Sistemul Bancar

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprins:
Capitolul 1 pag 3-4
I. Banca- concept si functiile ei in economie.
II. Bancile comerciale si rolul lor in sistemul bancar.
Capitolul 2 pag 5-7
I. Sistemul bancar.
II. Riscurile bancare.
Capitolul 3 pag 8-9
I. Sistemul bancar din Republica Moldova.
II. Principalele tipuri de credite bancare
Concluzii si Propuneri pag 10
Bibliografie pag 11


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1.
I.Banca- concept si functiile ei in economie.
O banca poate fi definita ca o institutie care mobilizeaza mijloace banesti disponibile, finanteaza si crediteaza persoanele fizice si juridice, organizeaza si efectueaza decontarile si platile in cadrul economiei nationale si in relatiile cu celelalte state, in scopu lobtinerii deprofit. 
Din definitie rezulta caracterul complex al rolului pe care banca il are in economie, atat din punct de vedere al serviciilor pe care le efectueaza, cat si din punct de vedere al relatiilor in spatiul geografic.
II. Bancile comerciale si rolul lor in sistemul bancar.
Aparitia bancilor moderne este strans legata de dezvoltarea comertului cu cetatile indepartate si acumularea capitalului monetar in special pe aceasta baza, expresie a dezvoltarii productiei manufacturiere si a expansiunii generale a economiei. 
Legate de nevoile comertului si desfasurand principalele operatiuni prin intermediul efectelor comerciale, in mod firesc bancile au primit atributul de comerciale.
Bancile s-au afirmat esential ca institutii monetare, a caror caracteristica principala este posibilitatea de a pune in circulatia creanta asupra lor insesi , care sporesc masa mijloacelor de plata, circulatiei monetare. 
Caracteristica semnificativa a acestor intermediari este transformarea activelor monetare in moneda.
Forma principala a creatiei monetare este emisiunea de bancnote. La inceput aceasta functie era deschisa tuturor bancilor pentru ca ulterior sa fie una specifica bancii de emisiune.
Totusi, bancile comerciale tipice isi aduc aportul lor la creatia monetara prin transformarea activelor nemonetare (conturi, obligatii) fara putere liberatorie in instrumente de plata.
Un timp, in Anglia, Franta, SUA si alte tari, o mare parte a bancilor de depozit efectuau si operatiuni de emisiune. Multiplicarea acestor centre de emisiune a condus la crearea conditiilor de incalcare a normelor de emisiune si incarcarea canalelor circulatiei cu bancnote emise cu sau fara justificare economica. 
O tendinta care s-a manifestat in sanul bancilor o intreaga epoca este specializarea bancilor, care desi in descrestere nu inceteaza sa caracterizeze lumea bancilor. 
Separarea si independenta bancilor specializate este in momentul delimitarii sferei de competenta si de activitatea bancilor de depozit.
Un moment important in evolutia bancilor l-a reprezentat criza economica din anii 1929 - 1933, care s-a manifestat in toate tarile dezvoltate, dar a avut efecte devastatoare in SUA prin crahul bancar de proportii (36 % din banci fiind declarate in stare de faliment).
Intre bancile specializate un loc deosebit il ocupa institutiile de credit specializate carora le-a fost evidentiata o misiune de interes public; creditarea pe termen mijlociu si lung a unor ramuri (frecvent agricultura), sprijinirea actiunilor de credit ipotecar imobiliar; creditarea colectivitatilor locale, etc.
Societatile financiare, in fapt societati de credit, sunt prezente in activitatea economica in toate tarile dezvoltate: sunt institutii de credit care pe de-o parte nu sunt autorizate sa primeasca depozite, iar pe de alta parte nu pot efectua decat operatiunile pentru care au fost abilitate prin lege sau conventie.
Principalele lor orientari sunt: leasing-ul, factoring-ul, acordarea si garantarea de credite pe termen mijlociu si lung pentru intreprinderi, creditarea marfurilor cu plata in rate, creditarea locuintelor cu garantii ipotecare, gestiunea mijloacelor de plata, in special prin carti de credit.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Bancar.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!