Strategii fiscal bugetare de contracarare a crizelor financiare

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 2 
1. Cauzele si mecanismele crizei financiare recente 3
1.1 Contextul declansarii crizei 4
1.2 Cauze 6
1.3 Efecte ale crizei .7
2. Solutii fiscal-bugetare de contracarare a crizei 10
2.1 Solutii din sfera impozitelor 11
2.2 Solutii din sfera cheltuielilor publice .13
Concluzii ..15
Bibliografie ...16


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In vederea redactarii acestei lucrari, am decis sa incep prin a raspunde la intrebarea ,,Ce este criza?" . In acest sens, criza se poate defini drept etapa de dificultate , de ordin economic, social, politic, ideologic sau militar, in cadrul careia se desfasoara contradictii, acumulate de-a lungul perioadei intr-o anumita societate. Cu alte cuvinte, putem vorbi despre o perioada cu tensiuni si tulburari, care au efecte ce se rasfrang asupra intregii comunitati si societatii umane. Ambiguitatile legislative, santajul si coruptia in pararel cu perioada de lipsuri, conduc de asemenea catre ceea ce putem numi criza. 
Atunci cand criza este privita ca sistem, aceasta din urma trebuie tratata prin intermediul unor teorii ale sistemelor. Asadar, cand vorbim despre un sistem, structura acestuia cuprinde : natura fizica, sociala sau biologica ; elemente care sunt legate printr-o serie de relatii de interdependenta sau interactiune. 
Teoria sistemelor implica o evaluare a proceselor care transforma acest sistem . Astfel, se pot determina diferite tipuri de crize. Primul tip, este criza economica, in aceasta faza , formandu-se o cantitate de marfuri superioara, in comparatie cu puterea de cumparare a populatiei, lucru care conduce catre faliment sau somaj. Criza financiara , este al doile tip de criza care se formeaza din cauza insuficientei fondurilor, sau a resurselor financiare. Alte tipuri de crize sunt cele: ale alimentelor, criza energetica, cea de guvern, militara, politica sau de timp. 
Criza economica care a lovit Europa putem spune ca a avut debutul inca din anii 1981, 1982. Aceasta insa, a fost chiar mai violenta decat cea de atunci, extinzandu-se intr-un ritm alert in Europa, SUA si Japonia. Se realizeaza o diminuare a cheltuielilor din cauza scaderii increderii in sectorul privat. Astfel , putem vorbi despre o schimbare care se resimte pana in zilele nostre, in sensul in care ne indreptam catre o perioada in care increderea se indreapta mai mult spre sectorul public, in comparatie cu cel privat. Aceast lucru se remarca a fi unul dintre cele mai severe urmari pe care le-a avut criza. 
1. Cauze si mecanisme ale crizei financiare recente 
Crizele sunt definite deci, drept situatii care se caracterizeaza printr-o instabilitate , insotita de o volatilitate sau o incertitudine aflata in continua crestere. Unul dintre primele semne care prevestesc inceperea unei crize, este socul resimtit din exterior, care se manifesta asupra economiei, si poate imbraca diverse forme. Posibilitatea cresterii profitului, dintr-o anumita ramura economica aduce cu sine atragerea unor anumite surse de finantare , ce poate gerena ori o manie a investitiilor, ori o explozie a acestora. Atunci cand vine vorba despre investitii, aceastea sunt sustinute de o crestere a ceea ce inseamna credit bancar, in sensul ca se formeaza in acest fel , sansele din ce in ce mai mari de a specula, si implicit se formeaza o crestere a preturilor la bunurile care sunt la mare cautare. Un alt factor ce determina aceasta febra a investitiilor, este atragerea de fonduri , atat de natura personala, cat si cele de la intreprinderi. 
Crizele de ordin financiar sau economic, sunt cele care au afectat Romania in cea mai recenta criza din istorie. Criza financiara este cea care descrie ansamblul situatiilor in care se vorbeste despre instrumentele de ordin financiar care isi pierd semnificativ, o parte din valoare, intr-un mod alert. Intr-o alta ordine de idei, vorbim despre problema in care cererea de lichiditati este mai mare decat oferta de bani. In acest sens, banii se retrag din circuitul bancar rapid, iar acest lucru duce la fortarea bancilor de a-si vinde activele sau investitiile , pentru a putea servi la acoperirea de necesitati. In stransa legatura cu criza financiara este criza economica, intrucat o criza de natura financiara conduce implicit catre una economica. 
Criza de natura economica, se manifesta in situatia in care economia unui stat se loveste de o diminuare a fortei sale, fapt ce se datoreza de cele mai multe ori unei izbucniri precedente a crizei financiare. Acest fapt se datoreaza unei scaderi a PIB-ului , unei evaporari de bani, sau in cele din urma, a unei cresteri, datorate inflatiei, a preturilor. 
Multi dintre specialisti ne ofera o serie de teorii care coduc catre desfasurarea, dar si prevenirea unor astfel de crize. S-a dovedit insa faptul ca declansarea unei crize este un factor inevitabil intr-o economie, iar limitarea lor este intr-o oarecare masura imposibila. 
Raportandu-ne la conjunctura in care se manifesta crizele, cele economice, iau forma unei stagflatii, sau recesiuni. Atunci cand vorbim despre staglatie, vorbim despre o manifestare a stagnarii economiei, in corelatie cu somajul si inflatia. Recesiunea se manifesta prin intermediul unui declin al economiei, in sensul ca se manifesta print-o crestere negativa, ce poate fi vizibila la nivelul scaderii PIB-ului si a veniturilor populatiei.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii fiscal bugetare de contracarare a crizelor financiare.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Badescu Ciprian Ilie, Criza si fiscalitate , Editura Mica Valahie, Bucuresti,2010 
Costea C. , Popescu C , Criza e in noi , Ed. ASE , Bucuresti, 2010
Peicuti C. , Lumea in criza, Ed. Polirom, 2011
Surse electronice :
http://discutii.mfinante.ro
https://europa.eu
http://www.stiucum.com
http://www.presalocala.com
https://www.wall-street.ro
http://www.zf.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!