Sistemul Bancar din Canada

Cuprins referat Cum descarc?

1. ISTORIC.3
2. FUNCTII SI ATRIBUTII.8
2.1. Politica monetara.9
2.2. Emisiunea monetara.12
2.3. ,,Banca a bancilor".14
2.4. Agent al statului.15
3. OBIECTIVE 2007.16


Extras din referat Cum descarc?

CAPITOLUL 1
ISTORIC
Banca Canadei este banca nationala a acestei tari. Aceasta nu este o banca comerciala, si, prin urmare, nu ofera servicii bancare publicului. In schimb, are in vedere politica monetara, sistemul financiar, emisiunea monetara, managementul fondurilor publice. Principalul sau obiectiv, asa cum a fost reglementat in Legea Bancii Canadei, este de ,, a promova bunastarea economica si financiara a Canadei " . Banca a fost fondata in 1933 ca o societate cu capital privat. In 1938 a devenit o societate de tip Crown, apartinand guvernului federal. Din acel moment, Ministerul Finantelor a detinut intregul capital emis de catre banca. In ultima instanta, banca este proprietatea cetatenilor Canadei.
Pe parcursul primilor 50 de ani ai Confederatiei, Canada a aratat putin interes in infiintarea unei banci centrale. Abia in 1913 Parlamentul a discutat in mod formal acest subiect, indemnat la acea perioada de W. F. MacLean, MP pentru South York. Planul sau, care sustinea necesitatea unei banci nationale proprii aflate la subordinea Guvernului, a fost abandonat, primul ministru R.L. Bordeux nevazand ,,nici o necesitate prezenta" a unei asemenea banci.
Pana la Marea Criza din 1929, nevoia unei banci centrale a fost redusa, desi economia era faramitata si predominant rurala. Sistemul bancar care s-a dezvoltat in Canada a fost semnificativ diferit de cel al SUA. In partea de sud a granitei, un curent distinctiv de cel american a incurajat dezvoltarea bancilor locale independente, iar o masa larga a populatiei a format comunitati pentru a pune in practica acest curent.
In Canada, influenta britanica a fost reflectata de preferinta pentru existenta unui numar limitat de banci, organizate teritorial sub forma sediilor. In anii premergatori Confederatiei, asezarile rurale de mici dimensiuni imprastiate pe zone intinse, au favorizat constituirea sediilor bancare. In conditiile unei economii partial nedezvoltate, sediile bancare au putut fi constituite cu mai putin capital si cu mai putin personal bancar decat ar fi fost necesar pentru construirea de banci independente in fiecare regiune.
Reteaua de sedii bancare existenta s-a dovedit suficienta pentru a satisface nevoile populatiei timp de aproape un secol. Bancile furnizau cantitatea de bancnote din circulatie si puteau satisface oricand cererile sezoniere si neasteptate de moneda. Totodata, acestea operau cu problemele statului fara a depune un efort semnificativ, iar, pe parcurs, reteaua bancara a dezvoltat un sistem de transferuri intre banci bazat pe emiterea si circulatia cecurilor.
La inceputul anilor 1930, climatul politic s-a schimbat. Criza economica de mari dimensiuni si critica sistemului financiar existent a coincis cu grija primului ministru R.B.Bennett referitoare la lipsa de mijloace financiare directe pe care sa le plaseze in conturi internationale. In 1933, acesta a infiintat un comitet regal care avea ca atributii studiul ,,organizarii si activitatii intregului sistem bancar si monetar si a argumentelor pro si contra privind infiintarea unei institutii bancare centrale".
Argumentele pro au avut castig de cauza. Comitetul regal, condus de lordul Macmillan, a recomandat in raportul sau infiintarea unei banci centrale. La o saptamana dupa ce raportul a fost facut public, primul ministru a anuntat ca guvernul va lua in considerare recomandarile, in vederea adoptarii acestora.
O anexa a raportului intitulata ,,Sugestii privind principalele aspecte ale constituirii unei banci centrale a Canadei" primeste incuviintarea regala pe 3 iulie 1934 si devine legea de infiintare a bancii. In martie 1935, Banca Canadei s-a infiintat ca o institutie cu capital privat, format din actiuni oferite spre vanzare publicului.
Primul guvernator al Bancii Canadei a fost Graham F. Towers, in varsta de 37 de ani, care s-a remarcat atat pe plan intern, cat si in strainatate, conducand activitatea bancii timp de 20 de ani.
La putin timp dupa infiintarea bancii guvernul ,care a urmat, a introdus un amendament la Legea Bancii Canadei, in vederea nationalizarii acesteia. In 1938 banca devine o institutie de tip Crown, aceasta forma de proprietate fiind prezenta si astazi.
Organizarea bancii a asimilat noi functii alaturi fata de cele existente in alte parti. Operatiunile de emisiune monetara au fost transferate de la Departamentul financiar(din momentul infiintarii bancii), iar birourile ce primeau masa monetara emisa devin sucursale ale bancii. Un nou Departament de Cercetare a fost infiintat pentru a furniza informatii si pentru a acorda ajutor in materie de dezvoltare economico-financiara, precum si pentru a asigura conditii prielnice desfasurarii afacerilor. Departamentul de Relatii Externe si Departamentul de Securitate au devenit functionale aproape imediat, in timp ce transferul ,,Diviziei datoriei publice" de la Departamentul de Finante a fost intarziat pana la amenajarea unui spatiu optim desfasurarii acestei activitati. Acest transfer s-a realizat in 1938.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar din Canada.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!