Sistemul Financiar Public si Impactul sau asupra Economiei

Cuprins referat Cum descarc?

CUPRINS 2
1.SISTEMUL FINANCIAR PUBLIC SI FUNCTIILE ACESTUIA 3
1.1 SISTEMUL FINANCIAR PUBLIC SI COMPONENTELE ACESTUIA 3
2. STRUCTURA SISTEMULUI FINANCIAR 8
2.1 SISTEMUL FINANCIAR CA SISTEM DE RELATII FINANCIARE 8
2.2 SISTEMUL FINANCIAR CA SISTEM AL INSTITUTIILOR FINANCIAR-BANCARE 11
2.3 SISTEMUL FINANCIAR CA SISTEM DE FONDURI FINANCIARE 11
2.4 SISTEMUL FINANCIAR CA ANSAMBLU AL INSTRUMENTELOR DE CONDUCERE SI REGLARE A ACTIVITATII ECONOMICE 12 
2.5 SISTEMUL FINANCIAR CA SISTEM DE FINANTARE A ECONOMIEI 13
2.6 SISTEMUL FINANCIAR CA ANSAMBLU AL FLUXURILOR MONETARE DIN ECONOMIE 14
3. RESTRUCTURARI IN SISTEMUL DE RELATII FINANCIARE SI IMPACTUL LOR ASUPRA ECONOMIEI DE PIATA IN ROMANIA 16 
4. CONCLUZIE 19
BIBLIOGRAFIE 21


Extras din referat Cum descarc?

1.Sistemul financiar public si functiile acestuia
1.1 Sistemul financiar public si componentele acestuia
In plan conceptual, sistemul financiar are un continut si semnificatii complexe, sintagma respectiva fiind utilizata cu sensuri relativ diferite, atat in literatura de specialitate, cat si in activitatile umane cotidiene. In acest context, se paote remarca existenta unor abordari relativ distincte cu privire la modul de definire si analiza in literatura de specialitate, straina si autohtona, mai ales prin accentul pus pe elemente de continut considerate a fi mai relevante in definirea acestuia.
Pe de alta parte, pentru conturarea conceptului de sistem financiar consideram importanta raportarea la notiunea generala de sistem, care cunoaste, de asemenea, mai multe acceptiuni, dar desemneaza, in esenta un ansamblude elemente dependente intre ele si formand un tot organizat, care pune ordine intr-un domeniu de gandire teorretica, reglementeaza clasificarea materialului intr-un domeniu de stiinte ale naturii sau face ca o activitate practica sa functioneze potrivit scopului urmarit. O prima definire a notiunii de sistem poate fi atribuita filosofului Aristotel, care afirma ,,intregul ewste mai mult decat suma partilor componente". In limba latina si limba greaca, termenul de sistem desemna actiunea de ,, a combina, a pune impreuna, a aseza alaturi."
In consonanta cu sfera de cuprindere a conceptului de sistem financiar, prin prisma delimitarii proceselor si relatiilor economice pe care le are in vedere notiunea, se pot atribui acestei abordari mai limitative sau mai extinse, in raport cu alte concepte, cum ar fi, de exemplu acela de sector financiar. Totodata, insa, aspecte legate de conceptul de sistem financiar se interconditioneaza cu sfera de manifestare a alotor concepte, cum ar fi acela de sistem sau sector bancar, sistem monetar si sistem fiscal.
De regula, termenul de sistem financiar este abordat cu inteles relativ diferit in raport cu conceptul de sector financiar are un sens mai restrans sectorul financiar fiind adeseori definit ca ,,o parte, o componenta a unei economii ce furnizeaza servicii de natura financiara catre celelalte entitati ale economiei".
Componente ale sistemului financiar devin in acceptiunea de mai sus, Banca Centrala, bancile, institutiile financiare nebancare, pitele financiare si institutiile cu atributiuni de reglementare si supraveghere din domeniul financiar. Accentul in cadrul sectorului financiar este asezat, in principal pe oferta de servicii financiare oferite in cadrul economiei de catre diverse entitati de factura finaciara. Intr-un sens mai restrans decat cel de mai sus, se manifesta o componenta importanta a sistemului financiar, si anume sectorul sau subsistemul bancar. Sectorul bancar este format, intr-un sens restrans din Banca Centrala, ca ,,banca a bancilor", bancile diversificate in raport de particularitatile acestora, dar si alte organisme de credit specializate.
Pe de alta parte, continuand analiza de la particular la general se poate constata ca, intr-un sens mai larg de abordare a derularii proceselor, fenomenelor si reltiilor economice din sfera de cuprindere a sectorului financiar, se manifesta procese si fenomene financiare specifice sistemului financiar. Acesta are in vedere, un cadru mai general referandu-se la procese si relatii economice ce se desfasoara in legatura cu ,,interactiunea dintre oferta si cererea de servicii de natura financiara sau analizand mai in profunzime sfera serviciilor de natura financiara, ca ansamblu al "interrelatiilor ce se manifesta intre cerere si oferta legate de constituirea capitalurilor diverselor categorii (operatori, participanti, entitati) economice". In delimitarea conceptului de sitem financiar si analiza a acestuia apare deci importanta si studierea cererea de servicii financiare, care provine nu numai din sfera unor entitati de factura financiara (banci, institutii financiare nonbancare etc), ci si din partea unor categorii economice nefinanciare, cum ar fi de exemplu gospodariile, firmele si statul.
In acelasi cadru de analiza se inscrie si conceptul de sistem monetar. Sistemul monetar se refera in principal la unitatea monetara, ca mijloc de plata si trebuie sa precizeze paritatea acesteia. In functie de continutul etalonului monetar adoptat, s-au consacrat, de-alungul timpului, maui multe tipuri de sisteme monetare si anume: sisteme monetare avand drept etalon metalul monetar, sisteme monetare bazate pe etalonul combinat si sisteme monetare pa etalonul putere de cumparare. Exprimarea tuturor proceselor si fenomenelor la care se refera sistemul financiar se realizeaza astazi prin etalonul putere de cumparare, prin moneda emisa, deci, de catre banca centrala a unui stat, sau uniune de state membre.
Sistemul bancar reprezinta o componenta importanta a sistemului fianciar, insa uneori, cele doua concepte se confunda. Adesea, se utilizeaza si sintagma de ,,sistem financiar-bancar", cu referire la sistemul financiar.
In contextul definirii si analizei conceptului de sistem fianciar vizand procesele si fenomenele la care acesta se refera, devine important a preciza ca o parte covarsitoare a acestora se desfasoara an contextul implicarii autoritatilor publice guvernamentale in activitatea economica si sociala. In acest context, apare relevanta notiunea de sistem fiscal, delimitat ca ansamblu al relatiilor financiare de constituire, distribuire si utilizare a resurselor fianciare sub forma fondurilor banesti, in scopul acoperirii unor nevoi cu caracter public. Astfel, ,,cercetarea sistemica a vastei problematici fiscale trebuie sa-si propuna definirea si dispunerea conceptelor, procedeelor si metodelor specifice teoriei si practicii fiscale intr-un tot unitar si organizat, care sa reuneasca ansambluri de natura economica, tehnica, administrativa, referitoare la activitatea de impunere. Abordarea sistemica are un rol ordonator, contribuind la explicarea unor concepte, sistematizarea cunostintelor, intelegerea interconexiunilor dintre economia de schimb, prelevarile fiscale si economia publica, identificarea si eliminarea distorsiunilor prin reglarea complexului domeniu fiscal. Prin urmare, se poate considera ca sistemul fiscal cuprinde un ansamblu de concepte, principii, metode, procese cu privire la o multime de elemente (materie impozabila, cote, subiecti fiscali), intre care se manifesta relatii care apar ca urmare a proiectarii, legiferarii, asezarii si perceperii impozitelor si care sunt gestionate conform legislatiei fiscale, in scopul realizarii obiectivelor sistemelor. Se constata ca problematica sistemului fiscal se integreaza cu acee a sistemului financiar, iar raporturile dintre acestea sunt de la parte la intreg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Financiar Public si Impactul sau asupra Economiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!