Rolul Uniunii Bancare în Procesul Integrării Europene

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere 3
Context 3
Integrarea economica si UEM in Europa 4
Argumentele pro si contra 5
Costuri si oportunitati 6
Infrastructura necesara 7
Concluzii si pareri personale 7
Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Rolul si importanta unui sistem bancar in economia unei tari este strans legat de calitatea lui de principal intermediar in relatia economii-investitii, relatie ce "joaca" un rol hotarator in asigurarea cresterii economice. Un sistem bancar care prezinta unele slabiciuni sau care este instabil poate afecta eficacitatea politicii monetare stabilite de banca centrala si poate conduce pana la inregistrarea unor costuri ridicate pentru ca anumite banci din sistem sa fie salvate.
Criza economica din ultimii ani a avut un cuvant greu de spus in economia fiecarei tari, ceea ce a dus la un dezechilibru economic pe plan mondial. Uniunea Europeana a reactionat decisiv in fata avalansei de probleme economice prin implementarea unor reforme financiare si printr-o serie de imbunatatiri aduse Uniunii Economice si Monetare(UEM). Astfel, se doreste atingerea unui punct de stabilitate, dar in acelasi timp de competitivitate a pietelor financiare.
Context
Ce este Uniunea Economica si Monetara?
Uniunea Economica si Monetara(UEM) reprezinta o parte importanta din procesul de integrare economica. Statele independente sunt cele care pot decide in ce masura isi integreaza economiile pentru a fi beneficiarii unei serii de avantaje oferite de marimea economiei alocata. Un exemplu de avantaj poate fi puterea economica mare in fata evenimentelor externe. 
Etapele integrarii economice
Gradele de integrare economica se impart in sase etape:
1. Zona de comert preferentiala - tarife vamale reduse in anumite state
2. Zona de liber schimb - lipsa unor tarife vamale pentru anumite bunuri
3. O uniune vamala - taxe vamale externe unice pentru tarile terte
4. O piata unica - norme comune si libera circulatie
5. Uniunea Economica si Monetara - piata unica, moneda unica si politica monetara comuna
6. Integrarea economica completa 
Integrarea economica si UEM in Europa
Integrarea economica in Uniunea Europeana variaza pe diferite grade. UEM este compusa din tarile care au aderat la UE si care formeaza o piata comuna, unica. Aceste state isi coordoneaza activitatile economice astfel incat sa sustina obiectivele UEM. Momentul in care euro devine moneda unica este atunci cand criteriile de convergenta economica sunt indeplinite, acest lucru fiind stipulat in tratatele UE. Tarile care au atins un grad ridicat de integrare au adoptat moneda euro dar si o politica monetara unica impusa de Banca Centrala Europeana. Aceste tari formeaza zona euro. Celelalte tari, care nu fac parte din zona euro, isi mentin propria moneda si au o politica monetara proprie. Pentru ca pragul de integrare economica sa fie atins trebuie ca toate tarile membre UE sa adopte moneda unica euro si sa aduca politicile fiscale la un numitor comun. Primii pasi pentru atingerea acestui prag au fost facuti incepand cu anul 2011, odata cu intrarea in vigoare a unor norme ce consolideaza supravegherea si coordonarea politicilor fiscale si economice pentru toate tarile membre UE. Acestea sunt suplimentate de o serie de acorduri incheiate intre o parte majoritara a tarilor membre UE care vin ca si o completare a normelor.
Odata cu recesiunea abatuta peste Europa, resimtita cu o intensitate mai mare in Spania si Grecia, a fost subliniata problema relatiei dintre sectoarele bancare si guvernele lor nationale, precum si functionarea deficitara a sistemelor de supraveghere existente, lucruri ce au condus la determinarea liderilor europeni cu autoritate sa conceapa noi planuri de actiune, unul dintre acestea fiind crearea uniunii bancare europene. Pentru bancile nationale europene, institutiile responsabile cu reglementarea si supravegherea sectorului bancar la nivel national, ar insemna reducerea competentelor, ajungand la stadiul de organ consultativ.
Conceptul de uniune bancara care este prezentat, inca, la nivel de idee, in jurul caruia planeaza numeroase intrebari legate de modul de implementare, la nivelul intregii Uniuni Europene sau doar la nivelul zonei euro, dar si legate de impactul real, este subiectul intalnirilor la nivel european datorita schimbarilor pe care le-ar aduce la nivel national.
Proiectul Uniunii Bancare a fost initiat de presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si sustinut de Comisia Europeana, doreste centralizarea supravegherii bancilor la nivel european, prin Banca Central Europeana (BCE) si Autoritatea Bancara Europeana, implementarea unor norme comune la nivelul Uniunii Europene, dar si constituirea unui fond comun de garantare a depozitelor bancare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Uniunii Bancare in Procesul Integrarii Europene.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

http://www.ecb.int/press/key/date/1999/html/sp990504.en.html
http://www.ecb.int/ecb/history/emu/html/index.ro.html
http://ec.europa.eu/news/economy/120606_ro.htm
Revista ,,FINMEDIA" , nr. 2013, pag. 24
,,Moneda si credit", Vasile Cocris s.a., Editura Universitatii ,,Alexandru Ioan Cuza", Iasi,2013
,,Activitatea bancara. Sisteme, operatiuni si practici",Bogdan Capraru, Editura C.H.Beck


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!