Taxa pe valoare adăugată

Extras din referat Cum descarc?

Valoarea adaugata a fost impusa in tarile Europei din deceniile 6,7 sub forma TVA , o inventie franceza, impozit indirect general asupra cifrei de afaceri neta. TVA este utilizata in cele mai multe tari ale Europei.
Valoarea adaugata se determina prin doua metode: 
a) Medota analitica - presupune insumarea elementelor valorii adaugate si impozitarea acestora
b) Metoda globala- presupune impozitarea valorii adaugate determinate ca diferenta intre pretul de vanzare a bunurilor si cheltuielile aferente sau prin ajustare, prin diferenta cu intrarile de marfuri. Sunt supuse acestor impozite toate bunurile si serviciile inclusive importurile. Platitorii impozitului sunt persoanele fizice, juridice care livreaza bunuri executa lucrari. Suportatorii sunt consumatorii finali. Faptul generator al obligatiilor de plata este transferul proprietatii. Momentul transferarii proprietatii ca fapt juridic este punctat ca act economic prin operatiuni de facturare ,vanzare- prin facture sau chitanta fiscala. In cele mai multe tari acest impozit este asezat ca avand la baza trei categorii de cote: 
I. Cote minime- pentru bunuri, unde intra si 0% pentru export
II. Cote medii- produsele alimentare de utilizare curenta
III. Cote maxime - pentru celelalte categorii de marfuri,servicii, lucrari
TVA in Romania:
Acesta s-a introdus in 1993 fiind reglementat de legea 130/92. Acest impozit e operat asupra transferului de proprietate ce din punct de vedere juridic e consemnat in documentele de livrare(facture sau chitanta fiscala) in momentul vanzarii. Transferul de proprietate se refera la transferul de bunuri mobile si immobile, de lucrari executate si servicii prestate. In sfera de cuprindere a TVA-ului se include si importul de bunuri si servicii. De asemenea: vanzarea cu plata in rate sau preluarea din patrimonial agentilor economici a unor bunuri pentru a fii folosite in scopul personal sau folosirea pentru activitati proprii de agentii economici a unor produse sau servicii realizate in unitatea acestuia.
Sfera de aplicare :
Regula este ca se cuprind in sfera de aplicare a taxei pe valoarea adaugata operatiunile care indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii: 
a) sa constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii efectuate cu plata (in bani sau in contrapartida); operatiunile de import sunt cuprinse in sfera de aplicare a TVA. 
b) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie in Romania; 
c) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa fie realizata de o persoana inregistrata ca platitoare de TVA; 
d) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre urmatoarele activitati: 
o activitatile producatorilor; 
o activitatile comerciantilor sau prestatorilor de servicii; 
o activitatile extractive; 
o activitatile agricole; 
o activitatile profesiilor libere sau asimilate acestora; 
o activitatile economice de exploatare a bunurilor corporale sau necorporale, in scopul obtinerii de venituri cu caracter de continuitate. 
Daca cele patru conditii enumerate deja sunt indeplinite atunci o operatiune intra in sfera TVA. Pentru determinarea TVA-ului aplicabil trebuie determinat unde are loc operatiunea. Astfel: 
1. daca locul operatiunii este in Romania si se indeplinesc cele 3 conditii de mai sus, atunci se aplica TVA conform legislatiei din Romania 
2. daca locul operatiunii este in alt Stat Membru al Uniunii Europene si se indeplinesc cele 3 conditii de mai sus, atunci se aplica TVA conform legislatiei din acel Stat Membru.
Operatiuni cuprinse in sfera de aplicare a taxei 
Livrarea de bunuri 
Este considerata livrare de bunuri transferul dreptului de a dispune de bunuri ca si un proprietar. 
Se considera ca o persoana impozabila, care actioneaza in nume propriu, dar in contul altei persoane, in calitate de intermediar, intr-o livrare de bunuri, a achizitionat si livrat bunurile respective ea insasi, in conditiile stabilite prin norme. 
Urmatoarele operatiuni sunt considerate, de asemenea, livrari de bunuri:
a) predarea efectiva a bunurilor catre o alta persoana, ca urmare a unui contract care prevede ca plata se efectueaza in rate sau a oricarui alt tip de contract care prevede ca proprietatea este atribuita cel mai tarziu in momentul platii ultimei sume scadente, cu exceptia contractelor de leasing; 
b) transferul dreptului de proprietate asupra bunurilor, in urma executarii silite; 
c) trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul persoanelor impozabile, in conditiile prevazute de legislatia referitoare la proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, in schimbul unei despagubiri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Taxa pe Valoare Adaugata.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!