Rolul Uniunii Bancare in Procesul Integrarii Europene

Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
In ultimii patru ani,Uniunea Europeana a reactionat decisiv in fata crizei economice si financiare.Au fost aduse imbunatatiri substantiale Uniunii Economice si Monetare,iar in prezent se implementeaza o agenda complexa de reforme financiare.Toate acestea nu sunt suficiente pentru a reactiona eficient in fata amenintarilor le adresa stabilitatii financiare la nivelul Uniunii Economice si Monetare.Coordonarea dintre autoritatile de supraveghere este vitala,insa criza a demonstrat ca simpla coordonare nu este de ajuns,mai ales in contextul monedei unice si tinand cont de necesitatea unui proces comun de luare a deciziilor.Este de asemenea important sa se limiteze riscurile tot mai pronuntate de fragmentare a pietelor bancare din Uniunea Europeana,care submineaza puternic piata unica a serviciilor financiare si afecteaza aplicarea eficace a politicii monetare in economia reala la nivelul zonei euro.
In aceste conditii ,Comisia a solicitat crearea unei uniuni bancare pentru a construi o baza mai solida pentru sectorul bancar si pentru a reinstaura increderea in moneda euro,totul ca parte a unei viziuni pe termen lung asupra integrarii economice si bugetare.Transferul supravegherii bancare la nivel european este un element esential al acestui proces,care trebuie ulterior combinat cu alte masuri,cum ar fi crearea unui sistem comun de protectie a depozitelor si gestionarea integrata a crizelor bancare.
Daca se iau masurile necesare pentru a garanta ca in zona euro supravegherea si rezolutia bancara se realizeaza conform unor standarde inalte,cetatenii si pietele cor avea certitidinea ca tuturor bancilor li se aplica in mod uniform reglementari prudentiale comune,la cel mai inalt nivel.Daca pe viitor bancile se vor confrunta cu probleme,publicul poate avea incredere ca ele vor fi restructurate sau inchise,reducandu-se la minimum costurile suportate de contribuabili.Acest viitor sistem va contribui la construirea increderii necesare intre statele membre,care reprezinta o conditie prealabila pentru introducerea unor mecanisme financiare comune de protectie a deponentilor si de facilitare a rezolutiei ordonate a bancilor aflate in criza.
Prezenta comunicare insoteste doua propuneri legislative: prima prevede crearea unui mecanism de supraveghere unic prin atribuirea unor sarcini specifice Bancii Centrale Europene legate de politicile de supraveghere prudentiala a institutiilor de credit,iar cea de-a doua aduce anumite adaptari regulamentului de infiintare a Autoritatii bancare europene Aceste propuneri legislative marcheaza un prim pas important care va aduce o imbunatatire calitativa in ceea ce priveste stabilitatea financiara si increderea in zona euro.
2.Contextul actual 
Dupa luni de negocieri si o reuniune-maraton de 14 ore, liderii europeni au gasit o formula finala pentru infiintarea unei autoritati unice de supraveghere bancara si anume un 'acord istoric' unde pas cu pas vor solutiona criza prin care trece zona euro.
Dincolo de aparitia noii institutii si cadrul propriu-zis in care va functiona noua autoritate, decizia de a finaliza si anunta acum pasul este considerata mai degraba o miscare de imagine, liderii reusind astfel sa aduca in vizor, pentru prima data dupa multa vreme, ideea de unitate in blocul comunitar. Insa si aceasta sta sub semnul intrebarii. Deja, Marea Britanie, Cehia si Suedia au anuntat ca nu vor sa faca parte din uniune, cel putin pentru moment. In plus, mai multi ministri si-au exprimat ingrijorarea ca noua structura sa creeze doua tabere in interiorul Autoritatii Bancare Europene, mai ales ca tarile din zona euro vor avea majoritate si se vor putea impune la fiecare vot. Infiintarea autoritatii de supraveghere este aclamata de Bruxelles drept o noua strategie de solutionare a crizei, insa planul nu face nimic pentru a combate efectele imediate ale acesteia. Liderii europeni spera ca, printr-o supraveghere mai stricta a grupurilor bancare, vor elimina o parte dintre problemele sistemice care au contribuit la izbucnirea crizei si, mai ales, la transferarea riscului generat de supraindatorarea statelor catre sectorul bancar. Institutia de supraveghere va functiona incepand cu 1 martie 2014, in cadrul Bancii Centrale Europene si va fi condusa de cate un reprezentant al celor 17 state din zona euro, patru oficiali din cadrul BCE, un presedinte si un vicepresedinte. Pana atunci, pentru a face progres in acest sens, BCE a primit autoritatea de a interveni in supravegherea unei banci cu probleme dinainte ca aceasta sa primeasca fonduri prin Mecanismul European de Stabilitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Uniunii Bancare in Procesul Integrarii Europene.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Turliuc Vasile,Moneda si credit,editia a-V-a,editura Junimea,Iasi 2013
Pascariu Gabriela Carmen, Integrarea economica europeana, Centru de studii Europene, Universitatea "Al.I. Cuza, 2006 
http://www.jurnalulnational.ro
http://sdw.ecb.europa.eu
http://www.zf.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!