Sistemul Monetar European II

Cuprins referat Cum descarc?

Cap.1 Infiintarea Sistemului Monetar European 2
Cap.2 Sistemul Monetar European II 3
2.1. Etapele crearii Sistemului Monetar European II 3
2.2. Adoptarea Sistemului Monetar European II 4
2.3. Caracteristicile Sistemului Monetar European II 4
2.4. Statele membre ale Sistemului Monetar European II 6
Cap.3 Sistemul Monetar European I vs Sistemul Monetar European II 9
Concluzii 10
Bibliografie 11


Extras din referat Cum descarc?

Cap.1 Infintarea Sistemului Monetar European
Sistemul Monetar European a intrat in vigoare la 13 martie 1979, reprezentand acelasi mecanism al ,,sarpelui monetar" imbunatatit.Un element nou aparut a fost ECU, noua unitate valutara constituita din cantitati fixe ale tuturor monedelor comunitare.Obiectivul principal al acestui sistem este crearea ,,unei zone de stabilitate monetara" in Europa. Intre 6 si 7 iulie 1978, cancelarul german Schmidt si presedintele francez Giscar d'Estaign au propus lansarea unui sistem de cooperare monetara, la care sa participe toate monedele comunitare.In decembrie 1978 a fost aprobat de catre cei noua membri ai Comunitatii Europene.Sistemul Monetar European constituie punctul de intrare pentru valori de tari care adera la Uniunea Europeana.Acest sistem a fost constituit pentru a evita fluctuatiile mari ale ratei de schimb valutar in tarile intraeuropene. Dupa ce in anul 1971 a cazut sistemul Bretton Woods, tarile membre ale CEE au convenit, in anul urmator, pentru a mentine stabil cursul de schimb, prin prevenirea fluctuatiilor cursului de schimb de mai mult de 2,25%.In anul 1979, acest sistem a fost inlocuit cu Sistemul Monetar European, fiind definita Unitatea Monetara Europeana.Sistemul Monetar European este precursorul Uniunii Economice si Monetara, ce a condus la stabilirea monedei euro.
Sistemul Monetar European este constituit ca un preludiu la unificarea monetara.Obiectivul acestui sistem este de a pune bazele unei marimi mai mari a stabilitatii monetare in UE. Sistemul monetar va facilita convergenta dezvoltarii economice si va inviora procesul trecerii la UE.
SME are insemnatatea unei suprafete monetare fixate fata de marca si politica monetara germana. 
Trasaturile principale ale sistemului, la lansare, au fost urmatoarele:
- Obligatia de a intervene nelimitat in cadrul marjei de fluctuatie
- Indicatorul de divergenta
- Facilitati de creditare
- Mecanismul de decontare in ECU.
Sistemul Monetar European era un sistem de cursuri de schimb flexibile, care obliga tarile membre sa intervina pe piata pentru a mentine cursul de schimb al monedelor in cadrul unor limite de variatie stabilite.
Exista o serie de asemanari intre Sarpele monetar si Sistemul Monetar European, si anume:
- obiectivul principal este acelasi, crearea unei zonei de stabilitate monetara;
- presupun o participare voluntara;
- obligatiile unui stat membru sunt aceleasi: mentinerea unui sistem de cursuri fixe prin interventia pe piata a bancilor centrale.
Diferentele dintre Sarpele monetar si SME evidentiaza superioritatea acestuia din urma:
- aparitia ECU si rolul principal pe care acesta il va juca in SME;
- existenta unui indicator de divergenta care declanseaza interventiile bancilor centrale pe piata;
- institutionalizarea si perfectionarea sprijinului destinat interventiei pe piata pentru mentinerea cursului in limitele prestabilite.
SME este compus din:
- Unitatea Monetara Europeana (ECU), un cos de valute;
- Mecanismul de cursuri fixe, prin care statele membre au convenit sa mentina fluctuatiile cursului de schimb in anumite limite;
- FECOM (Fondul European de Cooperare Monetara), creat in octombrie 1972 si aloca moneda ECU la "banci centrale membre in schimbul de dolari si depozite de aur". 
La mecanismul ratei de schimb au participat monedele tuturor statelor member, cu exceptia Regatului Unit.
Pentru a se constitui Unitatea Economica si Monetara, apare Institutul Monetar European ce coordoneaza politica economic si monetara a Unitatii Europene si o Banca Centrala Europeana (BCE), ce guverneaza aceste politici.
Prima etapa a Sistemului European Monetar a fost constituita de unitatea monetara europeana, fiind urmata de introducerea monedei euro si Sistemul Monetar European II.Una dintre metodele folosite de Sistemul Monetar European este sincronizarea nationala relativa a ratelor dobanzilor. Etapa a-III-a a inceput pe 1 ianuarie 1999 si este caracterizata prin realizarea unui grad inalt de convergenta durabila masurat impotriva unui numar de obiective si criteria stabilite prin tratat.Ratele de conversie intre monedele nationale si moneda unica au fost stabilite in prima zi a acestei etape.Normele bugetare erau obligatorii si daca un stat membru nu respecta aceste norme se confrunta cu sanctiuni. 
Cap.2 Sistemul Monetar European II
2.1. Etapele crearii Sistemului Monetar European II
In iunie 1997 a fost luata hotararea de a inlocui SME I cu SME II de catre Consiliul European de la Amsterdam, in vederea stabilirii legaturii intre tarile participante si monedele tarilor Uniunii Europene neparticipante.Marja de fluctustie a fost pastrata la +/- 15% fata de paritate.Sistemul Monetar European II a aparut odata cu introducerea monedei euro in sistem. 
Inainte de 1990, SME a fost fortat de politicile si conditiile economice ale tarilor membre, in special de noua Germanie reunificata si Marea Britanie, aceasta fiind permanent retrasa din sistem. 
In 1994, a fost creat Institutul Monetar European pentru a stabiliza Banca Centrala Europeana (BCE).Aceasta banca este responsabila cu fixarea unei politici monetare unice si a ratei dobanzii tarilor participante, raportate la bancile lor nationale.In anul 1998, Austria, Belgia, Finlanda, Franta, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia si Spania si-au ajustat rata dobanzii pana la un nivel redus si uniform cu scopul de a promova cresterea economica si pregatirea unei monede comune.
In anul 1999, membrii Uniunii Europene au adoptat moneda unica, euro, in vederea schimburilor internationale si platilor electronice.Moneda euro a fost introdusa in sistem, dupa 40 de ani de la infiintarea UE, creandu-se o politica economica comuna ce a impiedicat reducerea dobanzii, cheltuieli publice excesive si mentinerea unei rate a inflatiei acceptabile.
In ianuarie 2002 au fost introduse in circulatie monedele si bancnotele euro, iar doua luni mai tarziu monedele nationale nu aumai fost acceptate ca monede oficiale


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar European II.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!