse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Teoria Monetarista.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!