Sisteme europene de plăți - inclusiv target, target II, transfond

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Caracterizarea generala a sistemelor europene de plati 3
1.1 Abordari conceptuale 3
1.2 Rolul sistemelor europene de plati 4
Capitolul 2. Caracterizarea principalelor forme ale sistemului european de plati 5
2.1 SWIFT 5
2.2 TARGET 7
2.3 TARGET II 8
2.4 TRANSFOND 10
2.4.1 ReGIS 11
2.4.2 SENT 12
2.4.3 SaFIR 13
CONCLUZII 15
BIBLIOGRAFIE 16


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Caracterizarea generala a sistemelor europene de plati
1.1 Abordari conceptuale 
Sistemul de plati este un ansamblu de instrumente, proceduri bancare si reguli care asigura transferul de fonduri intre participantii la sistem (institutii de credit sau institutii financiare). Sistemul se bazeaza pe un acord intre participantii la sistem si operatorul de sistem, iar transferul de fonduri se realizeaza prin intermediul unei infrastructuri tehnice.
Sistemul de plati este definit drept un set de angajamente pentru descarcarea obligatiilor asumate de catre agentii economici cu ocazia procurarii de resurse reale ori financiare. 
Progresele tehnologice au creat posibilitatea transmiterii pe cale electronica a unui volum mare de informatii, intr-un timp relativ scurt. Un impediment au fost procedeele de lucru diferite de la o tara la alta. Aparitia companiilor specializate in transferuri electronice, precum si standardizarea mesajelor au reprezentat cadrul necesar pentru efectuarea unor transferuri rapide intre diferite institutii financiare din intreaga lume. 
Un sistem de decontare este format din banca centrala, bancile comerciale, dar si case de compensatie si companii de telecomunicatii interbancare. In tarile membre ale Uniunii Europeane sistemele de plati sunt foarte difersificate. Exista 27 de sisteme de plati care se refera mai ales la decontarile de mare valoare. Fiecare stat membru trebuie sa detina un sistem de plata pe baza bruta in timp real pentru a favoriza astfel integrarea sistemelor europene de plati si pentru a imbunatati securitatea acestora.
In componenta sistemului european de plati sunt incluse:
- sisteme de plati pentru decontarile de mare valoare (large-value payment systems). Acestea sunt aferente decontarilor dintre persoane juridice, in special decontarilor interbancare si cuprinde operatiuni aferente tranzactiilor cu titluri, tranzactiilor de schimb valutar in euro si tranzactiilor de pe piata monetara: SWIFT, TARGET.
- sisteme de plati pentru decontarile de mica valoare (retail payment systems), care cuprind platile efectuate catre clientii bancilor: firme, autoritati publice, clienti individuali: EUROGIRO,WESTERN UNION, MONEYGRAM.
1.2 Rolul sistemelor europene de plati
La nivelul Uniunii Europene, avand in vedere importanta derularii platilor in conditii de securitate, precum si integrarea pietelor monetare nationale, a fost necesara implementarea unui sistem de plati si compensari integrat.
Functionarea adecvata a sistemelor de plati si a sistemelor de decontare a operatiunilor cu instrumente financiare influenteaza realizarea si mentinerea stabilitatii financiare. Integrarea pietelor financiare si conexiunile realizare intre sisteme pot determina migrarea riscului de la un sistem la altul (riscul de contaminare) si exportul riscului la nivel global (efectul de domino). Stabilitatea financiara poate fi compromisa daca o institutie de credit, aflata intr-o situatie critica, sau intregul sistem bancar se confrunta cu intreruperi operationale cauzate, de exemplu, de dezastre naturale, dificultati in operarea echipamentelor IT, fraude, sau de un management defectuos. 
Implementarea sistemului european de plati a determinat o crestere semnificativa a vanzarilor de bunuri si servicii, a redus restrictiile impuse comertului de barierele geografice si de asemenea, a facilitat accesul la creditele de consum. Platile electronice ofera anumite beneficii precum comoditate si rapiditate tuturor participantilor la tranzactiile economice, respectiv consumatorilor si comerciantilor, sistemului bancar, administratiei centrale si locale, companiilor.
Capitolul 2. Caracterizarea principalelor forme ale sistemului european de plati
2.1 SWIFT
Dezvoltarea informaticii si a comunicatiei a determinat aparitia sistemului de transfer SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), un sistem rapid si modern, de origine europeana, cu retele pe plan mondial.
SWIFT s-a infiintat in Belgia, in 1973, sub forma unei societati pe actiuni, non-profit. La constituirea acesteia au participat 239 de banci din 15 tari, iar scopul principal era sa ofere institutiilor financiare din intreaga lume, servicii de transfer rapid de fonduri, realizate pe o baza standardizata. In prezent sunt conectate la SWIFT 7600 de banci din 200 de tari.
Reteaua SWIFT este un sistem de comunicare bazat pe principiul transmiterii reciproce de informatii intre doua banci sau intre doi participanti oarecare. Banca initiatoare a mesajului si cea destinatara (receptoare a mesajului) nu se afla in legatura directa, mesajul fiind transmis prin intermediul centrului de operare la care este conectata tara din care acesta porneste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Europene de Plati - Inclusiv Target, Target II, Transfond.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!