Sistemul Monetar al Romaniei

Cuprins referat Cum descarc?

1. Sistemul monetar: definire, continut, rol 3
2. Clasificarea sistemelor monetare 5
3. Convertibilitatea si cursul de schimb 6
4. Reglementarea emisiunii de moneda 7
5. Momente importante in evolutia Sistemului monetar national 9
5. Concluzii 16
6. Bibliografie 17


Extras din referat Cum descarc?

1.Sistemul monetar: definire, continut, rol
Sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare si reglementare a circulatiei monetare dintr-o tara, pe baza unor legi speciale ale statului respectiv. Poate fi denumit si ca ansamblul normelor legale si al institutiilor care reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile banesti dintr-un stat.
Sistemul monetar se caracterizeaza prin:
o faramitare;
o simplitate;
o deteriorarea monedei.
Faramitarea, ca trasatura esentiala, rezulta din descentralizarea monedei si din lipsa de unitate a circulatiei monetare.
Simplitatea rezulta din numarul insuficient de elemente ale acestuia (unitate monetara, titlul metalului pe care il reprezinta).
Deteriorarea monedei consta in uzura acesteia si posibilitatile de falsificare (prin reducerea continutului de metal pretios din care erau confectionate monedele).
Politica monetara a fiecarui stat necesita existenta unui sistem monetar unic.
Elementele unui sistem monetar rezulta din reglementarile monetare ale statului respectiv, din modul de organizare al circulatiei monetare si trebuie sa raspunda urmatoarelor probleme:
o baza sistemului monetar;
o circulatia monetara;
o creatia monetara;
o dimensionarea cantitatii de bani necesara circulatiei;
o organizarea relatiilor monetare ale unei tari cu strainatatea;
o asigurarea stabilitatii sistemului monetar.
Un sistem monetar cuprinde urmatoarele elemente:
a. metalul monetar;
b. unitatea monetara;
c. baterea si circulatia monedei;
d. emisiunea si circulatia bancnotelor;
e. emisiunea si circulatia monedei scripturale.
Metalul monetar reprezinta metalul din care sunt confectionate monedele care circula in interiorul unui stat, putand fi reprezentat de aur, argint sau ambele metale. Sistemele monetare bazate pe aceste metale monetare se numeste sisteme metaliste.
Unitatea monetara se caracterizeaza prin valoare paritara si paritate monetara si confera banilor dintr-o tara caracter national. Valoarea paritara reprezinta cantitatea de metal pretios care se atribuie prin lege unei unitati monetare. Paritatea monetara reprezinta raportul valoric dintre doua unitati monetare.
Baterea si circulatia monedei cuprinde baterea monedelor cu valoare intrinseca (confectionate din aur si argint) cat si a celor fara valoare deplina (confectionate din aliaje de metale nepretioase, zinc, aluminiu). 
Emisiunea bancnotelor este reglementata la nivelul fiecarei tari si vizeaza aspecte referitoare la emisiunile si la relatiile dintre banca centrala si bancile comerciale, cu scopul dimensionarii corecte a masei monetare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Monetar al Romaniei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!