Sistemul Bancar din Franta

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. 1 Sistemul bancar francez 3
1. 1 Scurt istoric 3
1.2 Tipuri de institutii 4
1.2.1. Bancile - activitatea bancara 4
1.2.2. Institutiile de credit 7
1.3 Interventia statului francez in activitatea bancara 11
Cap. 2 Banca Centrala a Frantei 12
2.1. Scurt istoric 12
2.2 Obiectivele Bancii Centrale 12
2.3 Functiile Bancii Centrale 14
Cap. 3 Banci reprezentative din Franta 16
3.1. BNP Parisbas 16
3.2. Bancile Populare 18
Bibliografie 20


Extras din referat Cum descarc?

Cap. 1 Sistemul bancar francez
1. 1 Scurt istoric 
In perioada Evului Mediu si la inceputul timpurilor moderne, activitatile bancare din Franta au cunoscut o intarziere si mai dificila de dezvoltare decat in tarile vecine. Metodele de banking, inventate in principiu in Italia, au fost adoptate si de Franta constand in manualul tranzactiilor de schimb, operatiunile de credite ce s-au dezvoltat prin depozite de credite, transferuri si diverse investitii, precum si utilizarea facturilor de schimb pentru transferurile de fonduri.
In Franta, se poate spune ca lucrurile au evoluat mai mult in avantajul financiarilor, decat al bancherilor.
Dezvoltarea economica din perioada timpurilor moderne, adica secolele XVI - XVIII, va favoriza consolidarea pozitiilor dobandite sau pierdute la sfarsitul Evului Mediu. Ramanerea in urma a Frantei, in domeniul bancar si al negotului international se accentueaza. La inceputul secolului al XVI - lea, singurul targ international care se mentine pe teritoriul francez, este cel de la Lyon unde desfasoara sau activeaza in principal bancile germane si italiene.
In perioada 1945-1984 reglementarile bancare din Franta au favorizat specializarea institutiilor bancare si o compartimentare accentuata a sistemului bancar francez. In anul 1945, Banca Frantei a fost nationalizata si incepand cu acest an, marile banci franceze au fost treptat trecute in proprietatea statului. Aceasta situatie a fost pastrata pana in jurul anului 1986 cand, datorita nevoilor de majorare a capitalurilor bancilor franceze si de adaptare la conditiile competitiei bancare, s-a nascut interesul privatizarii bancilor franceze.
Totodata, in aceasta perioada se observa o indepartare a bancilor franceze de la nevoile economiei si de la rolul pe care ar trebui sa-l indeplineasca. Datorita acestor deficiente in functionarea sistemului bancar, in anii `60, Guvernul francez, initiaza doua proiecte de reforma, unul de factura politica care prevedea dezvoltarea la Paris a uneia dintre cele mai mari piete financiare europene, iar al doilea proiect presupunea consolidarea sistemului bancar francez prin asigurarea unei stranse legaturi cu industria.
Legea bancara din 1984 a avut profunde implicatii asupra structurii sistemului bancar francez si a organismelor de reglementare si supraveghere a sistemului financiar-bancar.
Sistemul bancar francez a inregistrat in ultimii ani si un proces puternic de concentrare bancara, in urma unor fuziuni si achizitii. Astfel, numarul institutiilor bancare a scazut de la 2097 institutii in anul 1989 la 751 la sfarsitul anului 2008.
In concluzie sistemul bancar francez se caracterizeaza printr-un inalt grad de concentrare si prin reglementare stricta a activitatii bancare, dominant de relatiile privilegiate pe care le-a intretinut din totdeauna cu statul. Transformarile in structura sistemului financiar-bancar francez au fost realizate mai mult ca urmare a reglementarilor stabilite de stat, decat ca un proces evolutiv spontan, care ar fi impus adaptarea reglementarilor conform noilor cerinte.
1.2 Tipuri de institutii 
1.2.1. Bancile - activitatea bancara
Pana in secolul XIX, sistemul bancar francez era structurat in trei mari domenii:
- bancile de emisiune care detineau monopolul emiterii de bancnote nationale;
- bancile comerciale care activau ca institutii de intermediere financiara;
- institutii financiare specifice, precum casele de economii si cooperativele de credit.
Actuala structura bancara franceza este rezultatul unor procese economice: concentrarea, dezvoltarea internationala si specializarea. Bancile au urmat inevitabil procedeul de concentrare manifestata pe ansamblul economiei, pentru ca marile intreprinderi, rezultate din concentrarile economice aveau nevoie de parteneri financiari de aceeasi talie.
Bancile franceze sunt cunoscute in special sub denumirea "banques AFB". Referindu-se la bancile ce au aderat la Asociatia Franceza a Bancilor, pentru a le distinge de bancile mutuale sau cooperative si de ansamblul institutiilor bancare. Ele sunt singurele indreptatite sa utilizeze apelativul "banca" fara alta explicatie.
La sfarsitul anului 1992 principalele opt grupuri bancare erau reprezentate de: Banque Nationelle de Paris, Credit Lyonnais, Societe Generale, Credit Industriel et Commercial, Credit Commercial de France, Credit du Nord, Parisbas si Indosuez.
Alaturi de Banca Centrala functioneaza bancile de depozit sau bancile comerciale orientate spre activitati pe termen scurt si institutiile bancare pe termen lung: bancile de afaceri sau bancile de investitii. 
Legea bancara din 1984 a abrogat statutul bancilor de afaceri si al bancilor de credit, pe termen mediu si lung, si a adoptat principiul bancilor universale care pot constitui depozite de orice forma, pe orice perioada de timp si care desfasoara toate operatiunile de credit, fara limitarea clientelei.
Potrivit reglementarii bancare din Franta, banca universala poate indeplini un numar mare de activitati conexe precum:
- gestiunea valorilor imobiliare;
- gestiunea patrimoniului;
- servicii catre intreprinderi;
- inginerie financiara;
- activitate de banci - asigurari;
- activitati imobiliare;
- activitati de voiaj.
In Franta, cele mai vechi institutii bancare, precum Credit Lyonnais, Banque Nationalle de Paris si Societe Generale au fost infiintate si organizate dupa acest model.
Bancile franceze, datorita dezvoltarii internationale, au realizat performanta de a ocupa locul al doilea, pe plan mondial, dupa bancile americane si inaintea bancilor britanice, japoneze si germane, fiind prezente in peste 1000 de orase din 124 de tari. In acelasi timp, numeroase banci straine s-au instalat in Franta, in principal americane, japoneze si europene, specializate in general in operatiuni de comert exterior si tranzactii pe piata de capital.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Franta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!