Supravegherea Bancara in UE

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Supraveghere bancara 2
1.1 Caracterizare generala 2
1.2 Supravegherea bancara in Romania 3
1.3 Instrumente ale supravegherii bancare 5
1.3.1. Sisteme de rating 5
1.3 2. Sisteme de avertizare timpurie 7
Cap. 2 Reglementari cu privire la supravegherea
bancara in UE 8
Cap. 3 Institutii de supraveghere bancara in UE 13
Concluzii 20
Bibliogarfie 21


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1 SUPREVEGHEREA BANCARA
1.1 Caracterizare generala
Supravegherea bancara semnifica activitatea prin care se asigura controlul si urmarirea functionarii bancilor intr-o maniera neprimejdioasa si conform reglementarilor bancare si managementului performant, in vederea mentinerii unui sistem bancar viabil.
In acest sens pe baza reglementarilor si normelor bancare , si avand ca obiectiv promovarea unui management prudent se aplica o supraveghere prudentiala in conditiile autonomiei bancilor de a-si urma propria politica si strategie bancara.
Reglementarea si supravegherea bancara implicita sunt acceptate, in opinia celor mai multi autori in domeniu, ca o solutie pentru a oferi bancilor si economiei nationale siguranta si stabilitate. 
In domenuil bancar, evolutia necorespunzatoare a unei institutii de credit poate produce consecinte care pot fi uneori dezastruoase asupra altor institutii din sistem, ceea ce poate duce la periclitarea sistemului, chiar pana la pragul colapsului. 
De aceea, societatea si statul ca forma organizata a acestuia nu pot ramane indiferente la asemenea riscuri, fapt pentru care, in fiecare tara a fost creata o institutie publica insarcinata cu apararea unui interes public si care a primit functia de supraveghetor al sistemului bancar. Acesta are menirea de a asigura supravegherea pe baza unor norme pridentiale a institutiilor de credit.
Supravegherea prudentiala bancara este activitatea pe care o desfasoara autoritatea de supraveghere bancara asupra entitatilor componente ale sistemului bancar romanesc care consta in urmarirea modului in care acestea respecta reglementarile prin care sunt statuate cerintele prudentiale care sa asigure atat aplicarea unei politici si practici bancare prudente in interesul bancii respective si a clientilor acesteia, cat si credibilitatea si viabilitatea intregului sistem. 
Supravegherea prudentiala a unei banci se realizeaza pe intregul interval cuprins intre acordarea autorizatiei de functionare a acestuia si retragerea autorizatiei, iar raportul juridic dintre banca centrala, in calitatea sa de autoritate de supraveghere, si institutia de credit exista si se manifesta, in mod diferentiat, in raport de aspectele specifice momentului analizat, pe tot parcursul supravegherii. 
Supravegherea prudentiala creaza un raport juridic intre supraveghetor si supravegheat care se manifesta in mod diferit la momentul autorizarii entitatii care va intra sub incidenta supravegherii prudentiale, pe parcursul desfasurarii activitatii bancare, cand se intalneste cu autoritatea in calitate de reglementator al normelor de prudentialitate bancara, de supraveghetor caruia trebuie sa ii prezinte raportari periodice sau sa-i supuna toate doocumentele verificarii efectuate de personalul anume investit in acest scop de catre supraveghetor, se prezinta in fata acestuia cand isi indeplineste calitatea de organ de jurisdictie atunci cand solutioneaza contestatiile pe care le promoveaza sau ii contesta solutia in fata celei mai inalte instante judecatoresti dar si in calitatea de institutie de autorizare ori de cate ori are loc o modificare a situatiei bancii, pentru care este necesara autorizarea prealabila a bancii centrale. 
Pe scurt, principalele obiective ale supravegherii bancare sunt:
- pentru a proteja siguranta economiilor populatiei;
- pentru a controla oferta de moneda si credit in masura sa infaptuiasca obiective economice generale (cum ar fi utilizarea inalta a fortei de munca si inflatia scazuta);
- pentru a egala oportunitati si impartialitate in accesul public la credit si la alte servicii bancare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Supravegherea Bancara in UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!