Romania dupa Aderarea la Uniunea Europeana

Extras din referat Cum descarc?

La 1 ianuarie 2007, Romania a devenit stat membru al Uniunii Europene. Calitatea de stat membru implica atat drepturi, cat si obligatii. Toate acestea deriva din tratatele si legislatia adoptate de Uniunea Europeana de la infiintare pana in prezent, asemenea oricarui alt stat membru al Uniunii Europene. Dar oare a meritat acest lucru? Suntem noi mai bine astazi? A stiut Romania sa profite in calitate de membru al Uniunii Europene? A stiut ce sa faca si cum sa faca, in scopul de a beneficia de avantajele pietei unice? Acestea sunt cateva intrebari la care voi incerca sa raspund in aceasta lucrare, preyentand date despre evolutia comertului din Romania, evolutia cifrei de crestere economica, a investitiilor straine directe precum si gradul de absobrtie a fondurilor structurale si de coeziune in comparatie cu alte tari ale Uniunii Europene. Voi analiza aceste date si voi face comparatii intre Romania si Uniunea Europeana pentru a observa mai usor similitudinea dintre evolutia Romaniei si evolutia Uniunii Europene. In cele din urma voi analiza datele studiate si voi vedea daca Romania a stiut cum sa profite de apartenenta la Uniunea Europeana, deoarece ca membru al UE implica atat avantaje cat si dezavantaje. Ideal ar fi ca Romania sa fructifice avantajele si sa diminueze dezavantajele pentru a avea o evolutie cat mai buna in contextul integrarii UE. Insa dupa cum vom vedea in concluziile acestui document, raspunsurile la intrebarile mai sus mentionate nu sunt intotdeauna in avantajul nostru. Exista inca cateva lectii de invatat, in special in ceea ce priveste absortia fondurilor structurale si de coeziune, precum si atragerea investitiilor straine directe.
Keywords: Romania, UE, aderare, investii straine directe, fonduri structurale, fonduri de coeziune, importuri, exporturi, crestere economica,
COMERTUL EXTERIOR
Fiecare tara de pe glob dispune de propria pozitie geografica, clima, forme de relief, resurse naturale etc. astfel ca unele tari vor putea produce bunuri si oferii servicii pe care alte tari nu le poate produce/oferii, sau poate produce/oferii numai la costuri extreme de ridicate. Comertul exterior este, de asemenea, necesar pentru economica a unei tari. Comertul poate creste productivitatea si promoveaza specializarea. Pe termen lung, cresterea schimburilor comerciale si o productivitate mai ridicata, creste standardele de viata pentru toate natiunile. Treptat, tarile au realizat ca deschiderea economiei lor la tranyactionarea pe plan mondial este drumul cel mai sigur spre prosperitate. Comertul exterior din Romania s-a schimbat dupa 1989. Daca inainte de 1989, Romania a avut un excedent de comert exterior, iar principalii sai parteneri au fost tarile membre Consiliului de Ajutor Economic Reciproc, dupa 1989, principalii parteneri comerciali au devenit tarile membre Uniunii Europene. Aceasta tendinta a continuat si dupa ce Romania a obtinut aderarea la UE, in 2007. In general balanta noastra comerciala este una negativa. In 2007, exporturile noastre au reprezentat 57%, in comparatie cu importurile, iar in 2008 procentul a fost de 58%. Criza a adus un declin in echilibrul nostru negativ, dar, exporturile noastre tot inferioare sunt importurilor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania dupa Aderarea la Uniunea Europeana.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!