Serviciile bancare la distanță și utilitatea acestora

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Termenul de e-banking (operațiuni bancare de la distanță) se referă la serviciile bancare ce pot fi accesate de pe telefon sau calculator. Inovația tehnologică și concurența au dat naștere unei game largi de produse și servicii bancare. Dezvoltarea accelerată a posibilităților oferite de electronic banking oferă atât avantaje, cât și dezavantaje, iar cei din sistemul bancar recunosc și gestionază serviciile de e-banking într-o manieră prudentă în funțcie de caracteristicile și provocările acestora.
Expansiunea noilor tehnologii informatice se regăsesc și în industria serviciilor financiar-bancare care este receptivă la schimbările fenomenului electronic. Utilizarea calculatorului, telefonului sau a internetului reprezintă pentru bănci o nouă provocare, întrucât a apărut un nou tip de client, cel familiarizat cu tehnologiile de ultimă oră, care solicit servicii și consultanță financiară prin mijloacele electronice disponibile.
Serviciile bancare realizate pe cale electronică își au începutul în anul 1995, când banca americană Prezidential Bank a lansat primele servicii bancare prin Internet. Astfel, la jumătatea lui 2003, peste 17% din americani utilizau serviciile de e-banking.La finalul anului 2003 e-bankingul este folosit în mod majoritar de europeni - 48 de milioane de europeni față de 21 de milioane de americani și 20 de milioane de japonezi.
Serviciile bancare electronice din România s-au dezvoltat rapid și sunt în continuă dezvoltare. Inițial, a fost electronic banking-ul, apoi Internet banking-ul, iar mai târziu a urmat mobile banking-ul. Toate cele trei servicii oferă. în principiu, aceleași facilități clienților, diferențele constau în libertatea de mișcare oferiță și canalul folosit pentru comunicarea cu banca.
Tipuri de servicii bancare de la distanță
Serviciile de bancă electronica se pot clasifica în general în două categorii: furnizarea de informații și efectuarea de transferuri și fonduri de plăți.
Informațiile bancare furnizate electronic sunt informații generale financiar-bancare, de exemplu cursul valutar curent, dobânzile sau comisioanele curente, rețeaua de ATM-uri și altele de utilitate generală. Tot în această categorie sunt cuprinse mesajele SMS trimise de bancă către deținătorul de cont în momentul efectuării unei tranzacții, aceasta fiind o măsură pentru reducerea pierderilor în cazul furtului, care îi permite titularului de cont să blocheze cardul la prima tranzacție efectuată de un deținător ilegal. 
Transferurile de fonduri din cont pot fi transferuri intrabancare sau interbancare, plățile ordonate pot fi efectuate către un cont intrabancar, către o altă bancă sau către trezorerii, în moneda țării sau în alte monede străine. De asemenea, se poate ordona vânzarea sau cumpărarea de valută, o companie poate ordona plata salariilor către angajați, se pot efectua plăți de facturi și de reîncărcare a cartelelor telefonice. În România, cele mai cunoscute tipuri de servicii bancare sunt cele de telephone banking, sistem automat de decontare între bănci, sistem de plăți pentru casa de compensare și plățile electronice sau prin internet.
Serviciul de telephone banking constă în activarea vocii, de exemplu computerul reacționează la vocea clientului și efectuează operațiuni în concordanță cu instrucțiunile acestuia sau clientul vorbește la telefonul băncii și formează anumite numere care reprezintă o anumită tranzacție. Telephone banking-ul permite transferul de fonduri, achitarea unor facturi regulate, solicitarea de credite etc. Operațiunile bancare prin telefonul mobil reprezintă o alternativă a internetului deoarece se pot transmite instrucțiuni bancare din orice loc și în orice moment prin telefonul mobil, fără a fi necesar un terminal PC conectat la rețea. Mobile banking-ul face parte din categoria plăților electronice pentru persoanele fizice, posesoare de carduri, care se adresează numai băncii emitente a cardului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Serviciile bancare la distanta si utilitatea acestora.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!