Supravegherea Politicilor de Schimb de către Fondul Monetar Internațional

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins: 1
Introducere 2
Capitolul I Fondul Monetar International 3
1.1 Organizare 3
1.2 Obiective si functii 4
Capitolul II Supravegherea politicilor de schimb 7
2.1 Priviri generale asupra functiei de supraveghere a politicilor de schimb 7
2.1.1 Istoric si evolutii 7
2.1.2 Supravegherea in practica 9
2.2 Supravegherea politicilor de schimb in mileniul III 12
2.2.1 Modificarile aduse vechilor politici. Noile recomandari. 12
2.2.2 Analiza Raportului FMI privind consultarile din 2008 cu Romania (Conform Art.IV) 16
Concluzii 18
Bibliografie 19
Webografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Intr-o lume integrata, cum este cea de astazi, in care evolutia economica a unei tari si deciziile pe care aceasta le ia pot afecta multe alte state, este util sa se poata dispune de un mecanism care sa poata asigura coerenta politicilor economice nationale. In baza Statutului sau, FMI are mandat de a exercita o supraveghere a politicii de schimb a statelor membre pentru a controla sistemul monetar international si de a-i asigura buna functionare.
In acest scop, stabileste daca politica si evolutia economica a fiecarui stat membru sunt de natura sa favorizeze o crestere durabila si sa asigure stabilitatea interna si externa. Facand aceasta, Fondul cauta sa ofere un sistem de prevenire capabil sa semnaleze pericolele ce se profileaza si sa defineasca masurile de precautie necesare.
Capitolul I 
Fondul Monetar International
Fondul Monetar International (FMI) este o organizatie internationala care reuneste 186 de state membre. A fost constituita prin Tratatul de la Bretton Woods in anul 1944, avand ca scop principal promovarea unei economii mondiale sanatoase.
Conferinta monetara si financiara a Natiunilor Unite si Asociate a inceput la data de 1 iulie 1944 la Bretton Woods, din Statul New Hempshire, SUA, cu participarea a 45 de state si s-a incheiat la 22 iulie 1944 prin aprobarea ,,Declaratiei comune a expertilor privind crearea Fondului Monetar International al Natiunilor Unite si Asociate". In urma acordului de la Bretton Woods a fost creata si Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD), deasemeni cunoscuta ca si Banca Mondiala. Aceste doua institutii (FMI si BIRD) sunt cunoscute ca fiind gemenii Bretton Woods.
1.1 Organizare
Conform prevederilor art. IX, sect. 2 din statut, Fondul Monetar International, in calitate de institutie internationala, dispune de personalitate juridica deplina, respectiv de capacitatea de a contracta, dobandi si dispune de bunuri mobile si imobile, de a incheia acorduri cu tarile membre si de a institui proceduri legale pentru desfasurarea operatiilor cu tarile membre.
FMI este alcatuit din 186 state-membre , reprezentate in general de ministrii lor de Finante in Adunarea Generala a Fondului. Strategia FMI este definita de Consiliul Guvernatorilor, care se reuneste o data pe an.
Gestiunea curenta este incredintata unui consiliu de administratie (executiv) format din 24 de membri, dintre care 8 sunt permanenti (SUA, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Arabia Saudita. Rusia si China). Directorul General este prin traditie un european si gestioneaza o administratie de 2500 de persoane, cu sediul la Washington DC (SUA).
Comitetul monetar si financiar international (fostul Comitet Interimar), compus din 24 de membri, este o instanta mondiala esentiala, la care participa marile puteri globale, tarile in curs de dezvoltare si tarile in tranzitie, si a carei atributie este acordarea imprumuturilor.
Finantarea FMI rezulta dintr-un sisitem original, construit pornind de la notiunea de cota-parte si de la un activ de rezerva internationala, moneda-cos, creat de FMI in 1969 si denumit ,,Drept Special de Tragere" (DST). In momentul in care adera la FMI, un stat dispune de o cota parte, numita si cota de subscriere, care reflecta situatie economica relativa a acestui nou membru, exprimata in DST. Numarul de DST determina valoarea cotizatiei anuale, numarul de voturi in Adunarea Generala, valoarea maxima a resurselor financiare conjuncturale la care statul-membru poate avea acces. Fiecare tara achita cota sa la Fond in proportie de 25% intr-una dintre valutele acceptate pe plan international (dolarul american, euro, yenul japonez sau lira sterlina) sau in DST, iar restul de 75% in moneda nationala. Cotele sunt revizuite la fiecare 5 ani. In urma reevaluarii din 1998, cota de subscriere s-a majorat cu 45 % ajungand la 216.75 mld DST (aprox. 323.31 mld USD) in ianuarie 1999. Reevaluarea din 2003 nu a adus nicio modificare a cotelor. In 2006, cotele au fost majorate cu 1.8 procente, aceasta masura inscriindu-se intr-un program de reforme ce se desfasoara pe o perioada de doi ani. La sfarsitul lunii octombrie 2009, totalul cotelor se cifra la 217.4 mld. DST (aprox. 346 mld. USD). 
1.2 Obiective si functii
FMI asigura functionarea coordonata a Sistemului Monetar International (SMI), reglementand comportamentele monetare pentru a evita crizele economice majore de tipul celei din anii 1929 - 1933, cand comertul mondial a scazut cu peste 70%. Doctrina economica de referinta a FMI este liberalismul economic. 
FMI isi propune sa realizeze sase obiective: 
1. promovarea cooperarii monetare internationale
2. favorizarea expansiunii armonioase a comertului international 
3. mentinerea unui regim valutar ordonat
4. instaurarea unui sistem multilateral de decontare a tranzactiilor
5. reducerea dezechilibrelor balantelor de plati
6. punerea de lichiditati la dispozitia statelor membre in caz de dificultati conjuncturale
Obiectivele Fondului Monetar International sunt orientate spre sustinerea politicilor si strategiilor tarilor membre, de reducere si eliminare a dezechilibrelor externe si de promovare a cooperarii in vederea stimularii cresterii economice si asigurarii stabilitatii sistemului financiar international.
Fondul Monetar International se preocupa atat de problemele echilibrului valutar al tarilor membre cat si de administrarea sistemului monetar international. Fondul Monetar International sprijina realizarea echilibrului valutar in tarile membre si functionarea sistemului monetar international.
In atingerea acestor obiective, FMI indeplineste 3 functii principale: 
o supravegherea actiunilor si politicilor economice si financiare din tarile membre, precum si la nivel global;
o acordare de asistenta tehnica;
o creditarea tarilor membre cu dezechilibre in balanta de plati.
FMI este cel mai important organism financiar de cooperare in domeniul valutar-financiar. Aceasta institutie s-a specializat inca de la infiintare in acordarea de imprumuturi tarilor membre in vederea echilibrarii balantei de plati externe. Cele mai importante credite acordate de FMI sunt orientate spre tarile cu un PNB/locuitor scazut. Activitatea de sprijin financiar a Fondului a fost extinsa in ultima vreme, prin acordarea de catre acesta a unor imprumuturi specifice:


Fisiere in arhiva (2):

  • Titlu.doc
  • Supravegherea Politicilor de Schimb de catre Fondul Monetar International.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!