Sistem Bancar din Elvetia

Cuprins referat Cum descarc?

Cap. I. Descrierea sistemului bancar 3
elvetian 3
I. 1. Istoric 3
I. 2.Tipuri de institutii bancare 4
3. Indicatori de apreciere ai sistemului bancar elvetian 5
I. 4. Factori de influenta 6
I. 5. Tendinte ale sistemului bancar elvetian 7
Cap. II. Banca Nationala a Elvetiei 8
II. I. Istoric 8
II. 2. Obiective 9
II. 3. Functiile Bancii Centrale ale Elvetiei 11
II. 4. Instrumente folosite 12
II.5. Caracteristici definitorii 13
Cap. III. Caracterizarea a doua banci Din Elvetia 18
III. 1. Credit Suisse - Istoric , operatiuni bancare 18
III. 2. UBS-AG si relatia sa cu Credit Suisse 19
Webografie 22


Extras din referat Cum descarc?

Cap. I. Descrierea sistemului bancar 
elvetian
I. 1. Istoric
Istoria atesta faptul ca primele banci elvetiene au aparut in jurul anului 1680, iar patronii lor garantau cu propria lor avere toate depozitele clientilor. De aici s-a nascut traditia privind securitatea unei banci elvetiene. Aceste banci erau private. Inca mai exista 15 astfel de banci , iar politica de garantare a proprietarului se mentine.
Primii clienti mari au fost regii Frantei. La acea vreme, ce putea fi mai bun decat un rege care imprumuta multi bani? Razboaiele erau costisitoare, iar posibilitatea unui monarh feudal de a inapoia banii era mare. Dar in acest caz, discretia era foarte importanta, caci regii Frantei erau catolici, iar majoritatea bancherilor elvetieni erau protestanti, deci considerati eretici.
In timpul perioadei naziste din Germania (1933-1945), pentru cateva luni, controversa privind rolul Elvetiei in cel de-al doilea Razboi Mondial a fost atacat in media, printre oameni si natiuni. Intrebari au fost ridicate cu privire la conturile bancare elvetiene, aurul nazist si prada dobandita din timpul regimului nazist.
Incepand din septembrie 1939, Hitler a cucerit tara dupa tara in Europa. Din iunie 1941, neutralitatea Elvetiei a devenit o raza de speranta. Restrictiile severe si persecutia evreilor crescande, a devenit un motiv de cautare pentru multi. Mii de evrei au incercat sa se ascunda ei insisi, la fel ca si banii lor, in Elvetia.
Dar odata ce au ajuns la granita Elvetiei, au fost refuzati. Erau usor de recunoscut pasapoartele evreilor de cand Germania le-a marcat cu litera ,,J" de la ,,jew" (evreu), in 1938. Germania a facut acest lucru la cerinta Elvetiei pentru o identificare mai usoara a evreilor. Totusi Elvetia a acceptat 65,000 refugiati civili, insa multi fiind refuzati.
In vara anului 1942, cand deportarea in masa a inceput sa ia milioane de morti, Elvetia si-a inchis granitele complet refugiatilor. Aceasta nu era singura tara care a facut acest pas, ci se mai pot mentiona si Statele Unite si Marea Britanie. 
Conturile bancare
Multi evrei nu au ajuns propriu-zis in Elvetia, insa au reusit sa-si protejeze banii deschizandu-si conturi bancare la bancile din tara. Multi evrei care si-au deschis conturile au decedat in Holocaust. Multi supravietuitori isi amintesc ca parintii lor si-au deschis conturi, insa nu stiau numerele de cont sau nu aveau documente, si astfel au fost refuzati la banci. 
In 1974, Elvetia a anuntat fondurile existente de 4,68 milioane de franci in conturi inactive. Acesti bani au fost impartiti intre doua agentii pentru ajutorarea saracilor si intre guvernul Poloniei si Ungariei.
In 1996, s-a adus subiectul despre conturile inactive din Elvetia guvernului din SUA, auzind despre nemultumirile supravietuitorilor. Presiunea Statelor Unite a inceput sa supere Elvetia, care simtea ca este un atac asupra reputatiei sale.
Pe 29 ianuarie 1997, New York-ul s-a considerat ca a boicotat bancile elvetiene. Opt zile mai tarziu, trei banci elvetiene au anuntat ca vor crea un fond umanitar de 100 de milioane de franci elvetieni. In prezent, in Elvetia sistemul bancar este caracterizat prin stabilitate, confidentialitate si protectia intereselor si informatiilor clientilor. Traditia tarii privind secretul bancilor, care dateaza din Evul Mediu, a fost prima data codificata in legea din 1934. Toate bancile din Elvetia sunt reglementate de Autoritatea Supravegherii Pietei Financiare A Elvetiei (FINMA), care isi deriva autoritatea dintr-o serie de statute federale.
I. 2.Tipuri de institutii bancare Incepand cu anul 2006, sunt 408 banci autorizate si dealeri de securitate in Elvetia, in frunte fiind ,,Cele doua Banci" urmandu-le bancile mai mici prestand servicii unei singure comunitati sau unei categorii de clienti speciali. Banca Nationala a Elvetiei se afla pe primul loc in sistemul bancar al tarii, fiind situata la Berna. UBS si Credit Swiss sunt in mod considerabil cele mai mari banci, pe locul al doilea, ca marime din Elvetia numara peste 50% din depozitele din Elvetia; fiecare are filiale extinse pe teritoriul tarii si in majoritatea centrelor internationale. Bancile private. Termenul de "banca privata" se refera la o banca ce ofera servicii bancare private si intr-o forma legala de parteneriat. Primele banci private au fost create in ST. Gallen la mijlocul anilor 1700 si in Geneva in a doua jumatate a anilor 1700 ca parteneriat, si unele sunt inca in mainile familiilor originale precum Hottinger si Mirabeau. In Elvetia, asemenea banci private sunt numite "private bankers" pentru a le distinge de celelalte banci private care sunt tipice pentru corporatii. Cantoanele bancare. Din anul 2006 sunt 24 de cantoane bancare; aceste banci sunt garantate de stat, organizatii semi-guvermanentale controlate de unul dintre cele 26 de cantoane elvetiene care angajeaza afacerile tuturor bancilor. Cel mai mare canton, Cantonul Bancar din Z urrich, a avut in 2005 un venit de 810 milioane de franci elvetieni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistem Bancar din Elvetia.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!