Somajul in Romania

Extras din referat Cum descarc?

Somajul
Somajul este unul dintre subiectele intens urmarite de catre populatie, intrucat somajul ne afecteaza atat la nivelul intregii natiuni, cat si individual. Rata somajului este o veriga foarte importanta in lantul economiei, intrucat fara a avea loc de munca oamenii nu obtin venituri, fara venituri consumul se reduce dramatic.
Este considerat somer cel care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este in cautarea unui loc de munca de la varsta de minimum 16 ani si pana la indeplinirea conditiilor de pensionare, este apt pentru munca, dar nu are nu are loc de munca, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat salariul de baza minim brut. Somerul trebuie sa fie disponibil sa inceapa lucrul in perioada imediat urmatoare. El trebuie sa se inregistreze la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul. Indemnizatie de somaj este considerata o compensatie partiala a veniturilor asiguratului ca urmare a pierderii locului de munca sau a veniturilor absolventilor institutiilor de invatamant si militarilor care au efectuat stagiul militar si nu si-au putut incadra in munca;
Sistemul de indicatori statistici si metodologia de calcul a acestora se stabilesc de Institutul National de Statistica in colaborare cu Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale. Angajatorii au obligatia sa comunice agentiilor pentru ocuparea fortei de munca, toate locurile de munca vacante, in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.
Pot beneficia de indemnizatie de somaj si cei care:
o ocupa un loc de munca si, din diferite motive, doresc schimbarea acestuia;
o au obtinut statutul de refugiat sau alta forma de protectie internationala, conform legii;
o cetateni straini sau apatrizi care au fost incadrati in munca sau au realizat venituri in Romania;
o nu au putut ocupa loc de munca dupa repatriere sau dupa eliberarea din detentie.
o In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii se pot gasi in una dintre
urmatoarele situatii:
o le-a incetat contractul de munca / raporturile de serviciu din motive neimputabile lor;
o le-a incetat mandatul pentru care au fost numiti sau alesi, daca anterior nu au fost incadrati in munca sau daca reluarea activitatii nu mai este posibila din cauza incetarii
definitive a activitatii angajatorului;
o au incetat activitatea ca urmare a pensionarii pentru invaliditate si care, ulterior, au
redobandit capacitatea de munca si nu au reusit sa se incadreze in munca;
o le-au incetat raporturile de munca sau de serviciu din motive neimputabile lor, in perioada de suspendare a acestora, potrivit legii;
o reintegrarea in munca, dispusa prin hotarare judecatoreasca definitiva, nu mai este posibila la unitatile la care au fost incadrate in munca anterior, din cauza incetarii definitive a activitatii, sau la unitatile care au preluat patrimoniul acestora;
o sunt absolventi ai institutiilor de invatamant, in varsta de minimum 16 ani, care intr-o
perioada de 60 de zile de la absolvire nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
o sunt absolventi ai scolilor speciale pentru persoane cu handicap in varsta de minimum 16
ani, care nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale;
o sunt persoane care, inainte de efectuarea stagiului militar, nu au fost incadrate in munca
si care intr-o perioada de 30 de zile de la data lasarii la vatra nu si-au putut incadra in munca.
Angajatorii sunt obligati sa depuna, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza drepturile salariale si/sau veniturile de natura acestora, la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au sediul, declaratia lunara privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj.
Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale fundamenteaza anual, pe baza propunerilor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, proiectul bugetului asigurarilor pentru somaj. Bugetul asigurarilor pentru somaj se aproba prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
Veniturile bugetului asigurarilor pentru somaj se constituie din:
- contributiile angajatorilor si ale persoanelor juridice la care isi desfasoara activitatea asiguratii;
- contributiile individuale ale persoanelor;
- venituri din alte surse, inclusiv din finantare externa.
Constituirea resurselor si efectuarea cheltuielilor bugetului asigurarilor pentru somaj se
realizeaza prin trezoreria statului. Disponibilitatile banesti inregistrate la finele anului de bugetul asigurarilor pentru somaj se reporteaza si se utilizeaza in anul urmator.
Angajatorii au obligatia de a plati lunar o contributie la bugetul asigurarilor pentru somaj, in cota de 2,5%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de
persoanele asigurate obligatoriu. De asemenea, ei retin si vireaza lunar contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj, in cota de 1%, aplicata asupra salariului de baza lunar brut, pentru asigurati, asupra veniturilor brute lunare realizate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Somajul in Romania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!