Sistemul cheltuielilor bugetului de stat

Extras din referat

Cheltuielile bugetului de stat constituie acea parte a cheltuielilor publice destinate satisfacerii unor nevoi generale, comune intregii natiuni.
1. Legatura dintre cheltuielile publice si cheltuielile
bugetului de stat
Cheltuielile publice exprima relatiile economico-financiare in forma baneasca, care se manifesta intre stat, pe de o parte si persoane fizice sau juridice, pe de alta parte, cu ocazia repartizarii si utilizarii resurselor financiare ale statului, in scopul indeplinirii functiilor sale.
La randul lor, cheltuielile bugetare reprezinta cheltuielile publice care se acopera din resursele prevazute in bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele institutiilor publice autonome.
Din punctul de vedere al continutului economic, cheltuielile publice pot reprezenta un consum definitiv de produs intern brut (cheltuieli curente) sau avansare de produs intern brut (cheltuieli de capital).
Prin urmare, atat cheltuielile publice cat si cheltuielile bugetare permit cresterea productivitatii muncii, a PIB-ului, a cheltuirii cu eficienta a fondurilor publice in domeniile sanatatii, invatamantului, culturii, ordinii si administratiei publice.
Caracteristicile si corelatiile cheltuielilor publice si a cheltuielilor bugetare se
evidentiaza tabelul 1
Corelatiile dintre cheltuielile publice si cheltuielile bugetare justifica importanta semnificativa a efectuarii acestora, precum si implicatiile pe care le au asupra reglarii macroeconomice.
Astfel, se impune efectuarea periodica a unor analize asupra modului de efectuare a cheltuielilor bugetare, pentru a se evidentia eficienta resursele allocate pentru finantarea unei anumite destinatii (invatamant, sanatate,etc.), precum si masurile ce trebuie luate pentru ca bugetul de stat sa contribuie la reglarea macroeconomica. Aceste aprecieri se justifica intrucat, din pacate, practica bugetara din Romania se bazeaza pe proiectiile bugetare si masurile reparatorii ale procedurii bugetare (prin rectificarile bugetare), punandu-se un accent mai limitat pe analizarea modului in care se efectueaza cheltuielile bugetului de stat, desi eficientizarea acestora au rol semnificativ in reglarea macroeconomica.
.2. Clasificarea cheltuielilor bugetului de stat
Structura cheltuielilor bugetare evidenta factorii care asigura cresterea acestora si modul in care pot fi controlati, sursele utilizate si modalitatea de acoperire a cheltuielilor bugetare, precum si identificarea diverselor forme de ajutoare financiare acordate de catre stat.
Clasificatia cheltuielilor bugetare sufera schimbari de la an la an, in functie de politica bugetara, cele mai semnificative fiind cheltuielile curente (de personal, bunuri si servicii, dobanzi, subventii), cheltuieli de capital, imprumuturi si rambursari de credite.
Pe baza Legii finantelor publice, cheltuielile bugetare se grupeaza in parti, capitole si subcapitole, dupa clasificatia functionala, si in titluri, articole si alienate dupa clasificatia economica. Criteriile de clasificare a cheltuielilor publice48 se evidentiaza conform Tabelului 2


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Cheltuielilor Bugetului de Stat.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!