Sectorul Public și Rolul Statului în Economie

Cuprins referat Cum descarc?

1. Argument 3
2. Capitolul 1: Sectorul public 4
2.1 Sectorul public si necesitatea studierii lui 4
2.2 Manifestarea sectorului public 6
2.3 Importanta sectorului public 7
2.4 Functiile sectorului public 11
2.5 Esecul statului 13
3. Capitolul 2: Sectorul privat 14
3.1 Evolutia sectorului privat in Romania 14
3.2 Evolutii viitoare ale sectorului privat in Romania 15
3.3 Impactul crizei asupra sectorului privat din Romania 17
4. Studiu de caz : Influenta sectorului public asupra celui privat, influenta in domeniul agricol 19
4.1 Granita dintre sectorul public si cel privat 19
4.2 Cauze ale interventiei statului in sectorul privat 20
4.3 Exemple de interventie a sectorului public in agricultura 22
4.3.1 Asigurarea unui cadru legistlativ propice 22
4.3.2 Mentinerea concurentei 23
4.3.3 Redistribuirea veniturilor 24
4.3.4 Corectarea externalitatilor 25
4.3.5 Stabilizarea economiei 25
5. Concluzii 27
6. Bibliografie 28


Extras din referat Cum descarc?

Argument
Orice proiect care se realizeza si care necesita un anumit studiu are o motivatie, totul se realizeza pentru un scop si cu un anumit grad de convingere.
Din lista de potentiale proiecte prezentate, tema asupra careia ne-am oprit atentia, a fost aceasta. Principalul nostru argument in alegerea facuta, este reprezentat atat de actualitatea temei, cat si de posibilitatile largi de a ne exprima propriile opinii.
Tema este deosebit de actuala, pentru ca, mai ales in aceasta perioda de instabilitate economica si politica, este tot mai mare nevoie de o prezenta activa a statului in cadrul sectorului privat, de o implicare directa in sustinerea agentilor economici si in incurajarea diverselor proiecte ale acestora.
Tema permite totodata sa ne explicam propriile idei. Nimeni pana acum nu a reusit sa traseze o granita clara intre cele doua sectorare, cel public si cel privat, unde se termina teritoriul unuia si unde incepe al celuilalt, asa ca ne permitem sa ne prezentam si noi propria opinie asupra acestui subiect.
Am ales sa prezentam proiectul intr-o maniera cat mai utila pentru noi, si anume, dupa structura proiectului de licenta, cu o parte teoretica (in care am prezentat cele doua sectoare) si una practica (prezentarea influentei sectorului public intr-un domeniu). Am ales ca studiul de caz sa-l realizam asupra agriculturii, intrucat, pe langa faptul ca este o ramura de baza a economiei, este si un sector cu mari probleme, si in care interventia statului este mult mai necesara si mai vizibila, ceea ce, recunoastem, ne-a facut si noua munca mai usoara.
2. Capitolul I: Sectorul public
2. 1 Sectorul public si necesitatea studierii lui
Sectorul public este prezent in viata economica in mai multe modalitati. Nu exista economie de piata in care sectorul public, mai mult sau mai putin sa nu se regaseasca, direct sau indirect, intre factorii care influenteaza si orienteaza agentii economici, respectiv activitatea acestora.
In general, sectorul public este legat de interventia statului in economie si de activitatea guvernului. Exista multe aspecte ale vietii noastre care capata atributul de public si prin urmare, sunt corelate cu sectorul public: invatamant public (de stat), bunuri publice, cheltuieli publice, finante publice, intreprinderi publice (de stat), alegere publica, opinie publica, relatii publice, interes public, servicii publice etc. Multe alte activitati economice reflecta intrepatrunderile dintre sectorul public si cel privat, cum este de exemplu asigurarea calitatii produselor alimentare realizate de societati comerciale private prin controlul realizat de inspectori publici.
Sectorul public reprezinta acea parte a economiei in care se manifesta proprietatea publica. Ca subiecti de proprietate publica se pot identifica toate agentiile si departamentele guvernamentale, precum si toate societatile publice care produc sau distribuie bunuri publice, private sau mixte. Astfel, ca obiect de proprietate publica se identifica nu numai bunurile publice, ci si unele bunuri private si mixte, adica cele care pierd cel putin o trasatura a bunurilor publice in anumite conditii de piata.
Sectorul public, definit in functie de forma de proprietate se caracterizeaza prin doua elemente: dimensiune si intensitate.
Dimensiunea sectorului public variaza de la tara la tara, in functie de ideologia politica a guvernului aflat la conducere si exprima domeniile in care se manifesta interventia statului.
Intensitatea sectorului public difera nu numai de la o economie la alta, dar si de la un domeniu de interventie la altul si exprima amploarea actiunilor statului in domeniu.
Astfel, sanatatea este un domeniu in care se poate regasi sectorul public sau nu; invatamantul, transportul, la fel, ceea ce inseamna ca prin includerea acestor domenii de interventie in activitatea sectorului public, dimensiunea acestuia creste. In schimb, cat de mult intervine intr-un domeniu sau altul, sau, altfel spus cat de ampla este reglementarea publica a unor aspecte ale vietii economice inseamna intensitatea sectorului public. 
De exemplu, sectorul public este mai intens in invatamant daca predomina scolile publice, fata de cele private, si de asemenea este mai intens in agricultura atunci cand activitatea fermierilor, taranilor sau asociatiilor agricole este reglementata prin preturile produselor, fiscalitate, subventii acordate etc.
Economia sectorului public este acea parte a Economiei care studiaza sectorul public prin prisma corelatiei economice fundamentale nevoi-resurse. Nevoia de sector public este o consecinta a pietei si mecanismelor sale care nu genereaza in toate conditiile rezultatele propuse, aparand asa-numitul esec al pietei. Resursele sectorului public abordate complex, in procesul atragerii, utilizarii, administrarii lor se concretizeaza in elemente materiale, financiare si umane care pot fi folosite pentru satisfacerea unor nevoi generale ale societatii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sectorul Public si Rolul Statului in Economie.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!