Sursele de Informatie pentru Controlul Financiar si Metodologie de Exercitare a Acestuia

Cuprins referat Cum descarc?

1. Notiuni generale 3
2. Surse de informatie pentru controlul financiar 3
a) Sistemul de documente primare 3
b) Sistemul de evidente tehnic-operative si contabile 5
c) Formulare cu regim special 6
3. Metodologia de exercitare a controlului financiar 7
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

1. Notiuni generale 
Controlul financiar se defineste ca o actiune de determinare a starii unei activitati economice prin compararea reprezentarii acesteia in documente financiar-contabile cu prevederile legale prin care a fost definita. Controlul urmareste verificarea si analiza unor procese, operatiuni realizate intr-un domeniu pentru a intampina sau elimina anumite neajunsuri survenite. 
Pentru obtinerea unor rezultate multumitoare in urma controlului e necesar ca sursele de informatii privind activitatea controlata sa fie reale, corecte, de calitate si legale. Astfel, se folosesc informatii din documentele primare, inregistrari contabile, registre, bilanturi, diverse declaratii, etc.
2. Surse de informatie pentru controlul financiar
Aceste surse pot fi grupate in :
a) Sistemul de documente primare - acte justificative in care se consemneaza operatiuni economico-financiare, evenimente determinate de necesitati organizatorice si administrative, de regula in momentul si locul infaptuirii, pentru a servi ca dovada scrisa a indeplinirii lor. Acestea sunt documente in care se consemneaza pentru prima data efectuarea unei singure operatii economice sau financiare , de exemplu bon de vanzare, factura, chitanta, contract de vanzare-cumparare, etc. Documentele primare trebuie sa reflecte cu fidelitate situatia patrimoniala si sa indeplineasca anumite cerinte in ceea ce priveste structura, circulatia si pastrarea lor.
Astfel, ele trebuie intocmite la momentul oportun, de regula, cand se efectueaza operatia, si sa contina date veridice. Nu trebuie sa contina stersaturi sau taieturi, trebuie sa fie scris clar.
Pentru ca documentele primare sa fie valide , ele trebuie sa contina urmatoarele elemente: 
- denumirea documentului(formularului);
- numele, prenumele persoanei care intocmeste documentul;
- data intocmirii;
- continutul operatiei economice;
- indicii in expresie cantitativa si valorica;
- functiile persoanelor responsabile de efectuarea operatiunii economice si de perfectarea ei corecta; 
- semnaturile personale si descifrarea lor.
In caz de necesitate, in documentul primar pot fi prezentate elemente suplimentare: 
- numarul documentului;
- temeiul pentru efectuarea operatiei economice fixate in document;
- alte elemente suplimentare, determinate de caracterul operatiunilor economice documentate.
In documentele pentru achizitionarea valorilor materiale trebuie sa fie inclusa recipisa responsabilului de primirea acestor valori, iar in documentele privind executarea lucrarilor, confirmarea receptionarii de catre persoanele respective. 
Persoanele care au intocmit si semnat aceste documente, sunt responsabile de veridicitatea datelor ce se contin in documente, precum si de perfectarea corecta si oportuna a documentelor primare.
De asemenea, un accent deosebit se pune pe organizarea circulatiei lor, respectiv pe parcursul urmat de acestea de la intrarea in unitate pana la predarea in arhiva. 
In organizarea circulatiei documentelor primare trebuie respectate anumite conditii precum:
- circuitul documentelor sa fie cat mai scurt, dupa intrarea in intreprindere trebuie inregistrate la registratura unitatii si repartizate pentru rezolvare;
- rezolvarea documentelor e necesar a fi realizata complet si la termen.
In intreprinderile mai mici, documentele sunt mai intai indrumate catre directorul unitatii care da apoi dispozitii de executare, insa la marile companii, documentele sunt trimise direct la departamentul raspunzator de rezolvarea lor, pentru a reduce astfel circuitul documentelor si pentru a permite executarea lucrarilor la timp.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sursele de Informatie pentru Controlul Financiar si Metodologie de Exercitare a Acestuia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!