Taxa pe Valoarea Adaugata - TVA

Extras din referat Cum descarc?

Taxa pe Valoarea Adaugata

Taxa pe valoarea adaugata este o taxa care cuprinde toate fazele circuitului economic, respectiv productia, serviciile si distributia pana la vanzarile catre consumatorii finali, inclusiv.
Din punct de vedere al bugetului de stat taxa pe valoarea adaugata este un impozit indirect care se stabileste asupra operatiilor privind transferul proprietatii bunurilor si asupra prestarilor de servicii. Este o taxa unica ce se percepe in mod fractionat corespunzator valorii adaugate la fiecare stadiu al circuitului economic.
Valoarea adaugata este echivalenta cu diferenta dintre vanzarile si cumpararile aferente aceluiasi stadiu al circuitului economic.

OPERATII SUPUSE TAXEI PE VALOAREA ADAUGATA
Operatiile supuse taxei pe valoarea adaugata se impart in doua mari categorii :
a) operatii care au ca efect transferul proprietatii bunurilor indiferent cum se face aceasta: vanzare, schimb de bunuri, aport la capitalul social al unei societati comerciale si in unele cazuri chiar predarea cu titlu gratuit.
b) operatii constand in prestarea de servicii
Tinand seama de natura si provenienta bunurilor operatiile supuse taxe pe valoarea adaugata se impart potrivit legii in : 
a) livrari de bunuri mobile
b) transferul proprietatii bunurilor imobiliare intre agentii economici precum si intre acestia si institutii sau persoane fizice.
c) prestari servicii
d) importul de bunuri si servicii 

LIVRARI DE BUNURI MOBILE
Cuprind toate operatiile prin care se realizeaza dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile corporale indiferent de forma prin care acest transfer de proprietate se realizeaza.
Cazuri speciale de transfer de proprietate ce intra in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata potrivit legii sunt : 
a) Schimburi de bunuri - Un producator de motoare schimba cu un fabricant de autoturisme 20 de motoare contra a un autoturism. Fiecare agent economic se considera ca a facut o livrare de bun si este obligat la plata taxei pe valoarea adaugata chiar daca transferul proprietatii bunurilor nu s-a facut contra plata, in lei.
b) Inchirierea unor bunuri pe baza unui contract cu clauza trecerii proprietatii asupra bunurilor respective dupa plata ultimei rate sau la o anumita data.
c) Preluarea de catre un agent economic a unor bunuri cumparate sau fabricate de acesta in vederea folosirii lor sub orice forma in scop personal sau pentru a fi puse la dispozitia altor persoane fizice sau 
d) juridice in mod gratuit,cu unele exceptii prevazute de lege.Exceptiile se refera la bunurile donate in scopuri umanitare si pentru sprijinirea activitatilor sociale, culturale, sportive, sau de protocol, reclama si publicitate in limita plafoanelor valorice stabilite in baza legii bugetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Valoarea Adaugata - TVA.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!