Taxele Vamale

Extras din referat Cum descarc?

I. Concept teoretic. Rolul si importanta taxelor vamale in constituirea veniturilor bugetului public in economia de piata
Taxele vamale sunt sume banesti incasate de stat, prin organele vamale, pentru importul, exportul si tranzitul de marfuri. Trasatura esentiala a taxelor vamale este aceea ca ele fac parte din sistemul veniturilor bugetare. Acest sistem reprezinta totalitatea resurselor banesti instituite prin lege, care contribuie la constituirea fondurilor banesti ale statului.
Taxele vamale au dobandit o importanta deosebita datorita influentei lor pozitive asupra economiei nationale. Prin intermediul lor se pot stimula exporturile, schimburile economice si tehnico-stiintifice intre tari. Tot taxele vamale au un rol active in politica de asigurare a necesarului de materii prime si materiale deficitare.
Taxele vamale fac parte din sistemul impozitelor indirecte. Nivelul taxelor vamale depinde de nevoia de protectie pe piata interna. Cuantumul acestora va fi cu atat mai ridicat cu cat conditiile de pe piata interna sunt mai defavorabile fata de cele ale exportatorilor straini. De asemenea, fixarea nivelului taxelor vamale depinde si de diferentele existente intre costul si pretul marfurilor pe piata interna si piata externa. Datorita faptului ca taxele vamale sunt achitate bugetului public de importator si ca acesta le transfera asupra pretului de vanzare al marfurilor, cel care suporta in final este cumparatorul.
II. Definitia, clasificarea si functiile taxelor vamale in economia de piata
II.1. In functie de criteriul folosit, taxele vamale se pot clasifica astfel :
Dupa scopul urmarit de catre stat:
- Taxe vamale fiscale,
- Taxe vamale protectioniste
Taxele vamale fiscale au ca singur obiectiv procurarea de venituri la bugetul de stat. Taxele vamale protectioniste vizeaza crearea unei bariere pentru marfurile straine, prin intermediul careia se urmareste anihilarea concurentei straine pe piata interna.
Dupa obiectul impunerii:
- Taxe vamale de import,
- Taxe vamale de export,
- Taxe vamale de tranzit.
Taxele vamale de import se platesc de importatori pentru toate produsele care fac obiectul tranzactiei si se regasesc in preturile de desfacere pe piata interna. Aceste taxe vamalesunt cele mai frecvente si au rolul de a alimenta bugetul statului cu venituri, de a limita importul, de a proteja producatorii interni.
In unele cazuri, taxa vamala de import poate conduce la scumpirea marfii importate in raport cu marfa indigena, ceea ce inseamna ca ea actioneaza restrictiv pentru importator. In astfel de situatii, pentru ca importul sa se poata realiza, este necesar ca exportatorul sa reduca nivelul pretului de export, asigurand marfii sale o competitivitate egala cu cea a marfii indigene. Aceasta redeucere poate conduce la scaderea rentabilitatii exportului ori de cate ori in tara exportatoare nivelul productivitatii muncii este mai scazut sau costurile de productie sunt mai ridicate decat in tara importatoare. 
Taxele vamale de export se percep asupra marfurilor de pe piata interna, la exportul acestora. Se aplica, de regula, la materii prime sau semifabricate. Exista tari care isi procura principalele resurse valutare din exportul de produse agricole sau ale industriei extractive si pentru care se folosesc taxele vamale de export ca mijloc de procurare a veniturilor bugetare. In general, taxele vamale de export sunt folosite ca mijloc de impiedicare a exportului de materii prime, in vederea prelucrarii lor in tara si apoi valorificarea l export ca produse finite. 
Taxele vamale de tranzit se percep asupra marfrilor aflate in trecere pe teritoriul vamal al statului in cauza. Avand in vedere ca statele obtin avantaje mai mari din transportul marfurilor in transit, aceste taxe sunt destu de rar intalnite. 
Dupa modul de taxare:
- Taxe vamale autonome,
- Taxe vamale conventionale,
- Taxe vamale preferentiale,
- Taxe vamale de retorsiune.
Taxele vamale autonome sau generale sunt stabilite de stat in mod independent. Ele se incaseaza pentru importurile pe care o tara le efecteaza din statele cu care nu a incheiat conventii si nu se aplica clauza natiunii celei mai favorizate. Sunt taxele vamale cu nivelul cel mai ridicat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxele Vamale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!