Taxa pe Valoare Adaugată

Cuprins referat Cum descarc?

Principiile TVA-ului 2
TVA in Romania 2
Cine plateste, cine nu 3
Cotele TVA in tarile din UE 3
TVA in documente 3
Persoanele obligate la plata TVA 4
Derogari 4


Extras din referat Cum descarc?

Fiecare a auzit macar o data termenul de TVA (Taxa pe Valoarea Adaugata). Indiferent ca esti cumparator sau intreprinzator, avand propria afacere, aceasta taxa te vizeaza in ambele cazuri. Ea apare scrisa pe aproape toate documentele legate de vanzare si cumparari, de la bonul de casa si pana la facturile fiscale.
Taxa pe valoare adaugata (TVA) a aparut prima oara in Franta in 1954, vizand pentru inceput doar comertul cu ridicata si serviciile, iar mai tarziu - si comertul cu amanuntul. Aceasta taxa este una cu caracter general, care se aplica pentru bunuri si servicii; mai exact, pentru productia si distributia de bunuri si furnizarea de servicii.
Este un impozit indirect, care se datoreaza statului, fiind perceput prin cote de impozitare. Numarul cotelor de impozitare difera de la o tara la alta, putand fi: cota normala, cota majorata, cota redusa. Este o taxa consumabila, deoarece este suportata de consumatorul final.
Principiile TVA-ului 
- Universalitatea (sfera de aplicare) - se aplica tuturor operatiunilor (efectuate de persoane fizice ori juridice) care implica plati, cu exceptiile enuntate de lege.
- Teritorialitatea - tine de origine (bunuri locale sau nu) si destinatie (consumul are loc in tara sau nu).
- Deductibilitatea - se refera la faptul ca TVA datorata statului (deductibila) este egala cu diferenta dintre TVA colectata si cea achitata prin cumparaturi.
- Transparenta - TVA datorata statului de o firma este aferenta valorii adaugate bunului vandut. 
- Unicitatea - taxa perceputa este egala cu cea rezultata prin aplicarea cotei de impozitare asupra intregii valori finale.
- Fractionalitatea - TVA se incaseaza in fiecare stadiu parcurs de un produs; ceea ce face ca statul sa aiba resursele necesare desfasurarii activitatii in mod treptat (fara sa se astepte vanzarea finala).
TVA in Romania 
In Romania, TVA-ul apare odata cu trecerea la economia de piata si va inlocui impozitul pe circulatia marfurilor. Introducerea se va face prin Ordonanta nr. 3/1992, aprobata prin Legea nr. 130 din 19 decembrie 1992, ea trebuind sa fie aplicabila cu incepere de la 1 ianuarie 1993. Acest lucru se va amana, si TVA-ul va fi introdus de-abia din 1 iulie 1993.
In tara noastra este impozitat consumul, adica bunurile comercializate si serviciile prestate pe teritoriul Romaniei. Cota standard pentru TVA in Romania este de 19%. Ea se aplica pentru orice operatiune care nu este scutita de plata TVA-ului sau care nu este supusa cotei reduse de TVA. Aici intra livrarile de bunuri mobile, transferurile de proprietati, prestarile de servicii, importurile.
Cota redusa de TVA este de 9% si se aplica in Romania pentru urmatoarele categorii de prestari servicii si livrari de bunuri: 
- intrarea la muzee, castele, case memoriale, gradini zoologice si botanice, targuri si expozitii; 
- livrarea de manuale scolare, carti, ziare, reviste (cu exceptia celor destinate exclusiv publicitatii); 
- livrarea de produse ortopedice, proteze de orice fel si accesoriile necesare (cu exceptia celor dentare); 
- medicamentele de uz uman si veterinar; 
- cazarea in hoteluri sau asezari cu functii similare etc.
Cine plateste, cine nu 
Sunt platitoare de TVA toate persoanele juridice (societati comerciale, filiale, sucursale), persoanele fizice si asociatiile familiale autorizate, reprezentantele.
Sunt scutite de TVA: 
- spitalizarea, ingrijirile medicale, transportul bolnavilor si al persoanelor accidentate, transporturile de organe, de sange ori de lapte de provenienta umana;
- prestarile de servicii strans legate de invatamant, asistenta sau protectie sociala;
- realizarea si transmiterea programelor de radio si televiziune, cu exceptia programelor de publicitate;
- exportul, transportul international, prestarile de servicii in porturi si aeroporturi pentru comert international, prestarile de servicii ale firmelor cu sediul in Romania, dar contractate cu beneficiari din strainatate, bunurile introduse in zonele libere, constructiile de locuinte etc.
Cotele TVA in tarile din UE
Exista tari care, prin aderarea la Uniunea Europeana, nu au schimbat cota standard a TVA. Din aceasta categorie fac parte: Cipru (15%), Estonia (18%), Letonia si Lituania (18%), Polonia (22%), Slovenia (20%) si Ungaria (25%). 
Pe de alta parte, exista tari care, odata cu admiterea lor in UE, au modificat cota standard de TVA: de exemplu, Cehia si Slovacia (TVA a scazut de la 22% la 19%).
TVA in documente
TVA colectata (exigibila) - este taxa pe valoarea adaugata aferenta vanzarilor.
TVA deductibila - este taxa pe valoarea adaugata aferenta cumpararilor.
TVA de plata - apare daca TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila.
TVA de recuperat - apare daca TVA deductibila este mai mare decat TVA colectata.
TVA neexigibila - este TVA in asteptare (tine de marfa aflata in stoc). Ea devine colectata (exigibila) doar in momentul vanzarii marfurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Valoare Adaugata.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!