Studiu comparativ - regim valutar de fixare convențională și regim valutar având la bază cursuri valutare târâtoare

Extras din referat Cum descarc?

Regimul valutar reprezinta un ansamblu de principii, reguli si norme de procedura instituite de un stat care se refera la platile in valuta aferente operatiunilor de comert exterior si operatiunilor necomerciale, cursul de schimb al monedei nationale, rezerva valutara a statului, circuitul aurului si al metalelor pretioase. Pe scurt, regimul valutar reprezinta o forma de concretizare a politicii valutar - financiare a unui stat.
Evolutia istorica a sistemului monetar international a demonstrat ca alegerea regimului optim de rata de schimb este o prioritate la nivelul economiei mondiale. Conform aprecierilor Fondului Monetar International, evolutiile regimurilor valutare de dupa 1970 s-au orientat spre doua directii:
- tari ce au adoptat cursuri valutare flotante, aceasta tendinta dobandind raspandire indeosebi dupa 1970);
- tari care au adoptat un regim valutar bazat pe ancorarea monedei.
Fondului Monetar International evidentiaza, in prezent trei grupe mari de regimuri de curs de schimb:
o Regimuri bazate pe cursuri valutare fixe (HARD PEGS REGIMES);
o Regimuri bazate pe cursuri valutare flotante (FLOATING REGIMES);
o Regimuri intermediare (INTERMEDIATE REGIMES) care reprezinta o combinatie a primelor doua): flotarea administrata, banda de variatie (cu variantele: banda orizontala, banda oblica si banda ajustabila de variatie), regimul valutar mixt, ancora valutara (ajustabila si fixa), consiliu monetar. 
Sistemul Monetar de la Bretton Woods care era bazat pe fixitatea cursului de schimb nu a avut succes, intrucat statele au optat pentru o flotare generalizata in anii 1970. Insa, ca urmare a contextului economic si a crizelor economice mondiale dintre care socurile petroliereau fost momentul decisiv, s-a constientizat dificultatea sustenabilitatii unei flotari libere de catre participantii la sistem. Acest lucru a facut ca tarile sa caute altenative, astfel ca unele au ale varianta infiintarii unui aranjament monetar regional, luand nastere astfel cel Sistemul Monetar European, bazat pe o flotare concertata a unor monede fata de ECU. Totodata, alte tari au adaptat regimul valutar la posibilitatile de sustinere ale economiei lor, ceea ce a dus la formarea regimurilor valutare "hibride", care combina caracteristici ale cursului fix cu cele ale flotarii libere. 
Practica a demonstrat insa rolul fundamental pe care il are alegerea tipului de regim monetar - valutar in ansamblul instrumentelor de stabilizare macroeconomica. Considerat drept o reflexie a starii economiei interne si a competitivitatii acesteia pe plan international, cursul de schimb este determinat de un ansamblu complex de factori externi sau interni.
Aceste regimuri valutare sunt combinate cu o serie de regimuri monetare ce folosesc ca ancora: masa monetara (agregatul M3), multiplicatorul banilor, cursul de schimb, cresterea PIB sau un program monetar fixat impreuna cu FMI.
Regimul valutar de fixare conventionala este un regim intermediar care a fost adoptat si de Romania in anii 1990-1992. La baza acestui regim sta ideea legarii cursului monedei nationale de o ancora, ancora care poate fi atat o alta moneda, cat si un cos de valute. In aceste cosuri valutare sunt incluse monedele altor state cu care tara respectiva desfasoara activitati comerciale, fiecare dintre aceste monede avand o anumita pondere. Proportia in care se gaseste fiecare moneda este data de importanta relatiilor existente cu fiecare stat, scotand totodata in evidenta repartitia geografica a comertului si a tranzactiilor realizate de acel stat. Astfel, moneda sau monedele de care se face ancorarea este, de regula, moneda celui mai important partener comercial sau a celui mai important creditor / investitor extern in acea economie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ - Regim Valutar de Fixare Conventionala si Regim Valutar Avand la Baza Cursuri Valutare Taratoare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!