Salariul

Extras din referat Cum descarc?

Salariul este categoria cel mai des intalnita in economia de piata intrucat veniturile majoritatii populatiei din tarile cu o asemenea economie provin din aceasta sursa.
Posesorul muncii ca factor de productie ce participa la desfasurarea oricarei activitati,pentru contributia adusa primeste o suma de bani,o remuneratie,denumita salariu.Indiferent de modul de abordare ,salariul trebuie privit sub urmatoarele ipostaze:ca venit,pret sau element de cost.Deci salariul este o forma de venit ce se cuvine proprietarului factorului de productie munca pentru activitatea depusa.
Exista o serie de conditii favorabile cresterii salariilor:
o Sporirea cererii pentru bunurile produse de firma;
o Cresterea productivitatii muncii;
o Diminuarea costurilor;
o Forta sindicatelor;
Salariul variaza in functie de tari,domenii,firme si persoane,tendinta generala a acestuia fiind de crestere.Printre factorii care actioneaza in aceasta privinta se numara:crestera cheltuielilor cu instruirea si calificarea; transportul, hrana, odihna; crestera productivitatii,a rezulatelor obtinute pentru munca depusa.
In teoria economica se considera ca salariul difera de la o perioada la alta,de la o piata la alta si imbraca doua forme principale:salariul nominal si salariul real.
Salariul nominal reprezinta suma de bani pe care lucratorul o primeste pentru activitatea depusa.Acest salariu poate fi reprezentat ca salariu brut (din care nu s-a scazut impozitul) si salariu net,adica suma de bani ramasa dupa plata salariului social.
Salariul nominal brut cuprinde:
o salariile,respectiv drepturile in bani si in natura cuvenite salariatilor pentru munca efectiv prestata(inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar),potrivit formei de salarizare aplicata,sporurile si indemnizatiile acordate ca procentaj din salariul sau in sume fixe,alte adaosuri la salarii potrivit legii,sumele platite pentru timpul nelucrat(indemnizatiile pentru concediul de odihna si studii,zile de sarbatoare si alte zile libere,sumele platite din fondul de salarii pentru concediile medicale),premiile,primele de vacanta si alte sume platite din fondul de salarii potrivit prevederilor legislatiei in vigoare sau contractelor colective de munca;
o sumele platite din profitul net si din alte fonduri(inclusiv contravaloarea tichetelor de masa);
Salariul nominal net se calculeaza scazand din salariul nominal brut urmatoarele evenimente:
- impozitul aferent;
- contributia salariatilor la bugetul asigurarilor pentru somaj
- contributia individuala de asigurari sociale de stat
- contributia salariatilor pentru asigurarile sociale de sanatate


Fisiere in arhiva (1):

  • Salariul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!