Taxe și Impozite

Extras din referat Cum descarc?

Cadrul legislativ al impozitelor si taxelor locale, instituit in acord cu prevederile Constitutiei Romaniei si al Legii administratiei publice locale, realizeaza o revizuire a intregului cadru legislativ existent pana in iunie 1994, in concordanta cu principiile constitutionale ale autonomiei locale si descentralizarii serviciilor locale. 
In Constitutia Romaniei, in materie de taxe si impozite, se precizeaza ,,impozitele, taxele, si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat, se stabilesc numai prin lege", in timp ce ,,impozitele si taxele locale se stabilesc de consiliile locale sau judetene, in limitele si in conditiile legii."
Impozitele si taxele locale reprezinta surse importante de venituri ale bugetelor locale. Ele sunt reglementate prin Ordonanta Guvernului nr. 36/2002 privind impozitele si taxele locale. Aceste impozite sunt folosite pentru finantarea cheltuielilor publice prevazute in bugetele locale.
Aplicarea Ordonantei se face cu respectarea urmatoarelor principii: principiul transparentei, principiul aplicarii unitare si principiul autonomiei locale( consiliile locale, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile judetene stabilesc impozitele si taxele locale intre limitele si conditiile Ordonantei).
Impozitele si taxele locale constituie venituri proprii ale bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucuresti sau judetelor, dupa caz. Resursele financiare constituite din impozitele si taxele locale sunt utilizate in intregime de autoritatile administratiei publice locale pentru executarea atributiilor acestora, in conditiile legii.
Impozitele si taxele locale sunt datorate la bugetele locale de catre persoane fizice si juridice care, prin ceea ce detin sau ceea ce presteaza intra sub incidenta prevederilor legale privind impunerea.
Contribuabilii persoane fizice sunt aceia care desfasoara activitati economice pe baza liberei initiative sau exercita in mod individual sau prin asociere orice profesie libera.
Contribuabilii persoane juridice sunt acele entitati reprezentate de persoanele fizice, inregistrate legal, ce au patrimoniu distinct, in scopul desfasurarii unei activitati. Sunt exceptate institutiile si unitatile care functioneaza in subordinea sau coordonarea Ministerului Educatiei si Cercetarii.
Impozitul pe cladiri
Impozitul pe cladiri este anual si se datoreaza de catre contribuabil pentru cladirile aflate in proprietatea lor indiferent de locul unde sunt situate si de destinatia acestora.
Subiectul impunerii coincide cu platitorul impozitului, si este, de regula, proprietarul cladirii indiferent de locul unde este situata si de destinatia acesteia. De la aceasta regula generala exista o derogare, si anume, pentru cladirile proprietate publica si privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale aflate in administrare sau in folosinta, dupa caz, a contribuabililor, in calitate de subiect al impunerii, apar cei care le au in administrare sau in folosinta. 
Obiectul impozabil il reprezinta cladirile de orice fel, situate in municipii, orase, comune si sate, indiferent de modul cum sunt folosite si de destinatia data acestora, cu exceptia celor care nu sunt supuse impozitului, prevazute in mod expres in lege.
Prin cladire in sens fiscal se intelege orice constructie care serveste la adapostirea de oameni, de animale, de produse, de materiale, de instalatii si de altele asemenea.Nu sunt supuse impozitului pe cladiri:
- Cladirile institutiilor publice, precum si cladirile care fac parte din domeniul public si privat al unitatilor administrative teritoriale, cu exceptia celor folosite pentru activitati economice;
- Cladirile care, potrivit legii, sunt considerate monumente istorice, de arhiteczura si arheologie, precum si muzeele si casele memoriale, cu exceptia incintelor acestora folosite pentru activitati economice;
- Cladirile care, prin destinatie, constituie lacasuri de cult, apartinand cultelor religioase cunoscute de lege, si partile lor componente locale, cu exceptia incintelor acestora folosite pentru activitati economice;
- Cladirile aflate in domeniul public al statului si in administrarea Regiei Autonome ,,Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", precum si cele din domeniul privat al statului si administrate de regie;
- Cladirile aflate pe domeniul public si privat al statului, administrate de Regia Autonoma ,,Locato";
- Constructii si amenajari funerare din cimitire;


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxe si Impozite.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!