Surse de Finantare a Activelor Circulare

Extras din referat Cum descarc?

Activele circulante constituie a doua componenta importanta a activelor unei firme, alaturi de cele fixe.
Activele circulante reprezinta forma materiala a utilizarilor pe termen scurt a resurselor financiare ale firmei.
Ele se pot clasifica, dupa natura lor, in:
o stocuri materiale: de materii prime, de materiale, de ambalaje, de productie in curs de fabricatie, de produse finite, de marfuri, de obiecte de inventar, de echipamente si materiale de protectie;
o mijloace in decontare: creante, efecte de incasat, avansuri, produse si marfuri expediate si neincasate;
o mijloace banesti: in casa, in contul de la banca, titluri pe termen scurt, carnete de CEC cu limita de suma s.a.
Pentru a caracteriza structura activelor circulante sunt utilizate si alte criterii de clasificare, din care retinem trei uzuale:
Clasificarea dupa faza circuitului economic, in care se regasesc:
o active circulante in sfera aprovizionarii, in care se includ stocurile materiale din magazie in asteptarea trecerii lor in fluxul de fabricatie, iar dintre mijloacele de decontare - avansurile;
o active circulante in sfera productiei, in care se includ stocurile material pe fluxul de fabricatie (scoase din magazie) si productia in curs de fabricatie;
o active circulante in sfera comercializarii, in care se includ stocurile materiale din magazie in asteptarea comercializarii (produse finite, marfurile), mijloacele in decontare si banesti.
Clasificarea dupa criteriul sferei de exploatare, in care se regasesc:
o active circulante in exploatare, in care se includ, in principal, stocurile materiale;
o active circulante in sfera exploatarii, in care se includ, in principal, mijloacele de decontare si mijloacele banesti.
Clasificarea dupa criteriul apartenentei sursei de finantare, in care se
regasesc:
o active circulante proprii, finantate de surse proprii, adica din fondul de rulment;
o active circulante atrase, finantate din surse atrase, adica din pasivele stabile;
o active circulante imprumutate, finantate din alte surse decat cele proprii sau atrase, adica din credite bancare, obligatii fata de terti s.a.
Ponderea diferitelor categorii de active circulante in total este determinata de obiectul de activitate al firmei, dar si de caracteristicile ciclului economic si ale conjuncturii. Stocurile materiale, in special cele din sfera productiei, respectiv ,,in exploatare", sunt poate cele mai importante deoarece constituie suportul desfasurarii activitatii, fiind imediat utilizabile in cadrul acesteia. Mijloacele in decontare si mijloacele banesti favorizeaza capacitatea de lichiditate, dar, in conditii de instabilitate financiara (inflatie), ponderea lor trebuie diminuata.
Raportul active circulante proprii - active circulante imprumutate trebuie stabilit in contextul strategiei de structura financiara. O pondere mare a celor proprii inseamna un efort mai mare de autofinantare, adica utilizarea capacitatii de autofinantare in mai mica masura pentru dezvoltare (extindere, modernizarea activelor fixe etc.). In conditiile de inflatie sau de dobanzi usor suportabile din rezultate este recomandabila o crestere a ponderii celor imprumutate.
Nevoia de finantare a activelor circulante poate fi satisfacuta din doua surse principale: fondul de rulment si creditele de trezorerie. Fondul de rulment (FR) este o sursa proprie, parte a capitalului permanent, iar creditele de trezorerie sunt surse imprumutate de la banci sub forma creditelor pe termen scurt (Cts).
Nevoia de finantare a activelor circulante trebuie sa fie valoric egala cu suma celor doua surse: Nfac = FR + Cts 
In caz contrar fie exista surse in exces (Nfac < FR + Cts), fie nu se poate face finantarea activelor circulante (Nfac > FR + Cts). In primul caz, vor trebui suportate costuri suplimentare, majorate, pentru asigurarea finantarii, astfel ca se vor diminua rezultatele finale. In al doilea caz, nu vor putea fi asigurate mijloacele (activele circulante) necesare desfasurarii activitatii, astfel ca se vor inregistra pierderi din diminuarea acestora si, eventual, din nerespectarea contractelor de
livrare (penalizari, daune, despagubiri).
Nevoia pentru finantarea activelor circulante si fondul de rulment se calculeaza distinct. Astfel, din relatia de mai sus se determina creditele de trezorerie necesare completarii surselor de finantare a activelor circulante.
A. Fondul de rulment se determina valoric din relatia mentionata, dar poate fi exprimat si procentual (FR%) sau in zile (FRz):
FR%=FR * 100
CA
FRz=FR * 365
CA


Fisiere in arhiva (1):

  • Surse de Finantare a Activelor Circulare.doc

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!