Strategii de actiune pe piata futures si options

Extras din referat Cum descarc?

Conform cu clasificarea anglo-saxona, acceptata de majoritatea specialistilor, piata financiara este structurata in piata monetara (a titlurilor pe termen scurt) si in piata de capital (a titlurilor pe termen mediu si lung). Regulile de tranzactionare a titlurilor nu difera in mod esential, in fapt ambele componente ale pietei financiare realizeaza transferul capitalurilor disponibile in economie de la economisitori catre antreprenori (vezi fig.1.1).
Figura 1.1. Structura pietei financiare
De aceea, mai interesanta apare o alta structurare a pietei financiare: segmentul (piata) primar (a) si segmentul (piata) secundar (a).
Segmentul primar este, de altfel, indispensabil, caci el asigura emisiunea si prima vanzare a titlurilor noi. Societatile antreprenoare, autorizate sa faca apel la economiile publice, se vor adresa segmentului primar pentru plasarea noii emisiuni de titluri.            Punerea in circulatie a titlurilor pe piata primara se face la o valoare de emisiune care este stabilita in mod administrativ de conducerea societatii emitente. Criteriile de fundamentare a acestei valori de emisiune sunt atractivitatea titlurilor emise  (ceea ce ar justifica o valoare de emisiune mai mica) si randamentul emisiunii (ceea ce ar presupune o valoare de emisiune ori prime de emisiune mai mari).
Segmentul primar se organizeaza prin intermediul bancilor sau societatilor de valori mobiliare, care s-au specializat pe acest gen de operatiuni. Ele dispun de personal calificat, retea de subscriere si de capitaluri prin care realizeaza plasamente operative si garantate.
Segmentul secundar este un gen de piata "de ocazie", de vanzare repetata a titlurilor dupa emisiunea si prima lor vanzare (in segmentul primar). Spre deosebire de piata "de mana a doua" a marfurilor, segmentul secundar (bursier si cel extra-bursier) se aseamana mai degraba cu re-vanzarea tablourilor de arta (la o valoare actuala, superioara celei anterioare).
Castigul de capital obtinut prin cresterea valorii de piata a titlurilor, este expresia unei rentabilitati in timp care a rezultat din gestiunea constant pozitiva a firmei emitente. 
In cazuri limita, valoarea de piata a titlurilor unor firme aflate in situatii de criza, poate fi inferioara valorii initiale de emisiune. Daca firmele respective depasesc situatia de criza, pretul bursier al titlurilor lor poate fi din nou mai mare decat valoarea lor initiala. Institutional, segmentul secundar constituie obiectul de activitate al Bursei de Valori si al OTC (piata extra-bursiera).
In raport cu disponibilitatea in timp a economiilor publice se disting doua categorii de titluri pentru a caror emisiune si circulatie s-au specializat institutii financiar-bancare corespunzatoare:
1.	titluri financiare pe termen mediu si lung (in general mai mare de un an) care se emit de catre institutii financiare (societati comerciale, de asigurare, de investitii, case de economii) numite valori mobiliare care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital.
2.	titluri financiare pe termen scurt (in general mai mic de un an), care se emit de catre institutii bancare cum ar fi certificate de depozit, librete de economii si bilete de trezorerie.
Valorile mobiliare sunt instrumente negociabile emise in forma materiala sau evidentiate prin inscrieri in cont, care confera detinatorilor lor drepturi patrimoniale asupra emitentului, conform legii si in conditiile specificate de emisiune ale acestora.
Valorile mobiliare pot fi:
-	actiuni; 
- comune:
- nominative;
- la purtator.
- preferentiale;
- de trezorerie.
-	obligatiuni;
-	drepturi (rights);
-	garantii (warrantes);
-	contracte futures:
- pe marfuri;
- pe indici bursieri;
- pe rata dobanzii;
- pe valute.
-	contracte options: 
- pe futures;
- pe valute;
- pe indici bursieri.
Aceste valori mobiliare sunt tranzactionate in cadrul burselor sau OTC.
Bursele sunt piete localizate fizic; ele pot fi burse de marfuri, de valori mobiliare, burse valutare sau burse de devize si burse complementare comertului international 
(burse de asigurari).
Piata " la ghiseu"  (over-the-counter) este o piata localizata la birourile brokerilor, dealerilor si emitentilor de valori mobiliare, cum sunt bancile si societatile de asigurare. Deoarece tranzactiile au loc in mai multe locuri este o piata prin telefon, telex sau computer.
1.1.1. Cererea si oferta de capital
Cererea de capital se realizeaza de catre societati publice si private, institutii financiar-bancare nationale si internationale, societati de asigurare etc.
Cererea de capital se poate grupa in:
-	cerere structurala de capital - se concretizeaza in finantarea de investitii productive si pentru actiuni sociale, imprumuturi pentru achizitia de bunuri de investitii, constituirea capitalurilor financiare ale societatilor publice si private, respectiv a institutiilor financiar-bancare si de asigurari nationale si internationale, finantarea unor programe de dezvoltare;
-	cererea legata de factori conjuncturali - se refera la indisponibilitatea resurselor financiare interne pentru finantari externe, impunerea unor restrictii excesive la credite, necesitatea finantarii deficitelor bugetare.
Oferta de capital provine din economisire


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de actiune pe piata futures si options.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!