Servicii. Clasificare

Extras din referat Cum descarc?

Serviciile reprezinta ,,activitati oferite de catre persoane calificate si specializate in diverse domenii, altor persoane, pentru satisfacerea anumitor nevoi sociale ale acestora sau pentru efectuarea unor activitati care nu se materializeaza in produse (de exemplu: realizarea de reparatii diverse).
Serviciile pot fi privite ca si ocupatii, sarcini ce revin unor persoane sau subdiviziuni din cadrul unor organisme ce indeplinesc anumite functii;
Termenul de serviciu poate fi asociat unui ansamblu de meserii (profesori, medici, etc.) sau poate fi atribuit mai multor unitati de productie ce se grupeaza in ramuri distincte ale economiei; Serviciile se pot desfasura fie in interiorul intreprinderii, servind interesele acesteia, fie in unitati specializate, servind interesele mai multor unitati. 
Serviciile acopera atat nevoi de ordin primar (de hrana, deadapost, etc.) cat si de ordin superior (confort, ingrijire, refacere) chiar si nevoi spirituale (de educatie, de cunoastere, etc.). Serviciile au o legatura directa cu progresul tehnico-stiintific, prin natura lor stipendiindu-l si bucurandu-se de avantajele sale.
Un alt criteriu de definire a serviciilor este caracterul muncii- productiva sau neproductiva depusa in sfera serviciilor; si aici opiniile sunt numeroase, mergand de la considerarea serviciilor ca fiind in totalitate neproductive pana la a le considera productive in totalitate, prin echivalarea utilitatii cu productivitatea.
In aceasta idee, "Dictionarul de economie politica" subliniaza ca serviciile reprezinta "un sector al economiei in care se desfasoara o activitate menita sa satisfaca o anumita nevoie sociala fara sa se materializeze obligatoriu in produse". Astfel, serviciile sunt impartite in: activitati productive prin care se creeaza, se adauga sau se mentine valoarea produselor (ex: ambalarea produselor, spalatorii, curatatorii, etc.) si servicii neproductive, utile dar care nu creeaza venit national (ex: invatamant, sanatate, etc).
Secolul al XX-lea este considerat "secolul serviciilor", marcat de procesul de "servicizare" a intregii economii. In continuare prezentam cateva dintre cele mai intalnite definitii:
- Leonard L. Berry, specialist in servicii, spune ca "serviciul este o activitate, un efort, o performanta".
- Christian Gronroos autoritate cunoscuta in domeniu, spune ca "un serviciu este o activitate sau un grup de activitati, mai mult sau mai putin tangibile, care au de obicei loc in momentul interactiunii dintre cumparator si prestator". 
- o alta definitie cuprinzatoare a serviciului spune: "Reprezinta o activitate umana, cu un continut specializat, avand ca rezultat efecte utile, imateriale si intangibile destinate satisfacerii unei nevoi sociale.
- Totodata serviciile sunt activitati de sine statatoare, autonomizate in procesul adancirii diviziunii sociale a muncii si sunt organizate distinct intr-un sector denumit si sectorul tertiar".
- James Fitzsimmons defineste serviciul ca fiind perisabil in timp, o experienta intangibila executata pentru ca un client sa actioneze in rol de coproducator.
Pentru delimitarea sferei serviciilor si-au gasit punct de plecare in teoria clasificarii sectoriale a ramurilor economiei.
Intemeietorul clasificarii sectoriale a ramurilor economiei nationale este considerat Jean Fourastie, care a perfectionat clasificarile anterioare.
Clasificarea facuta de Jean Fourastie se pastreaza in linii mari si astazi si cuprinde: sectorul primar-agricultura, vanatoarea si pescuitul si industria extractiva (care este inclusa in prezent in sectorul secundar); sectorul secundar- activitatile industriei prelucratoare (dupa unii si constructiile) si sectorul tertiar- toate celelalte activitati desfasurate in economie.
Criteriul principal dupa care s-a facut clasificarea este cel al nivelului si dinamicii productivitatii muncii.
Se apreciaza ca productivitatea muncii se situeaza la cote medii in sectorul primar, la cote ridicate in sectorul secundar si la cote scazute in sectorul tertiar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Servicii. Clasificare.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!