Situatie Financiara Anuala

Cuprins referat Cum descarc?

Lucrari premergatoare pentru intocmirea situatiilor financiare anuale .Pag. 4
Caracteristicile si forma situatilor financiare anuale . Pag. 5
Analiza situatiilor financiare anuale . Pag. 17


Extras din referat Cum descarc?

Lucrari premergatoare pentru intocmirea situatiilor financiare anuale
Situatiile financiare anuale intocmite de managementul intreprinderii au scopul de a oferi utilizatorilor informatiei contabile o imagine fidela a situatiei patrimoniului, a performantei economice si a pozitiei financiare a intreprinderii pentru exercitiul financiar la care se refera.
In acest scop, informatiile contabile acumulate in cursul exercitiului trebuie prelucrate suplimentar. Prin aceste prelucrari, persoana responsabila de intocmirea situatiilor financiare anuale, se asigura ca cerintele calitative impuse de legislatia in vigoare vor fi indeplinite.
a) Verificarea corectitudinii si completitudinii informatiei contabile necesare situatiilor financiare anuale se face prin intocmirea balantei de verificare si prin testarea cheilor de verificare contabile.
Dintre aceste chei de verificare, cele mai importante sunt:
" Verificarea rulajelor anuale din conturile de venituri si cheltuieli prin comparatie cu bugetul anual intocmit pentru exercitiul respectiv.
" Verificarea concordantei intre rulajele totale debitor / creditor ale balantelor analitice si rulajul total debitor / creditor al contului sintetic pentru care s-a facut dezvoltarea analitica respectiva.
" Verificarea concordantei dintre totalul rulajelor debitor / creditor din balanta sintetica de verificare cu totalul din registrul  jurnal.
" Verificarea concordantei dintre totalul coloanei ,, Venit baza de calcul  din registrul de vanzari cu totalul rulajelor inregistrate in conturile de venituri din vanzari si prestari servicii purtatoare de TVA.
" Verificarea prin sondaj a concordantelor in cartea mare.
b) Analiza si solutionarea tuturor soldurilor din conturile de operatiuni in curs de clarificare.
c) Realizarea unui punctaj exact al operatiunilor reciproce in cazul in care intreprinderea are subunitati sau lucreaza in relatie cu alte unitati din cadrul grupului.
d) Inventarierea patrimoniului si valorificarea rezultatelor acesteia.
e) Reevaluarea disponibilitatilor banesti aflate in conturi bancare in valuta si exprimarea lor la cursul de inchidere.
f) Inchiderea provizorie a veniturilor si cheltuielilor asupra contului 121.
g) Calculul si inregistrarea cheltuielii privind impozitul pe profit datorat.
h) Stabilirea destinatiilor pentru repartizarea profitului exercitiului financiar.
Caracteristicile si forma situatilor financiare anuale
Termenul bilant  care desemna in practica romaneasca in domeniul contabilitatii rapoartele financiare anuale obligatorii pentru orice entitate patrimoniala (societate comerciala, organozatie nonprofit, institutie publica)  a fost inlocuit, prin Legea nr.82/1991, republicata, cu expresia  situatii financiare anuale.
Prin aceasta schimbare in cadrul nostru legislativ in domeniul contabilitatii se intentioneaza alinierea la standardele internationale contabile si eliminarea confuziei care domnea intre bilant ca parte componenta a rapoartelor financiare anuale si acelasi termen desemnand totalitatea acestor rapoarte (de exemplu, obligatia legala de a intocmi si a publica bilantul cu referire la ansamblul rapoartelor, nu numai la partea referitoare la situatia patrimoniala).
La institutiile publice, documentul oficial de prezentare anuala si trimestriala a situatiei economice-financiare devine  situatia patrimoniului aflat in administrare si a executiei bugetului de venituri si cheltuieli.
Ne referim la situatiile financiare anuale ca la documente oficiale cu rolul de a prezenta o imagine fidela a pozitiei financiare (bilantul), a perfomantei financiare (contul de profit si pierdere) si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata.
Cine trabuie sa intocmeasca situatiile financiare anuale
Au obligatia de a intocmi situatii financiare anuale :
" Societatile comerciale;
" Companiile nationale si regiile autonome;
" Societatile cooperatiste;
" Alte persoane juridice cu scop lucrativ;
" Institutiile publice;
" Persoanele juridice cu scop nelucrativ (non-profit);
" Persoanele fizice autorizate sa desfasoare activitati independente;
" Orice persoana juridica care organizeaza contabilitatea in partida dubla;
Faptul ca tuturor acestor entitati le revine obligatia intocmirii situatiilor financiare anuale nu inseamna ca ele vor folosi acelasi format de prezentare.
Situatiile financiare au de regula periodicitate anuala, acoperind un exercitiu financiar general valabil pentru toate persoanele juridice, exercitiu care se desfasoara de la 1 ianuarie la 31 decembrie.
Structura situatilor financiare anuale


Fisiere in arhiva (1):

  • Situatie Financiara Anuala.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!